Trabzon'a raylı sistem neden yapılmadı?

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, durak başkanları ve şoför esnafı ile bir araya geldi.Toplantıda konuşan Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Milletvekili Volkan Can

Trabzon'a raylı sistem neden yapılmadı?

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, durak başkanları ve şoför esnafı ile bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu’nun geçtiğimiz gün yaptığı “Biz olsaydık raylı sistem Trabzon halkına hizmet veriyor olacaktı” açıklamasına cevap verdi. Başkan Gümrükçüoğlu, O zamanki yönetim tarafından yapılan ihalede sonucu projeyi hazırlayan İstanbul Ulaşım AŞ’nin, ‘Atatürk Alanı ile Ayasofya arasında raylı sistemin yapılması fizibl değildir’ raporu verdiğini hatırlattı.

Gümrükçüoğlu “Hangi raylı sistem. Meydan Parkı ile Ayasofya arasında yapılacak raylı sistem. Geldik vazifeye ki 250 milyar TL para sarf edilmiş, parası ödenmemiş onu da biz ödedik. İstanbul Büyükşehir Ulaşım AŞ’ye raylı sistem proje ihalesi verilmiş. Biz hesap adamıyız. Dersimizi iyi öğreniriz ve öğrendiğimizi halkımızın hizmetine tahsis ederiz. O anlayışı burada da sürdürdük. Getirin bakalım dedik dolmuşu, otobüsü ortadan kaldıracak olan bu raylı sistem neymiş? ‘Getirin çalışın bakalım’ dedik. Devlette devamlılık esastır anlayışıyla İstanbul Ulaşım AŞ’den projeyi yapıp getirmelerini istedik. Atatürk Alanı ile Ayasofya arasında bir kere yüzde 8,5’dan fazla eğitim olmaması gerekirken o eğimleri postanenin önünden aşağıya yarılarak veya Pazarkapı’da yolu doldurarak caddeleri, dükkânları, mahalleleri de ayrıca ne yapacaksak.

Hazırladıkları proje bizlere ve teknik ekiplerimize anlatıldı. Bu arada da Belediye olarak başka bir çalışma da yaptık. Neydi bu çalışma? 50 milyon dolara, 100 trilyon TL’ ye mal olacak bu projede Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine Müsteşarlığı bir prensip bir tüzük uyguluyor. Sizin raylı sistemi kuracağınız başlangıç ve bitiş noktası arasında pik saatlerde yolcu sayısı en az 17 bin olmalıdır. Bu durum dış kredi bulunması ve dış kredi bulunduğunda sözü ettiğim kurumların bize kefil olması için gerekli. Bizim şu an o bölgede geçen sene yaptığımız etütlerde sabahleyin 4 bin 900,akşamleyin ise 4 bin 700’e ulaşmıştı. 5 bin bile değil. Gördünüz mü hesapsızlığı, gördünüz mü 250 milyar TL’yi boşa atmayı. ‘Proje yapıldı ve kaynağı nasıl bulacaksınız’? dedik. ‘Bu işin kaynağı var mı’? diye sorduğumuzda ‘yok’ cevabını aldık” dedi.

"ŞOV YAPMIYORUZ"

“Hesapsızlığı, kitapsızlığı, kafadan atmayı görün. Şov yapmayı ‘güya bir şey yaptım’ diye göstermeyi görüyor muyuz?” diyen Gümrükçüoğlu “Hatırlıyorum 2009 mahalli seçim öncesi bilbordlarda ‘Trabzon hafif raylı sistemle buluşuyor’ diye. Çok enteresan bir şey daha şimdi bugünkü gazetelerde de aynı zevat aynı sayın muhteremler aynı şeyleri söylüyorlar. Hadi dolmuşun ortadan kalkmasını hadi ulaşımda şoförlerimizin fonksiyonunu bir tarafa bırakalım, hesap yok kitap yok, maliyet etkinliği yok.

Bu milletin, bu halkın parasını çarçur etmeye kimsenin hakkı var mı? Tamamlanan projeye hazırladığımız istatistikleri de koyarak şimdi bırakalım bu DPT’yi, Hazineyi, Bakanlığı eğer bu fizibl ise kendini korutabilecek ise, eğer maliyet etkin olabilecek ise ben kredi arayacağım. Bana, ‘fizibl olup olmadığının teknik raporunu sunun’ dedim. Rapor sonucundaki son paragraf ‘Bütün bu yapılan çalışmalara göre Atatürk Alanı ile Ayasofya arasındaki raylı sistem fizibl değildir’ raporu sunuldu. Buyurun mühendislik sonucu, proje çalışmasının sonucu. Hesapsızlığı kitapsızlığı görüyor musunuz? Bugünkü gazetelerde de hep aynı şey yer alıyor. İnsan üzülerek tebessüm ediyor” ifadelerini kulandı.


Şoför esnafının bugüne kadar ki birlikteliğinden ve diyaloğundan şehrin her zaman istifade ettiğini kaydeden Başkan Gümrükçüoğlu, "Birlikteliğinizi bundan sonra da devam ettirmenizden iftihar ederiz. Turan Altuntaş'a, yöneticilerine ve durak başkanlarına birlik ve beraberliği sağladıkları için teşekkür ediyorum. Oda yönetiminiz hiçbir ayrım gözetmeksizin şoför esnafının taleplerini eksiksiz olarak bizlere her zaman iletti ve haklarınızı sonuna kadar savundu. Aynı diyaloğu bundan sonra da sürdüreceğiz. Ortak akılla birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük ve sürdürmeyle devam edeceğiz. Ben şoför esnafını terk etmem. Sizleri hiçbir zaman mağdur etmedik, bundan sonra da mağdur etmeyeceğiz" diye konuştu.

ŞOFÖR ESNAFINDAN GÜMRÜKÇÜOĞLU’NA AÇIK DESTEK

Durak başkanları ve şoför esnafının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş, “Başkan Gümrükçüoğlu bugüne kadar şoför esnafını mağdur etmemiştir ve bugünden sonra da mağdur edeceğine inanmıyorum” dedi.

Başkan Altuntaş, “AK Parti’den şoför esnafına hizmet aldığımız için, AK Parti bugüne kadar şoför esnafının yanında olduğu için, AK parti ile beraber yürüdüğümüz için yaptığımız yayınlarda il, ilçe başkanlarımız, belediye başkanımız, milletvekillerimiz ve bakanımız var. Biz kimden hizmet alırsak onun yanındayız” diye konuştu.

30 Mart’ta yapılacak mahalli seçimlerde yeniden aday olan Başkan Gümrükçüoğlu’nu destekleyeceklerini kaydeden Altuntaş, “Belediye başkanımız yeniden aday oldu. Bunu hiç kimse unutmasın. Rize ve Samsun’un halini herkes görüyor. Arabalarımızın değeri 1 trilyon 300 milyar civarında oldu. Bunu Sayın Belediye Başkanımız bilmiyor mu. 340 bin kişiye başkanlık yapan bir Belediye Başkanımız var. Müsteşarlıktan geliyor. Kimin nerde, nerede hangi şekilde adım attığını biliyor. Şoför, dolmuşçu ve taksici esnafının bitecek pozisyona gelmemesi için yerel seçimlerde partizanlığı bırakıyoruz.

Çalışacağımızı belediye başkanımıza destek vermemiz lazım. Eğer CHP ve MHP kazanırsa burada herkesin huzurunda söz veriyorum görevimi bırakacağım. Açık ve net konuşuyorum” ifadelerini kulandı.

Bugüne kadar Başkan Gümrükçüoğlu ile uyum içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Altuntaş, “Trafik Master Planı yapılırken ne dendi? Meydandan dolmuşlar Moloz’a kaldırılacak. Doğru Meydan’dan arabalar kaldırıldı ama hangi arabalar kaldırıldı? Belediye otobüsleri kaldırıldı. Dolmuşlar yine Meydanda. Maraş Caddesi’ni Başkanımız bize vermiş. Meydan’ın ortasını bize vermiş. Postane önünü bize vermiş. Ne istiyoruz biz? Ufak tefek sıkıntılarımız var. Onları da biliyoruz. Paydaşlarımız da biliyor. Seçimden sonra onları da gidereceğimize söz veriyoruz” şeklinde konuştu.

Trabzon Belediyesi ile hiçbir zaman şoför esnafının aleyhine olacak karar almadıklarını kaydeden Altuntaş, “Master Planı’nda beraber çalıştık. Ama bugün geldiğimiz durumda öyle şeyler duyuyorum ki kendim de üzülüyorum. Trabzon Belediye Başkanı ne yapmış? Önceki dönemde ne yapıldı sizlere söyleyeyim. Doğu ve batı tarafı özelleşti. Şoför esnafının elinden ekmeği alındı. Karşıyaka, Çınaraltı, köyler bile özelleşecekti. Ama Başkan Gümrükçüoğu çıktı bize söz verdi ve dedi ki:

‘Özeleştirme yok. 6 tane-7 tane minibüsü birleştirip özel halk otobüsü yapmak yok. Size bunu söz veriyorum’ dedi. Bize verdiği sözü bugüne kadar yerine getirdi ve bundan sonra da yerine getirecek olduğunu da hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Benim sizlerden ricam yerel ve genel seçimleri karıştırmayalım. Belediye başkanımız her zaman bizim yanımızda olmuştur. Biz de seçimlerde Başkan Gümrükçüoğlu’na destek vereceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel