Fındığa Sahip Çıkalım

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkan Yardımcısı İmdat Uzun, fındığa devletin sahip çıkması gerektiğini belirterek “Fındık kaptanı olmayan gemi gibi bir oyana bir bu yana savrulmakta ve sonuçta rotasını bulamamaktadır” dedi.Ülke

Fındığa Sahip Çıkalım

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şube Başkan Yardımcısı İmdat Uzun, fındığa devletin sahip çıkması gerektiğini belirterek “Fındık kaptanı olmayan gemi gibi bir oyana bir bu yana savrulmakta ve sonuçta rotasını bulamamaktadır” dedi.

Ülkemizin ihraç ürünleri içerisinde en büyük pay sahibi olan fındığın fiyat yönünden üreticisini memnun etmediğini kaydeden Uzun “Ülkemizde fındık konusunda tarım politikamızın olmayışı veya tatmin edici olmayışı nedeniyle çiftçi mağdur edilmekte ve birkaç tüccarın tekelinde olması sebebi ile hak ettiği değere ulaşmamaktadır. Bunda çiftçinin de kabahati vardır belki ama asıl sorumlu fındığa yeterince sahip çıkmayarak devlettir” diye konuştu.

“Fındık kaptanı olmayan gemi gibi bir o yana bir bu yana savrulmakta ve sonuçta rotasını bulamamaktadır” diyen Uzun “Fiskobirlik’in hali ortadadır. Çalıştırdığı elemanların parasını verememekte, çiftçiye olan eski borcunu ödeyememektedir. Devlet TMO’yu devreye soktu ve piyasa biraz olsun dengelendi. Son iki sezondur TMO’nun fındık almaması fındığın seyrini ve fiyatını aşağılara indirmiş vatandaş mağdur edilmiştir” şeklinde konuştu.

TÜMSİAD Trabzon Şube Başkan Yardımcısı İmdat Uzun, fındık fiyatının düşük seyretmesinde vatandaşın da kabahatli olduğunu kaydederek “Vatandaş fındık para etmiyor gerekçesi ile fındığını emanete vermekte ve para edince parasını alırım düşüncesindedir. Bölge olarak insanımızın fazla arazisi olmadığından fındığından mahsulü de azdır. 1 ton, 2 ton, hatta 500 kg fındığı olan var. 5 ton ve daha fazlası olan da var belki ama azınlıktadır. Vatandaş okul sezonunun başlaması sebebi ile fındığını eylül, ekim aylarında pazara indirmektedir. Bölge olarak insanımızın işi dolayısı ile farklı şehirlerde yaşaması sebebi ile fındığını değeri oturmadığı için koruyamam kaygısı ile emanete vermektedir.

Fındığı tekelinde bulunduran tüccarlar komisyoncuları olan küçük alıcılar vasıtası ile fındığa sahip olmakta, fındığı işlemekte veya ihraç etmektedirler.Dolayısı ile ellerinde olan fındığa değerini vermemektedirler. Bugün piyasa itibari ile 50 randıman tombul fındık fiyatı piyasada 3,80-4 TL aralığında seyretmektedir.

Trabzon olarak havaların uygun olmayışı fındıkta olan küflenmeden dolayı fındık randımanı 40-44 aralığında olmasına sebep olmuş ve fındığın fiyatı otomatik olarak 3 TL’ye gerilemiştir. Bu da fındığın maliyetini karşılamamakta ve vatandaşın mağduriyetini artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

Devletin fındığa olan dönüm başına desteğinin devam etmesini ve desteğin de fındığın pazara inmeden yani eylül ayının başında çiftçiye verilmesinin doğru olacağını belirten Uzun, TMO’nun daha aktif olarak çiftçiyi koruması ve de hep konuşulan fakat adım atılamayan ’Lisanslı Depoculuk Sistemi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel