Gündem yine Demiryolu

Gümüşhane Harşit Demiryolu Platformu adı altında toplam 33 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı ve Gümüş Otel’de yapılan toplantıda STK üyeleri birer birer söz alarak süreçle ilgili görüşlerini aktardı.Toplantının sonunda Kent Konseyi Başkanı Has

Gündem yine Demiryolu

Gümüşhane Harşit Demiryolu Platformu adı altında toplam 33 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı ve Gümüş Otel’de yapılan toplantıda STK üyeleri birer birer söz alarak süreçle ilgili görüşlerini aktardı.

Toplantının sonunda Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, TÜRKAV Başkanı Şevki Aşkın, GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, Yeşilay İl Temsilcisi Eyüp Demirel, Mehmet Merdan ve Yaşar Köse’den oluşan yürütme kurulu oluşturuldu.

Yürütme kurulunun ilk etapta bundan sonra yapılacak olan geniş kapsamlı toplantı için hazırlıkları sürdürerek akabinde Ankara’ya gerçekleştirilecek olan ziyareti koordine edecek.

Toplantının sonunda deklare edilen basın bildirinde, 1741 yılından bu yana yapılması planlanan, çoğu hükümetlerin de gündeminden düşmeyen fakat günümüze kadar fizibilite çalışmaları haricinde hiçbir çalışma yapılmayan Karadeniz-GAP Demiryolu Projesi’nin Gümüşhane için hayati bir önem taşıdığı vurgulandı.

Coğrafi yönden dağlık bir araziye sahip olan Gümüşhane’de ne tarımdan, ne hayvancılıktan, ne sanayiden, ne de nakliyecilikten bahis olunabileceği, son yıllarda karayollarında geçmişe nazaran gözle görülür iyileştirmeler yapılmış, sayısız tüneller açılmış, yılan gibi kıvrılan tehlikeli virajlarla dolu yollar düzgün bir yapıya kavuşturulmuş olsa da bunların Gümüşhane’nin makus talihini değiştirmeğe yetmediği ve yetmeyeceği vurgulandı.

DEMİRYOLU’NUN GÜMÜŞHANE İÇİN ÖNEMİ

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Zengin maden yataklarının gün yüzüne çıkarılarak işletilebilmesi için ekonomik yönden en ideal taşımacılık şekli olan demiryolu taşımacılığının gerekliliği inkar edilemez bir gerçektir. Ayrıca ilimize yatırım yapmak isteyen birçok girişimcide ulaşımdan dolayı gerekli yatırımları yapmaktan çekinmektedirler. Devletimizin son yıllarda demiryollarını iyileştirme ve yeni güzergahlar açma yönündeki gayreti takdire şayandır. Gönül arzu ediyor ki, bu takdire şayan çalışmalardan Gümüşhane ve yöresi de nasibini alsın. Buradaki zengin maden yataklarının yeniden doğuşuna ilk adım atılsın. Yeni işletmeler kurulsun devletimiz kazansın, milletimiz kazansın, Erzincan’dan Gümüşhane’ye demiryolu bağlantısının sahil şeridiyle noktalanması ulaştırmayı rahatlatarak yöreyi ekonomik yönden canlandıracağı gibi, istihdam sahası oluşturması yönünden de stratejik önem arz etmektedir. GAP’ı Karadeniz’le kucaklaştıracak olan bu projenin Osmanlı döneminden süre gelen macerasında Gümüşhane’miz her zaman doğrudan projelere dahil edilirken son zamanlarda yerel ve ulusal medya da bu proje ile ilgili çıkan haberler tüm Gümüşhane halkını üzmüş ve incitmiştir. Gümüşhane’yi devre dışı bırakacak hiçbir projeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu tür hedef şaşırtmak isteyenler bizleri umutsuzluğa düşürmeyeceği gibi aksine daha da hırslandıracaktır. Bu nedenledir ki Bizler boş bir hayale kapılmadık kapılmayacağız. Gümüşhane’mizi demir ağlarla örülü görmek bizi şereflendirecek bir o kadar da gururlandıracaktır. Gümüşhane’mizin hak ettiği bu değeri çeşitli entrikalarla engellemek isteyenleri de buradan kınıyoruz. Ülkemizin en büyük ve en verimli maden sahalarına sahip olan Gümüşhane yöresini demiryolu güzergahı dışında bırakmaya yönelik bilimsel ve siyasi entrikasyonları hangi akıl ve mantıkla izah edilebilir. GAP’tan başlayıp Gümüşhane güzergahından sahilde son bulacak olan bir demiryolu projesi, Türkiye'de bölgesel kalkınma bakımından hayati bir dönüm noktası olacak ve Türkiye'nin coğrafi olarak doğal mirasçısı olduğu, Tarihi İpek Yolu'nu da yeniden canlandıracaktır. Özellikle bir noktanın altını özellikle çizmek istiyoruz. Ulaştırma Bakanlığı DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından 29.06.2009 tarihi itibariyle ‘Erzincan - Gümüşhane- Tirebolu - Trabzon Demiryolu Etüt Proje ve Mühendislik Hizmetleri işi ihaleye çıkarılmıştır. Buradan da anlıyoruz ki Ulaştırma Bakanlığı’nın üzerinde durduğu güzergah Erzincan-Gümüşhane -Tirebolu-Trabzon güzergahıdır. Her şey bu kadar açıkken şehrimizi çeşitli ayak oyunlarıyla Karadeniz-GAP Demiryolu Projesi dışında tutmak isteyenlere karşı tüm şehir olarak, kısır siyasi çekişmeleri, dargınlıkları, küskünlükleri bir kenara bırakıp birlik ve beraberlik içinde şehrimizin menfaatleri doğrultusunda kuvvetli bir şekilde kenetlenmeliyiz.”

DEMİRYOLU ARTIK GÜMÜŞHANE’NİN BİRİNCİ GÜNDEMİ

Karadeniz-GAP Demiryolu Projesi’nin bundan sonra Gümüşhane kamuoyunun birinci öncelikli takip edeceği konuların başında olacağı ifade edilen açıklamada, demiryolunun artık Gümüşhane’nin bir kaderi olduğu vurgulanarak, Karadeniz-GAP Demiryolu Projesi’nin fizibilite çalışmasını yapan Yüksel Domaniç firmasının Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde görev yapan öğretim üyelerinden ücretle danışmanlık hizmeti alıp almadıklarını ve kimlikleri sorgulandı.

Daha fizibilite çalışmaları bitmeden bir kısım üniversite hocalarının yapmış olduğu etik olmayan açıklamaları da bilime karşı yapılmış saygısızlık olarak gördüklerini ifade eden platform temsilcileri, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilimden bahseden bu kişilerin proje fizibilite çalışmaları bitmeden proje fizibilitesi yapılan Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Güzergahı’na ‘rantabl değildir’ açıklamaları ile kamuoyunu yanlış yönlendirmelerini bilimsel kirliliğe yol açtığını özellikle vurgulamak istiyoruz. Bu üniversite hocalarının kamuoyu nezdinde artık inandırıcılığını kaybettiğini belirtmek istiyoruz. Kamuoyunu üniversite hocası kimliğini kullanarak yanıltmaya kalkanları da kamuoyunun vicdanına bırakıyor ve bu kişilerin bilim adamlığını tartışmaya açıyoruz. Önemli bir noktada son zamanlarda kamuoyunda Gümüşhane deki STK’ları hafife alan beyan ve sözlere bugünkü toplantı çok iyi cevap verecektir ve Gümüşhane deki STK’ların gücünü herkese gösterecektir. Karadeniz-GAP Demiryolu Projesi bağlamında bu şehrin menfaatlerinin zedelenmesi devam etmesi karşısında bundan sonra Gümüşhane Kamuoyu çok daha sert bir tavır içerisinde olacağını belirtmek istiyoruz. Bir asırlık en büyük idealimizi hiçbir kişiye ve kuruma yedirmeyeceğimizi hatırlatmak istiyoruz. Şehir olarak bundan sonraki süreçte daha etkin bir kamuoyu oluşturacağımızı ve siyasi iradeninde demiryolu konusunda daha etkin ve süreci çok daha yakından takip etmelerini bekliyoruz. Sözlerimizi Sultan Abdülaziz’in güzel bir sözüyle bitirmek istiyoruz ‘memleketimize demiryolu yapılsın da isterse sırtımızdan geçsin’”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler