Giresun'da asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun'un Çanakçı ilçesinde asırlık imece geleneği yaşatılıyor.

Giresun'da asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyünde, imece geleneği canlı tutularak köylüler, Kuşdili ile çağrı yapıp kemençe eşliğinde tarlalarını çapalayıp, ekinlerini ekti. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte başlayan bu geleneksel tarım şenliği, köylülerin bir araya gelmesiyle adeta bir festival havasına büründü.

Düzköy sakinleri, atalarından kalan bu değerli geleneği yaşatmak için Kuşdili'ni kullanarak iletişim kuruyor ve imece usulüyle ekin ekiyor. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar da tarlalara gelerek hem çalışıyor hem de kültürlerini gelecek nesillere aktarıyor.

Giresun'da asırlık imece geleneği yaşatılıyor

Köy sakinlerinden Murat Yılmaz, asırlardır devam eden mısır ekme geleneğinin önemini vurgulayarak, "Eskiden daha fazla imece ve arazi vardı ama nüfus artışıyla araziler küçüldü. Biz yine de geleneklerimizden kopmamak için imeceyi sürdürüyoruz. Mısır ekimi, ardından otunu temizleme işlerini hep birlikte yapıyoruz. Kemençe eşliğinde yapılan çalışmalar, işleri neşeli bir ritme dönüştürüyor," dedi.

Kuşdili ile imece çağrısını yapan Gülizar Kır ise, "Köylerimizde neredeyse herkes Kuşdilini biliyor ve telefon sinyalinin olmadığı yerlerde hala önemli bir iletişim aracı olarak kullanıyoruz. İmece için Kuşdili ile çağrı yaptık ve birlikte çalışmanın gücüyle iki gün sürecek işi bir günde tamamladık," diye konuştu.

Düzköy'de her bahar, köyler arası seferberlikle ekin ekme dönemi, kuş dili ve müzikle renklenerek, topluluk çalışmasının ve kültürel mirasın güzelliklerini sergiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler