"Fındık geçen yıla oranla az"

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaşanan yüzde 35-40 oranındaki azalmanın, fındık fiyatlarının gerek ithalatçı gerekse ihracatçının beklediği seviyenin üzerinde oluşundan k

"Fındık geçen yıla oranla az"

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yaşanan yüzde 35-40 oranındaki azalmanın, fındık fiyatlarının gerek ithalatçı gerekse ihracatçının beklediği seviyenin üzerinde oluşundan kaynaklandığını söyledi.

Cirav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye'nin, 2009-2010 fındık ihraç sezonunun ilk ayında, 27 bin 904 ton fındık ihraç ederek, karşılığında 151 milyon 825 bin doları aşkın gelir elde ettiğini anımsattı.

Bu ihraç miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35-40 oranında azaldığının görüldüğünü ifade eden Cirav, ''Bunun temel nedeni, fındık fiyatlarının gerek ithalatçı gerekse ihracatçının beklediği seviyenin üzerinde oluşudur. Diğer neden olarak da fındığın geçen yıla oranla az olmasını gösterebiliriz'' dedi.

Fındık ihracatçısının bir kısmının, fındığını daha önceden yaptığı kontratlarla ucuza bağladığını anlatan Cirav, ''Fiyatların da yükselmesiyle birlikte firmalar yüklemelerini bir miktar erteliyor. İleriki tarihlere atıyorlar. Aslında ihraç miktarına şimdi bakmamak gerekir. Buna, 12 aylık periyotta bakılır. Şimdiki ertelemelerden dolayı bir miktar azalma var. Bu da çok düşük fiyata sattıkları zaman çok ciddi zararlar edeceklerinden kaynaklanıyor. Ama bunu yapmaya da hakları yok. Kar da edersiniz, zarar da edersiniz'' diye konuştu.
Cirav, Türkiye'nin her yıl ortalama 500 bin ton dolayında fındık ihracatı yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Bu rakama bu yıl da ulaşacağız. Ama örneğin 20 bin ton geçen yıldan eksik olabilir. Bu önemli değildir. Tarım ürünlerinde bazı yıllar fazla, bazı yıllar eksik ihracat yaparsınız. Eğer 500 bin yerine 150 bin ton ihraç yaparsanız, o zaman düştü dersiniz. Böyle bir şey olmaz. 5-10 bin ton eksik olabilir. Bu da ne fiyatı ne üreticiyi etkiler.''
Fındık ihracatının ilerleyen zaman içerisinde artacağına inandığını ifade eden Cirav, ''Serbest piyasa koşulları oluştuğu zaman ki yavaş yavaş oluşuyor, müdahaleler olmadığı zaman içerisinde fındık ihracatı artacaktır. Ondan kimsenin şüphesi olmasın. Belki 5-10 yıllık süreç içerisinde biz bu işleri konuşmayacağız inşallah'' dedi.

Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük bölümünü elinde bulunduran Türkiye, 2009-2010 fındık ihraç sezonunun ilk ayında, 27 bin 904 ton fındık ihraç ederek, karşılığında 151 milyon 825 bin doları aşkın gelir elde etti. Türkiye, geçen sezon aynı dönemde 47 bin 120 ton fındık ihraç ederek, karşılığında 259 milyon 413 bin 831 dolar girdi sağlamıştı.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler