Trabzonsporlu oyuncunun büyük azmi

Türkiye Basketbol Ligi ekiplerinden  Trabzonspor Medical Park'ta takım kaptanı Alper Saruhan, 7 yıl önce diyabet  teşhisi konulmasına rağmen profesyonel basketbol hayatını zorluklara karşın  başarıyla sürdürüyor. Tip 1 diyabet hastası olan Saruhan,  yaptı

Trabzonsporlu oyuncunun büyük azmi
Türkiye Basketbol Ligi ekiplerinden  Trabzonspor Medical Park'ta takım kaptanı Alper Saruhan, 7 yıl önce diyabet  teşhisi konulmasına rağmen profesyonel basketbol hayatını zorluklara karşın  başarıyla sürdürüyor.
 
Tip 1 diyabet hastası olan Saruhan,  yaptığı açıklamada,  yaklaşık 7 yıl önce diyabet hastalığının belirtilerini yaşamaya başladığını,  yapılan doktor kontrolünde kendisine diyabet teşhisi konulduğunu söyledi.
 
Oyak Renault'da basketbol oynarken diyabetle karşılaştığını ifade eden  Saruhan, "Beklemediğim bir durumdu ve buna hazırlıklı değildim. Kardeşime de 6 ay  önce aynı teşhis konulmuştu. Ondan nasıl mücadele etmem gerektiğini biraz  öğrenmiştim" dedi.
 
Saruhan, doktorların hem sporun hem diyabetin bir arada nasıl olacağı  yönünde başlangıçta bir ön yargısının oluştuğunu kaydederek,  "Bana 'basketbolu  bırakman gerekiyor' dediler. Ben de basketboldan para kazanıyordum, bu benim  mesleğimdi. Bu savaşı vermeye başladım.  Öncelikle ön yargıyı yıkmak gerekti,  Doğru hekimle beraber diyabeti iyice tanıdım ve kontrol etmeye başladım" diye konuştu.
 
Diyabetle savaşmanın en iyi yönteminin spor yapmak olduğunu dile  getiren Alper Saruhan, şöyle devam etti: "Çünkü şekeri dengelemek için size bir fırsat sunuluyor. İlla ki  profesyonel olmak zorunda değilsiniz. Yürüyüşü, egzersizi düzenli yaparsanız  şekeriniz de daha düzenli olur. Profesyonel hayatta çok örnek olmadığı için  Türkiye'de diyabet hastası tek Türk oyuncu ben olduğum için doktorlar, bu konuyla  karşılaşmamışlardı, bilmiyorlardı. Bunu nasıl uyarlayacağımızı, ne şekilde  kontrol edeceğimizi, nasıl diyet yapabileceğimizi açıkçası bilmiyorduk.  Deneyerek, benim ölçümlerimle gözlemleyerek hareket ettik. Bu süre içinde aktif  hayatıma devam ettim. Özel diyet yapıyorum. Diyabetlilerin kullanmaması gereken  besinleri kullanmıyorum, bu şekilde aktif spor hayatıma basketboluma devam  ediyorum."
 
"Kolay bir adaptasyon değil" 
 
Saruhan, profesyonel olarak spor yapan çok diyabetli olmadığını  anlatarak, bu hastalıkla spor yapmanın adaptasyonu zorlaştırdığını söyledi. Hastalığının sürekli ölçüm yapmayı gerektirdiğini belirten Saruhan,  "İnsülin değerleriniz sürekli değişiyor. Çünkü efor sarf ediyorsunuz, bu efora  göre yemek yemeniz gerekiyor. Bu kolay bir adaptasyon değil. Gerçekten  zorlandığım 3-4 senelik bir dönem yaşadım.  Şimdi daha iyi oturdu. Uzaktan takip  denilen bir şey var. Diyabet hastaları kendi doktorlarıyla kendi ölçümlerini  hızlı bir şekilde paylaşabilir, ben bunu yapabiliyorum. Ne yemem gerektiğini ne  zaman insülini yükseltmem veya düşürmem gerektiğini doktorumla paylaşıyorum.  Bilinçlendiğim için kendim de yürütüyorum" ifadesini kullandı.
 
Alper Saruhan, diyabet hastalığında en önemli şeyin ölçüm yapmak  olduğunu dile getirerek, "Senden bağımsız şekilde şeker kanında dolaşıyor ve bu,  çok zararlı bir şey. Şekerini sürekli ölçmen gerekiyor. Günde 20 ye yakın defa  parmağımdan kanımı alıp şekerimi ölçüyorum buna göre insülinim ayarlıyorum. Günde  5-6 defa insülinimi vurmaya çalışıyorum. Onun bir sabah, bir akşam bir de arada  yemekten önce vurduğum insülinler var. Diyabet hastalarının bir düzeni var ama  benim düzenim ölçümlerime göre değişiyor biraz daha farklı" diye konuştu.
 
"Herkes su içerken ben şekerimi ölçüyorum" 
 
Saruhan, transfer olduğu takımlarda arkadaşlarının sürekli ölçüm ve  insülin yapması sebebiyle şaşkınlık yaşadığını ifade ederek, "Kolay bir şey  değil, idman arasında herkes su içerken ben şekerimi ölçüyorum. Ya da acil  ihtiyacım varsa şekerim düştüyse köşede bir şeyler yiyorum. Benim yiyeceklerimden  onlar da arada sırada yararlanıyorlar çaktırmadan" dedi.
 
Takımda olmaktan dolayı gurur duyduğunu belirten Alper Saruhan, hem  Avrupa da hem de ligde istedikleri noktaya geldiklerini kaydetti. Saruhan, başlangıçta sıkıntı yaşamalarına rağmen Avrupa'da ikincilik  başarısı elde ettiklerini anımsatarak, şöyle konuştu: "Kentimizde dörtlü final organizasyonunu en iyi şekilde yaptık. Çok  güzel bir anıydı. Kupayı kazanamadığımız için üzgünüz ama ikincilikte sonuçta bir  başarı. Diyabetli bir sporcu olarak benim için çok önemli bir şey. En büyük  amacımız diyabetli gençlere örnek olmak, ailelerin insanların ön yargılarını  kırıp onları spora teşvik etmek. İnanıyorum, diyabetin en önemli dostu spordur. Spor yaptıkça diyabeti daha iyi çözümleyeceklerdir."
 
Kaptan Saruhan, 32 yaşında olduğunu ve hayatta negatif şeyleri  pozitife çevirmeye çalıştığını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her sabah uyandığımda hastayım ne yazık ki ama ben buna olumlu  yönlerinden bakıyorum. Daha sağlıklı şekilde yaşıyorum, düzenli bir yaşantım var  uykuyla dinlenmeyle yemek alışkanlığımla rahatça basketbola odaklanıyorum.  Kendimi daha dinç huzurlu hissediyorum sahada. Basketbolda da yaşın getirdiği  şeyle daha da olgunlaşıyorsunuz. Bir şeyleri daha fazla öğreniyorsun sana her  geçen gün katkı sağlıyor. 32 yaşındayım basketbol beni bırakana kadar ben onu  bırakmayı düşünmüyorum. Tek istediğim sonuna kadar gidebilmek. Daha sonra yine  sahalarda kalıp bu organizasyonlar içinde spora devam edeceğim." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzonspor