Arap Birliği toplanıyor! Türkiye karşıtlığı iddiası...

2019’dan beri ilk kez bugün Arap Birliği bir toplanıyor. 3 yıllık süreç içinde Orta Doğu’da ve Arap ülkelerinde yaşanan değişiklik sebebiyle yakından takip edilecek zirvede Türkiye’nin durumunun masaya yatırılacağı ve karşı bir bildiri hazırlanacağı iddia edildi.

Arap Birliği toplanıyor! Türkiye karşıtlığı iddiası...

22 üyenin üye olduğu Orta Doğu ve Arap dünyasının önde gelen oluşumlarından Arap Birliği liderleri bugün Cezayir’de bir araya gelecek. 2019’dan bu yana ilk kez bir araya gelecek olan liderlerin gündemi oldukça yoğun. Filistin’e desteğin yanı sıra bazı ülkelerin İsrail ile normalleşme sürecine girilmesinin tartışılması beklenen toplantıda ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri,Mısır ve Ürdün’ün İsrail’le normalleşme süreçlerini başlatması da görüşülmesi bekleniyor.

TÜRKİYE VE İRAN MASADA
Son yıllarda Cezayir ile Fas arasındaki gerilim de devam ederken Arap Birliği’nin sonunda yayınlanacak açıklamada bu konuların gündeme geleceği de belirtildi. AFP’nin haberinde, “Suriye, Libya ve Yemen de aynı zamanda gündemde olacak. Kaynaklar, katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlarının Türkiye ve İran’ın bölgedeki ‘müdahaleleri’ konusunda bir açıklama yapıp yapmama konusunu görüşecek. Bunda Ankara ve Tahran’ı telaffuz edip etmeme de gündem olacak” ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi  Selman kulak enfeksiyonu sebebiyle katılamazken, Fas Kralı 6. Muhammed de etkinlikte yer almayacak. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in de etkinliğe katılmaması bekleniyor.

SURİYE YENİDEN ARAP BİRLİĞİ’NE ALINACAK MI?
İki gün sürecek zirvenin bir diğer tartışmaya açık konusu ise Suriye’nin Arap Birliği’ne geri alınıp alınmaması münazarası olacak. 2011’de Arap Baharı sebebiyle Arap Birliği’nden kovulan Suriye’nin tekrar üye olması kritik bir gündem maddesi olacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler