Yerel Medya yaşam savaşı veriyor

Yerel medya kuruluşları koronavirüs krizi sonrasında birer birer kapılarına kilit vurmaya başladı.

Yerel Medya yaşam savaşı veriyor

Anadolu’da kendi şehirlerinin sesi ve hafızası olan çok sayıda yerel medya kuruluşu korona virüs krizi sonrasında birer birer kapısına kilit vurmaya başladı.

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu adına bu konuda bir açıklama yapan Genel Başkan Mehmet Ali Dim, Türkiye’de medya sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, bayi satışı ve abone ile resmî ve özel ilandan başka geliri olmayan yerel medyanın son yıllarda yaşadığı ekonomik krizin, içinde bulunduğumuz koronavirüs süreciyle birlikte iyice derinleştiğini söyledi. 

Devletin acil olarak yerel medyaya özel bir destek paketi açıklamasını arzuladıklarını ifade eden Dim, “Meclis gündemine gelmesi beklenen son ekonomik önlemler paketi tasarısına aşağıda madde madde yazdığımız desteklerin eklenmesi hususunda hükümetimizden ve kendi illerinde yerel medyayı en iyi tanıyan ve bilen milletvekillerimizden de gayret bekliyoruz” dedi. 

KGK’nın Talepleri

- Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (en az 5 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmeli. 

- Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmeli. 

- Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmeli. 

- Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedelleri bir süre alınmamal. 

- TÜRKSAT uydu bedeli ödemeleri bir süre ertelenmeli ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalı. 

- Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşma sağlanmalı.

- Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalı. 

- Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanmalı.

- Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalı.

- Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalı.

- Yerel Medyanın digital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlanmalı.

- Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler