Trabzon'da kentsel dönüşüm paneli

Trabzon'da kentsel dönüşüm konulu panel düzenlendi.

Trabzon'da kentsel dönüşüm paneli

Bizim Neslin Uşakları Derneği tarafından, Trabzon'da "Kentsel Dönüşüm, Kamulaştırma, HES'ler, İç Hukuk ve AİHM Uygulamaları" konulu panel düzenlendi.
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Zekeriya Kürşat, kentsel dönüşümle ilgili yaptığı sunumda apartman kültürünün şehirlerin karakteristik özelliklerini ortadan kaldırdığını söyledi. 

Kentsel dönüşüm yasası hakkında bilgi veren Kürşat, kentsel dönüşümün güçlendirme ve yıkarak yeniden yapma şeklinde yürütüldüğünü aktardı. 

Kanunun genel olarak 3 aşamalı bir sistem öngördüğünü belirten Kürşat, "Öncelikle uygulamalı alanı riskli alan mı, ikinci aşama riskli olduğu tespit edilmiş bir binanın bir an önce yıkılması gerekiyor. Bu yüzden önce binanın tahliye aşamasından sonra yıkım aşaması geliyor." dedi. 

İstanbul Üniversitesi İdare Hukuku Anabilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Yaşar Şahin de kamulaştırma hakkında yaptığı sunumda, kamulaştırmada temel problemin bedel meselesi olduğunu söyledi.

Kamulaştırmada gerçek değerin son derece önemli bir kavram olduğunu belirten Şahin, gerçek değerin altında bir bedel verilmesi mülkiyet hakkının özüne dokunulması, hakkın ihlali anlamına gediğinin altını çizdi. 

2001 yılından önce buna yönelik sorunlar vardı. 2001 yılın da yapılan değişikliklerden sonra bu değerin gerçek değer kapsamında belirlenebilmesi biraz daha mümkün olabildi ama yinede bir takım sorunlar olduğu kuşkusuz. 

İstanbul Üniversitesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Haydar Burak Gemalmaz da AİHM kararları ışığında kamulaştırma, kentsel dönüşüm ve HES'ler hakkında bilgi verdi. 

Panele, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez, avukatlar, hukuk fakültesi öğrencileri, mühendisler ve mimarlar katıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber