Girne Koleji Trabzon Kampüsünü bugün düzenlenen tören ile hizmete açtı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine ayrıca, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Seyit Hisoğlu ve birçok vatandaş katıldı.
Törende ilk olarak açıklamalarda bulunan Girne Koleji Genel Müdürü Ümit Kafku, “Yaklaşık dört ay kadar önce burada bir eğitim yuvası açacağımızın sözünü vermiş ve temel atma törenimizi gerçekleştirmiştik. Söz verdiğimiz gibi mayıs ayı içerisinde inşa çalışmalarımızı tamamladık ve bugün Trabzon’a yeni bir eğitim kurumu kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Özel okullar olarak, Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon öğrencinin 1,5 milyonuna kapı açan kurumlarız. Trabzon’da açılacak yeni okulların, eğitimde kaliteyi ve rekabeti artıracağına inanıyoruz. Bu rekabetin en büyük kazananı ise her zaman öğrencilerimiz olacaktır.
Girne Koleji olarak bizim bir iddiamız var: Biz, yabancı dili konuşturacağız. Her ne kadar “Dünyaların kapıları sana açık” desek de, öncelikle iyi bir Türk vatandaşı yetiştirmenin sorumluluğunu taşıyor, ardından da global dünyada neler olup bittiğini bilen, donanımlı nesiller yetiştirmek için çabalıyoruz.
Öğretmenlerimizi doğru yetiştirmek en önemli vazifelerimizdendir. Bu doğrultuda öğretmenlerimize yönelik sempozyumlar ve hizmet içi eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerde sadece “eğitim nasıl verilir” konusunu değil, aynı zamanda dünyada neler olup bittiğini, eğitimdeki yeni trendleri ve gelişmeleri aktarıyoruz. Şu anda da geleceğimiz adına öğretmenlerimize yapay zekâ eğitimi veriyoruz; bu süreci kararlılıkla sürdürüyoruz.
Arkamızda köklü ve güçlü bir üniversite var: Kıbrıs’ta kurulan ilk üniversite olan Girne Üniversitesi. Bu ayrıcalığın gururunu yaşıyoruz. Türkiye genelinde 20 kampüsümüzle eğitim ağımızı her geçen gün genişletiyoruz. Bu vesileyle, Girne Üniversitesi'nin kurucusu olan değerli büyüğümüze de içtenlikle teşekkür ediyorum.
Ben aslen Karslıyım, 1970’li yıllarda Ankara’da doğdum. Ailemizin bir çay ocağı vardı. Adı “Girne Çay Ocağı”ydı. Babama sorduğumda neden böyle bir isim verdiğini şöyle anlattı: “Oğlum, sen 1974’te doğdun. O yıllarda askerimiz Kıbrıs’a çıkartma yapıyordu. Biz oraya başka bir ülkeye gider gibi değil, kendi topraklarımızı savunmaya gider gibi gittik.” Bu isim bizim için sadece bir yer adı değil, aynı zamanda bir milli bilinçtir.
Tabii Trabzon’a geldiğimizde Trabzonspor’dan bahsetmeden geçmek olmaz. Zamanında “İnşallah Trabzonspor daha iyi olur, çünkü bu ülkenin Trabzonspor’a ihtiyacı var” demiştik. Sezon sona ermek üzere ama temennimiz odur ki önümüzdeki yıl Trabzonspor şampiyon olur” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANI TATAR: “BAĞLARIMIZA ÇOK ÖNEM VERİYORUM”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, şu ifadelere yer verdi: “Ben buradan, Trabzon’dan Kıbrıs’a selam getirdim. Bugün burada hayırlara vesile olmak için bulunuyorum. Kıbrıs Barış Harekâtı'ndan 41 yıl sonra yeniden Trabzon’dayım.
Buradaki öğrencilerimiz, elbette bizlerin arzusu ve isteği doğrultusunda; vatan, millet, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sevgisiyle eğitilecek ve bizlere güç vereceklerdir. Bu çocuklar gelecekte ülkemizin önemli yerlerinde görev alacak, Türkiye’nin aydınlık yarınlarını inşa edeceklerdir.
Her geçen gün, özellikle de Sayın Selçuk Bayraktar’ın vizyoner liderliğinde 11. sınıf öğrencilerinde gördüğümüz gibi, Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği büyük dönüşüme tanıklık ediyoruz. Türkiye artık yalnızca bizim vatanımız değil, aynı zamanda bir dünya devletidir. Direkt uçuşların başlamasıyla birlikte Kıbrıs ile Türkiye arasındaki bağlar da güçlenmiştir.
Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası Trabzon’dan, özellikle Çaykara’dan Kıbrıs’a yerleşen, Kıbrıs Türk ekonomisine katkı sağlayan iş insanlarını ve girişimcileri buradan en kalbi duygularımla selamlıyorum.
Dağlara, gönül zenginliklerine bakın; bilin ki dünyadan gelen her türlü saldırıya karşı biz asla yıkılmayacağız. Çünkü biz gönülden bağlıyız. Merhum Rauf Denktaş’ın da dediği gibi, “Girne’den Anadolu’ya bir bağ kurduk.” Ben Anadolu ile olan bağlarımıza büyük önem veriyorum. Çünkü Anadolu ile kurulan bağ demek, başımızın dik olması demektir. Mavi Vatan’ın kalbinde, geleceğe yürüyen nesillerin varlığı demektir. Bu bağ, büyük Türk dünyasının bir parçası olan KKTC’nin geleceğe emin adımlarla yürümesi açısından çok kıymetlidir.
Burada çok değerli evlatlar yetişecektir. Bu çocuklar hem Trabzon’a hem ülkemize büyük hizmetler sunacak, önemli görevler üstleneceklerdir. Biz, böyle güçlü bir ailenin parçalarıyız. Ailemize, birliğimize, vatanımıza sahip çıkıyoruz. Bugün burada, aramızdaki bağın daha da güçlendiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum.
Ve şunu da asla unutmuyoruz: Vefa… Vefa, her zaman yürektedir. Anadolu’nun dört bir yanından Kıbrıs Harekâtı’na katılan kahramanlarımızı rahmetle anıyor, gazilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”
BAŞKAN GENÇ: “DİL KONUSUNDA EKSİKLERİMİZ VAR”
Başkan Genç, “Bugün şehrimizde, değerli bir eğitim kurumumuzun açılışında bizlerle olan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşriflerinden dolayı teşekkür ediyorum.
Bu şehir güzel bir şehir, özel bir şehir… Trabzon’umuzun merkezi özellikleri var. Sanatın, eğitimin merkezi olan bir şehrimiz var. Biraz önce Ümit Bey’in de ifade ettiği gibi, burada rekabet ortamı artıyor ve bu rekabetten en çok fayda sağlayanlar da öğrencilerimiz oluyor.
Bu açılış vesilesiyle sadece önemine binaen birkaç tespitte bulunmak istiyorum. Bugün bilgiye erken ulaşanın hâkim olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle donanımlı eğitim yuvalarına sahip olmak çok büyük önem taşıyor. Ancak en az bunun kadar önemli bir şey daha var: Bazı özel okullardan iyi öğrenciler yetişti, ancak içlerinden hainler de çıktı. Bu nedenle, az önce Ümit Bey’in ve milletvekilimizin sözlerini dinlerken daha da umutlandım.
Eğitim verirken liyakat esas olmalı. Ama sadece liyakat yetmez, bu toprağın evladı olmak da gerekir. Öğrencilerimizi kendi değerlerimizle, kendi kültürümüzle yoğurarak yetiştirmeliyiz.
Yeryüzünün bizim medeniyetimize ihtiyacı var. Bu yüzden, bu medeniyetin varlığı yalnızca bizim için değil, insanlık için de önemlidir. Böyle nesillere, böyle değerlere sahip bireyler yetiştirmeye ihtiyacımız var. Bu açılışı da bu bakımdan çok kıymetli buluyorum.
İnşallah inanıyorum ki bu kurum hayırlara vesile olacak. Toplum olarak yabancı dil konusunda eksikliklerimiz var. Bu alana odaklanacak bir eğitim kurumu olması, büyük bir ihtiyaçtır.
Trabzon’un sizin nezdinizde ayrı bir yeri olduğunu biliyoruz. Kardeşlerimizle birlikte Kıbrıs’ta olduğumuz zaman kendimizi değerli hissediyoruz. Bu vesileyle şunu da söylemek isterim: Kıbrıs Türktür, Türk kalacaktır” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN KAYA: “BÜYÜK BİR MARKA OLACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM”
Başkan Kaya törende yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bundan 3-4 ay önce bir lansmanda yine bir araya gelmiştik. O zaman okulun inşaatını hızla tamamlayıp bu eğitim dönemine yetiştirmek istediklerini söylemişlerdi. Bugün görüyoruz ki bunu başardılar. Ellerinize sağlık. Ortahisar’a büyük bir değer kazandırdınız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Eğitimin, ülkeler ve insanlar için ne kadar kıymetli olduğunu anlatmaya kelimeler yetmez. Bugün bu sıralarda oturan öğrenciler arasından gelecekte bizi temsil edecek cumhurbaşkanları, bilim insanları, liderler yetişecek.
Okulumuzun çok güzel bir kampüsü var. Böylesine özel bir mekânda, çok kıymetli bir eğitim kurumu yer alıyor. Bu okuldan çok özel öğrenciler yetişecek ve bu öğrenciler yarın ülkemizin en kritik noktalarında görev yapabilecekler.
Ümit Hocamız konuşmasında iki kritik konuya değindi:
Birincisi, “Sınıfta yaramazlık yapan çocukları tahtanın bir köşesine yazar, konuşmasınlar diye uyarırdık. Oysa bizim artık konuşan çocuklara ihtiyacımız var” dedi. Evet, bırakın konuşsun çocuklarımız. Onlardan korkmayalım, onların özgüvenlerini bastırmayalım.
İkincisi ise, “Bu çocuklar heyecanlı çocuklar. Bir şey söylediklerinde biz büyükler genellikle 'icat çıkarma' deriz. Oysa bizim artık 'icat çıkar' dememiz lazım.”
Doğru, bizim çocuklarımızdan da icatlar çıkar. Onlara fırsat verirsek, dünyayı değiştirecek fikirler de çıkar.
Bu kıymetli eğitim kurumunu Trabzon’a kazandıran herkese içten teşekkür ediyorum. Trabzon adına büyük bir marka olacağına yürekten inanıyorum. Şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun.”
VALİ YILDIRIM: “BİZLERİ GÜÇLENDİRİYOR”
Toplantıda son olarak konuşan Vali Yıldırım da, “Sayın Cumhurbaşkanım, sizleri burada görmek bizleri güçlendiriyor, gururlandırıyor.
“Eğitim şart olmuş” diye bir cümle var; bu, günümüzün en gerçek ifadelerinden biridir. Ne zaman eğitimde öne çıkıyoruz, dünyada da ilerleme kaydediyoruz.
Trabzon’umuz eğitim konusunda çok değerli isimlere ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin dört bir yanında görev yapan akademisyenlerimiz var. Biz boşuna “Bize her yer Trabzon” demiyoruz.
İnşallah bugün açılışını yaptığımız bu okul, aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile güçlü bir köprü olacak. Bu kurumdan yarının siyasetçileri, bilim insanları, sanatçıları, sporcuları ve esnafları yetişecek.
Bugün ne varsa, yarın da onun temelinin burada atıldığını göreceğiz.
Elbette burada sadece dünyayı tanıyan bireyler değil, asıl gücünü milli duygularından, örf ve adetlerinden alan bireyler yetişecektir. Bu anlayışı duymak bizleri çok mutlu etti. Çünkü kendi kültürünü bilmeyen insanlar, başkalarının kültürüne hizmet eder.
Burada okuyan çocuklarımızın bu değerleri bilmesi, içselleştirmesi gerekir. Dünya beşten büyüktür sözünün taşıdığı ruhla, kendi değerlerine bağlı bireyler olarak yetişmeleri en büyük temennimizdir.”
Kaynak:
