Gazeteciler için en kanlı yıl

2007 yılı, dünyada basın açısından en kanlı yıl oldu. Merkezi Cenevre'de bulunan Presse Emblème Campagne(PEC) basın örgütünün yaptığı araştırma, 1 Ocak'tan bu yana 27 ülkede en az 110 gazetecinin öldürüldüğünü ortaya koydu. Bu sayı, 96 gazetecinin öldürül

Gazeteciler için en kanlı yıl

2007 yılı, dünyada basın açısından en kanlı yıl oldu. Merkezi Cenevre'de bulunan Presse Emblème Campagne(PEC) basın örgütünün yaptığı araştırma, 1 Ocak'tan bu yana 27 ülkede en az 110 gazetecinin öldürüldüğünü ortaya koydu.

 

Bu sayı, 96 gazetecinin öldürüldüğü geçen yıla oranla yüzde 14, 68 gazetecinin öldürüldüğü 2005'e göre yüzde 60'lık bir artışı ifade ediyor. Araştırma, gazetecilerin üçte ikisinin Irak, Somali, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi çatışma bölgelerinde öldürüldüğünü gösterdi.

Bu yıl 50 gazetecinin öldürüldüğü Irak'ın, 5 yıldır gazeteciler için en tehlikeli ülke olmaya devam ediyor, Mart 2003'ten bu yana ise bu ülkede en az 250 gazeteci öldürüldü.

Gazetecilerin en fazla öldürüldüğü ülkelerin ikinci sırasında bu yıl 8 gazetecinin öldürüldüğü Somali, üçüncü sırasındaysa 7 gazetecinin öldüğü Sri Lanka geliyor. Sri Lanka'yı 5 gazetecinin öldürüldüğü Pakistan, 4 gazetecinin öldürüldüğü Afganistan ve Filipinler izliyor.

Listesinde devamında 3 gazeteciyle Haiti, Kolombiya ve Meksika, 2 gazetecinin öldürüldüğü Nepal, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Hindistan ve Guatemala yer alıyor.

Türkiye ise PEC'in kara listesine, Hrant Dink'in öldürülmesiyle girdi. Honduras, Özbekistan, Salvador, Myanmar, ABD, Paraguay, Zimbabve, Rusya, Peru, Brezilya ve Gana'da da 1'er gazeteci öldürüldü.

 

Merkezi ABD'de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi adlı kuruluşun değerlendirmesinde rakamlar farklı olsa da, 2007'nin basın tarihi için en kanlı yıl olduğu gerçeğini değiştirmedi. Komiteye göre 2007 yılında en az 64 gazeteci, görev yaptıkları bölgelerde hayatını kaybetti. 22 gazetecinin neden öldüğü ise henüz belirlenemedi.

Komitenin değerlendirmesinde bu yıl Irak'ta öldürülen gazeteci sayısı 31, işgalden beri ölen gazetecilerin sayısı ise 124. Gazetecilere ek olarak Irak'ta 49 medya çalışanı da öldürüldü.

2007'de hayatını kaybeden her 10 gazeteciden 7'si cinayete kurban gitti. Diğer ölümler ise tehlikeli bölgelerde çalışmakla ilgili olarak kayıtlara geçti.

 

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler