Trabzonlu profesörden korkutan açıklama: Deprem olasılığı çok yüksek
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, İstanbul depremine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bektaş, 2004 yılından sonra Ana Marmara Fayı’nın davranışına ilişkin artan bilimsel verilerin, “tek parçalı, 7’den büyük deprem modeli”nden, “çok parçalı, 7’den küçük deprem modeli”ne doğru bir evrilmeye işaret ettiğini belirtti.
“BİLİMİN DOĞRULUK PAYI SINIRLI”
Deprem tahminlerinde mutlak kesinliğin mümkün olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Bektaş, en doğru bilimsel tahminlerin dahi yüzde 60 doğruluk oranını geçemeyeceğine dikkat çekti. Bektaş, bilimsel algoritmaların doğayı birebir yansıtamadığını belirterek, deprem parametrelerinin zaman ve mekâna bağlı olarak sürekli değiştiğini ifade etti.
RİSK, TEHLİKENİN ÖNÜNDE
İstanbul açısından kritik bir ayrım yapan Bektaş, deprem tehlikesi ile deprem riski kavramlarının karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Bektaş’a göre, İstanbul’un deprem riski; yani olası bir depremde yaşanabilecek can ve mal kaybı, deprem olma olasılığından çok daha yüksek seviyede bulunuyor.
2025 VURGUSU: ÇOK PARÇALI KIRILMA
Açıklamasında 2025 yılında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depreme de değinen Prof. Dr. Bektaş, bu depremin ve sonuçlarının çok parçalı kırılma modelini desteklediğini belirtti. Ancak bu durumun, İstanbul’un büyük bir depreme karşı rahatlayabileceği anlamına gelmediğini özellikle vurguladı.
Kaynak:Haber61