Avrupa'yı Çin çarptı!

Avrupa Birliği, Çin'in misillemesine daha fazla dayanamadı ve güneş paneli ithalatına getirdiği vergiden vazgeçip, kota koydu. Avrupa Birliği ile Çin, güneş paneli krizini çözerek olası bir ticari savaşın önüne geçti. Anlaşmaya göre Çinli şirketler AB'ye

Avrupa'yı Çin çarptı!
Avrupa Birliği, Çin'in misillemesine daha fazla dayanamadı ve güneş paneli ithalatına getirdiği vergiden vazgeçip, kota koydu.
 
Avrupa Birliği ile Çin, güneş paneli krizini çözerek olası bir ticari savaşın önüne geçti. Anlaşmaya göre Çinli şirketler AB'ye yılda 7 gigawatt'a (GW) kadar yapacakları güneş paneli ihracatında vergi ödemeyecek. Ayrıca watt başına fiyat 56 Euro sent'ten daha düşük olamayacak. 6 Ağustos'tan itibaren bu kurallara uymayanlar yüzde 47 oranında anti -damping vergisi ödemek zorunda kalacak.
Avrupa Komisyonu Çin'i Avrupa pazarında milyarlarca Euro değerinde güneş panelini üretim maliyetinin altında satmakla suçlamış ve haziran ayında güneş paneli ithalatına yüzde 11.8 anti-damping vergisi getirmişti. Sorunun çözülmeseydi vergi bu ay yüzde 47 seviyesine çıkacaktı. Aralık ayına kadar bir çözüm bulunmaması halinde ise vergiler beş yıl süreyle kalıcı hale gelecekti. sorunun çözülmesi için iki aydır müzakereler yürüten AB Ticaret Komisyonu başkanı Karel De Gucht, anlaşmanın Avrupa'daki güneş paneli pazarını istikrara kavuşturacağını söyledi. Dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan Çin Avrupa'ya 2011 yılında 21 milyar dolarlık panel ihracatı yaptı.
 
TİCARİ SAVAŞIN KIVILCIMLARI ŞARAP VE OTOMABİL
 
Güneş paneli soruşturması dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip Çin ile AB arasında ticari bir savaşın kıvılcımlarını Çin, AB'nin anti-damping soruşturmalarına Avrupalı şarap üreticilerine karşı soruşturma başlatarak yanıt vermişti. Ardından Avrupalı lüks otomobillerden daha yüksek vergi alacağını duyurmuştu. 2012'den AB'den 763 milyon Euroluk şarap ithal eden Çin aynı yıl 572 bin binek otomobil, 10 bin 100 de ticari araç ithal etmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya