Trabzon tarımı gelişiyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin milletvekilleriyle bölgedeki tarımı konuştu. Toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekilleri Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu ile Safiye Seymenoğlu’nun yanı sıra Rize, Gümüşhane, Artvin

Trabzon tarımı gelişiyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin milletvekilleriyle bölgedeki tarımı konuştu. Toplantıya AK Parti Trabzon Milletvekilleri Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu ile Safiye Seymenoğlu’nun yanı sıra Rize, Gümüşhane, Artvin, Giresun, Ordu ve Samsun illerinin milletvekilleri katılarak bölgenin tarım potansiyeli konusunda fikir alışverişi yapıldı. Tarımın Türkiye’deki gelişim seyrinin konuşulduğu toplantıda, Trabzon’da tarım alanında yapılan projeler masaya yatırıldı.

Toplantının Trabzon tarımının gelişmesi için önemli olduğunu  belirten AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Karadeniz Bölgesi’ndeki tarımsal yatırımlar ile Trabzon’da yapılan projeler ve uygulamalarla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’le fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Trabzon’la ilgili projeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, “İlimizde Organik Tarımın Kontrolü ve Yaygınlaştırılması Projesi” 2005 yılında uygulanmaya başlandı. Bu projenin alt faaliyeti olarak 2010 yılında Maçka İlçesi Atasu Baraj Havzası’nda “Atasu Baraj Havzası Organik Tarım Eğitimi ve Yayımı Projesi” başlatılarak 3 yıl süreyle devam ettirildi.

2012 yılı itibariyle aynı bölgede “Atasu Baraj Havzası Organik Fındık ve Organik Maviyemiş Yetiştiriciliği Projesi” başlatıldı. Bu proje kapsamında 50 üretici ile Kontrol Sertifikasyon Kuruluşu ETKO ile organik tarımsal üretim sözleşmesi yapıldı. Proje 2012-2014 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıl olarak planlandı. Proje bütçesinin tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır” dedi.

Trabzon’a tarımsal alanda verilen desteklere de değinen Prof. Dr. Bıyıklıoğlu, “2002 yılında Trabzon’a tarımsal anlamda 6,5 Milyon TL destek verilirken, 2012 yılında 155,3 milyon TL destek verildi. Bu 20 kat artış demektir. 2003-2012 yılları arasında bölgemizin ana geçim kaynağı olan tarıma 641 milyon TL destek verildi. Hayvancılığa ise 2002 yılında 406 bin TL destek verilirken, 2012 yılında 9,8 milyon destek verildi. Hayvancılığın artışı ise, 23 kat oldu. 2003-2012 yılları arasında ise tarıma toplamda 39,4 milyon TL destek verildi” ifadelerine yer verdi.

Trabzon’un tarımsal kredi kullanımında da artış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, “2002 yılında Ziraat Bankası’ndan 1,6 milyon TL, Tarım Kredi Kooperatiflerinden de 420 Bin TL olmak üzere toplamda 2 milyon TL kredi verildi. 2012 yılına baktığımız zamanda ise, Ziraat Bankası tarıma 80 milyon TL, Tarım Kredi Kooperatifleri de 13,9 milyon TL olmak üzere toplamda 93,9 milyon TL kredi kullandırdı. 2012 yılı içinde ise toplamda 306 kişi faizsiz tarım kredisi kullanarak, 16,1 milyon TL kredi aldı” ifadelerine yer verdi.

Trabzon’un kırsal kalkınma yatırım destekleri projeleri hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Bıyıklıoğlu, “Trabzon’da yapımı devam eden 43 tesise, 9,6 milyon TL hibe verildi ve 473 kişiye istihdam yapıldı. 1999-2002 arası Trabzon’da tarımsal anlamda hiç kooperatif bulunmazken, 2003-2011 yılları arasında kurulan 8 kooperatife 20,1 milyon TL hibe ile 292 aileye destek verildi” şeklinde konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ise, bölge insanının önemli kısmının geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığını belirterek, bakanlığın tarıma ve çiftçiye sürekli destek olmaya devam edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel