Ücretsiz kanser taramanızı yaptırdınız mı?

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü, 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle mesaj yayınladı.

Ücretsiz kanser taramanızı yaptırdınız mı?

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle yayınladnan mesajda, kanserde erken teşhisin önemini vurgulanarak vatandaşları ücretsiz kanser taraması yaptırmaları konusunda uyardı. 


Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğ'nden yayınlanan mesajda ifadelere yer verildi:

"Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır.

Yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusu unutulmamalıdır. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Unutulmamalıdır ki kanserde erken teşhis, tedavinin başarılı olması adına atılan ilk ve en önemli adımdır.

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

MEME KANSERİ: 40-69 yaş arası kadınlara, 2 yılda bir mamografi çekilmesi ile,    
RAHİM AĞZI KANSERİ: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV testi yapılması ile,  
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ: 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere, 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGK) yapılması ile taranmaktadır.

Ücretsiz olan kanser taramalarınızı yaptırmak üzere sizleri kayıtlı olduğunuz Aile Hekimi ve KETEM’e (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) bekliyoruz." 





 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler