Trabzon Halk Sağlığı Müdürü'nden Dünya Böbrek Günü mesajı

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 9 Mart Dünya Böbrek Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü'nden Dünya Böbrek Günü mesajı
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu mesajında, böbrek hastalıklarının önemli bir halk sağlığı sorun olduğunu belirterek, dünya genelinde erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'unda böbrek hasarı olduğunu söyledi.

İnsanların hastalığın farkında olmaması nedeniyle son dönem böbrek yetmezliğinin geliştiğine işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir.

Bakanlığımız ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir." 

Hamzaoğlu, kronik böbrek hastalığının, erken dönemde saptanması ve uygun şekilde tedavi edilmesi halinde ilerlemesinin engellenebildiğini dile getirerek, "Yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur" ifadelerini kullandı.



 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber