Karadenizli yaptı, oldu! 1 SAATTE YARIM TON...

Giresun’un Dereli ilçesinde marangozluk yapan Alaattin Çakmak, tahtadan yaptığı düzeneğe motor takarak meyve sıkma ve çekme makinesi yaptı. Hasat mevsiminde pekmez yapmak amacıyla vatandaşların meyveleri ezme ve sıkmada büyük zorluk yaşadığını belirten Ça

Karadenizli yaptı, oldu! 1 SAATTE YARIM TON...

Giresun’un Dereli ilçesinde marangozluk yapan Alaattin Çakmak, tahtadan yaptığı düzeneğe motor takarak meyve sıkma ve çekme makinesi yaptı. Hasat mevsiminde pekmez yapmak amacıyla vatandaşların meyveleri ezme ve sıkmada büyük zorluk yaşadığını belirten Çakmak, bu durumun kendisinin yeni bir düzenek geliştirme fikrinde etkili olduğunu söyledi.
Sonbaharda kış hazırlıkları başladığında meyve pekmezleri yapıldığını belirten Çakmak; şöyle konuştu: "Özellikle elmadan yapılan pekmezlerde vatandaşlarımız büyük çaba harcar.Önce elmalar elde dilimlenir. Sonra pekmez tavasına konarak saatlerce kaynatılır.Ardından dilimlenerek ve kaynatılarak iyice pire haline gelen elma fileli çuvallara konularak suyu çıkartılır. Meyveden çıkartılan bu su ise tekrar saatlerce kaynatılarak pekmez haline getirilir. İşte benim yaptığım bu makine ile pekmez yapımında dilimlemeye ve kaynatılarak suyunu çıkartmaya son vermiştir.Bir saatte yaklaşık 500 kilo elmanın püresini çıkartan makinede direk elma suyunu alarak kaynatmak yeterli olmaktadır. Meyve patozu ismini verdiğim bu makineyi yaptıktan sonra mahallelerde dolaşarak saatliği 50 TL’den elma kıydım. Hatta yaptığım 20 makineden satışım oldu.”
Köylülerden Adile Çakmak da meyve patozu ile odun ve zaman tasarrufu sağladıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel