Obama'dan İran ve İsrail'e uyarı

 Obama, İran'ın nükleer silah yapması durumunda Amerika'nın bu ülkeye müdahale edeceğini açıkça belirtti. Obama aynı şekilde İsrail'in İran'ın nükleer çalışmalarına yönelik askeri bir operasyon düzenlemesinin de kötü olan mevcut durumu daha da zorlaştırac

Obama'dan İran ve İsrail'e uyarı

 

Obama, İran'ın nükleer silah yapması durumunda Amerika'nın bu ülkeye müdahale edeceğini açıkça belirtti. Obama aynı şekilde İsrail'in İran'ın nükleer çalışmalarına yönelik askeri bir operasyon düzenlemesinin de kötü olan mevcut durumu daha da zorlaştıracağını söyledi.

ABD Başkanı Obama, Ortadoğu'da tansiyonu ikide bir yükselten İsrail ve İran'a sert çıktı. Obama'nın bu uyarısı pazartesi İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile yapacağı görüşme öncesinde gelmesi ise dikkat çekti. Diplomasi çevreleri Netanhayu ile Obama'nın Beyaz Saray'daki görüşmesinin de şimdiden çetin geçeceğinin işareti olarak yorumladı.

Başkan Obama Atlantic adlı dergiye verdiği mülakatta, "İran ve İsrail hükümetleri anlamalı ki, eğer Amerika İran'ın nükleer silah elde etmesinin kabul edilemez diyorsa, söylediğimiz şey dile getirdiğimizdir." derken daha sonra, "Blöf yapmıyorum." dedi.

Obama, yakın müttefiki İsrail'e de, askeri bir tercihin var olan diplomatik çözüm olanaklarını ortadan kaldırabileceğini konusunda uyardı.

ABD'deki en etkili İsrail yanlısı lobi Amerikan-İsrail Halklar İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) pazar günkü yıllık toplantısında yapacağı konuşmanın arifesinde İsrail'e 'ayağını denk al' uyarısı yapan Obama'nın bu tutumu ABD'nin dış politikasında alışık olmadık bir çıkış. Diplomasi çevresi Obama'nın bu çıkışını ikinci dönem seçilebilmesi için attığı adım olarak yorumluyor. Amerikan ekonomisinde iyileşme belirtilerinin yaşandığı bir dönemde İsrail'in İran'a saldırmasının ABD için de büyük riskleri beraberinde getireceği hemen herkesin ortak görüşü. Zira kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Obama'nın ikinci dönem seçilebilmesi ekonominin gidişatına bağlı. İsrail'in İran'a saldırması Ortadoğu'da yeni bir krizin yaşanması dolayısıyla da son aylarda toparlanma emareleri gösteren ABD ekonomisinin yeniden sıkıntılara itilmesi anlamına geliyor.

Mülakatında iç siyasete de gönderme yapan Obama, seçimlerde Yahudilerin desteğini de yitirmek istemediğini gösterdi. Obama, "Ben İsrail devletinin güvenliği için ne söyledim ise yapmışımdır. Neden, geçtiğimiz 3 yıl süresince her sorun karşısında benim İsrail'i hiç desteklemediğim havası oluşturuluyor?" diye sordu.

Seçim yılında olduklarını hatırlatan ABD Başkanı Obama, Cumhuriyetçilerin Yahudi-Amerikalılar ile olan ilişkilerini Cumhuriyetçi Partililerin sabote etmeye çalıştığını dile getirdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya