Trabzon’da rehberlik sınavları yapıldı

Trabzon’da Trabzon Bölgesel Rehberlik Sertifika Programı sınavları yapıldı.

Trabzon’da rehberlik sınavları yapıldı

Trabzon’da geçtiğimiz hafta sonunda Trabzon Bölgesel Rehberlik Sertifika Programı kapsamında sınav yapıldı.


Yapılan sınava başvuruda bulunan 54 kişiden 42’si katılırken 12 kişi eğitim kurslarına katılma hakkı elde etti.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada konu ile ilgili olarak şu ifadeler eyer verildi;

“Bildiğiniz üzere turizm hareketliliğinin en fazla arttığı bölgelerden birisi bizim bölgemiz. Bu hareketliliğe bağlı olarak seyahat acentalarımızın sayısındaki artış gibi, bölgemizdeki otellerimizin, turizm taşımacılığı yapan firmaların ve araçların da sayıları artmaktadır.

2 yıl önce TUREB ( Türkiye Rehberler Birliği)’in yaptığı duyuru ve  sonrasındaki iptal ettiği Trabzon Bölgesel Rehberlik Sertifika Programı ile ilgili olarak, geçtiğimiz hafta sonu ilimizde sınavlar gerçekleştirilmiştir.

2 yıl önce kısa süreli olarak yapılan duyuru sonrasında,  sınavlara katılmak için kayıt yaptırabilmiş olan sadece 54 kişiden toplam 42 kişi sınavlara katılmış, neticede 12 kişi eğitim kurslarına katılma hakkını elde etmiştir. 

Umarız bu 12 kişi de TUREB’in düzenleyeceği eğitim kursları sonrasında  bölgemizin ihtiyacı olan kokartlı rehber olmaya hak kazanırlar.

Sinop’tan Iğdır’a kadar 16 ili kapsayan ve en geniş  bölgeye sahip olan Trabzon Rehberler Odası’na kayıtlı 95 rehberden 60 kişisi eylemli rehber olarak çalışmaktadır.

Tabi bu 60 kişinin içerisinde asıl mesleği farklı olan devlet memurları, öğretim görevlileri ve farklı kurum kuruluşlarda çalışanlar da bulunmaktadır, işlerinden fırsat bulabildikleri veya izinli oldukları tarihlerde rehber olarak görev yapmaktadırlar. 

Bölgemizin ihtiyacını karşılamak için düzenlenmesini istediğimiz sertifika programları için katılımcı olan ve sınavları kazananların  sayılarına baktığımızda, bu sınavın da bölge ihtiyacını karşılayamayacağı açıkça görülmektedir. 

TÜRSAB olarak,  üniversitelerin  4 yıllık rehberlik bölümlerini bitirip mezun olan ve  yabancı dil sınavını geçemeyenler  için  dil sınavı şartının kaldırılarak ‘Türkçe Rehberlik’ hakkının tanınmasını istemekteyiz.

Bu sayede rehberlik eğitimi almış ve iş imkanı bekleyen çok sayıda mezun,  Türk gruplara rehberlik hizmeti  verebilecek,  istihdam sağlanmış olacak ve rehber açığı biraz olsun kapanacaktır. Konuyla ilgili Genel Merkezimizin girişimleri bulunmaktadır.

Ayrıca,  tüm bölgede yapılacak sağlıklı bir duyuru ile  katılımcı sayısının fazla olduğu yeni bir bölgesel sertifika programı düşünülebilir. 

Uzun vadede ise kesinlikle Sinop Iğdır arasındaki 16 ili kapsayan Trabzon Rehberler Odası bölgesindeki  illerin en az ikisindeki  üniversitelerde rehberlik bölümü açılmalıdır.

Özellikle bölgede ikamet eden, yaşayan mezun öğrencilerin bölgelerinde çalışma imkanı olabilecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber