Murat Zorluoğlu: "Ortalamanın altında yağış..."

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Haziran ayının son belediye oturumunda açıklamalarda bulundu.

Murat Zorluoğlu: "Ortalamanın altında yağış..."

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı oturumları bugün gerçekleştirilen son toplantı ile tamamlandı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Araklı'da yaşanan sel felaketi ile alakalı açıklamalarda bulundu.

Zorluoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 "Malum olduğu üzere son bir haftadır şehrimizde sel gündemini yaşıyoruz. Önce 14 Haziran’da o malum büyük felaketin yaşandığı bölgede (Çamlıktepe) kısmi bir sel ile karşılaştık. Büyükşehir Belediyesi, Araklı Belediyesi ve yetkili kuruluş olan DSİ ile birlikte oraya araç, gereç ve personel görevlendirmesi yaptık. 14 Haziran’dan itibaren daha vahim sel hadisesinin meydana geldiği güne kadar da orada çalışma yaptık. Ancak geçtiğimiz Salı günü (18 Haziran) aynı yerde daha büyük ve sonuçları itibariyle de çok acı veren bir büyük taşkınla karşı karşıya kaldık. Ben olay vuku bulduğu andan itibaren doğrudan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’nun koordinasyonunda kurulan kriz merkezinde gelişmeleri yakından takip ettim ve bütün imkânlarımızla olay bölgesinde her türlü çalışmayı başlattık. Yine olay akşamı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şehrimize geldi. Akşam kriz merkezinde sabaha kadar süren kriz çalışmaları yaptık."

19 Haziran Çarşamba sabahı erken saatlerde olay bölgesine gittiklerini kaydeden Başkan Zorluoğlu, "Vatandaşlarımıza devletimizin imkânları ile destek olmaya, yardımcı olmaya çalıştık. Bir taraftan Büyükşehir Belediyesi olarak gıda ve psikolojik destek sağlamak gibi çalışmalar yaptık. Diğer kurumlarımız da sosyal boyutları ile oradaydı. Büyükşehir Belediyesi olarak TİSKİ Genel Müdürlüğümüz, Fen İşleri, İtfaiye ve Mezarlıklar daire başkanlıklarımız başta olmak üzere bütün birimlerimizle orada hazır bulunduk. Oradaki vaziyeti normale döndürünceye kadar da bu çalışmalarımız devam edecek. Şu anda orada 20’ye yakın iş makinemiz var. Bir o kadar da başka araç tahsis ettik bölgeye. Orada içme suyu sorununu çözdük. Dün itibariyle suyu verdik. Çarşamba günü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan da şehrimize intikal etti. İmkânları ile destek oldular, olmaya devam edecekler. Dün ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bölgedeydi. Hem meseleyi değerlendirdik hem de olay bölgesinde yapılacaklar hakkında ayrıntılı planlamalar gerçekleştirdik” diye konuştu.

Konuşmasının devamında Çamlıktepe’de çok vahim bir hadise yaşandığına dikkat çeken Başkan Zorluoğlu, “Orada 10 vatandaşımız sele kapılarak kayboldu. 7 vatandaşımızın cenazesine ulaştık, 3 vatandaşımız için arama çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede JAK, AFAD, Sahil Güvenlik, Deniz Polisleri (kurbağa adamalar), UMKE gibi devletimizin tüm birimleri ve sivil toplum kuruluşları ile ilk andan itibaren çok yoğun bir arama kurtarma çalışması yapıyoruz. 7 kaybımızın tamamının defni gerçekleşti. Kayıplarımız için Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Meteoroloji yetkililerinin, yoğun yağışlar öncesi hem Valiliği hem de kendilerini bilgilendirdiğini anlatan Başkan Zorluoğlu, elim hadisenin meydana geliş şekline dair detayları paylaşarak, “Olayın vuku bulduğu Çamlıktepe bölgesinde metrekareye düşen yağmur 13 kg’dır. Yani ortalamanın çok altında, böyle bir taşkına sebebiyet veremeyecek bir yağış miktarıdır. Mesela dün akşam il merkezinde metrekareye 55 kg. yağış düşmüştür. Peki, bu hadise nasıl oldu? Çamlıktepe’nin tepesinde, mahalle merkezinden kuş uçuşu 5 km. mesafede çok dik bir yamaçtan çok büyük bir kütle, heyelan biçiminde yarılarak, aşağıya, dereye indi ve set oluşturarak, şiddetli bir şekilde mahalleye gelerek, dere bölgesinde yapılmış resmi ve özel yapıları önüne alarak götürdü” ifadelerini kullandı.

Meydana gelen hadisenin yağışın yoğunluğu ile yaşanmadığının altını çizen Başkan Zorluoğlu, “Olay tamamen, o büyük kütlenin neden olduğu bir doğa hadisesidir. Yoksa meteorolojinin uyarısına rağmen orada çalışma yapmamız, yoğun yağış uyarısına rağmen orada ekip bulundurmamız mümkün değildir. Raporlar açıktır. Orası için bir uyarı yoktur ve büyük bir yağış almamıştır. Uyarıya rağmen kurumlarımızın personellerini oraya götürdüğü, mahalle sakinlerinin uyarılmadığı konuşuluyor. Bu doğru değildir. O kadar az miktardaki yağışla böyle bir olay olacağını tahmin edebilmek mümkün değildir. Elbette bu konu adlî ve idarî soruşturma konusudur. Burada bir ihmal varsa elbette, idarenin ve adlî makamların, -ihmal görürse- gerekeni yapacağı bir konudur” şeklinde konuştu.

Yaşanan hadiselerden ders çıkarıp altyapı, dereler ve derelerin içindeki yerleşimlerle ilgili radikal kararlar alıp uygulamak durumunda olduklarını bildiren Başkan Zorluoğlu şöyle devam etti:

“Biz yeni seçilmiş bir belediyeyiz. Bunları görmek, hizmetimizde bu işlere daha ağırlık vermemize vesile oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün açıkladı. Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun ile ilgili yaptığımız toplantıda konuyu değerlendirdik. Bu şekilde dere ve vadilerle ilgili şöyle bir karar aldık: Valilik bünyesinde bir komisyon kuruyoruz. Bu komisyon bir ay içinde Trabzon’daki tüm vadileri tarayacak. Risk taşıyan ve kaldırılması gereken binaların tespitini yapacağız. Sonra bunları 3 gruba ayıracağız ve yıkım işlemlerini gerçekleştireceğiz. TOKİ, hak sahiplerine karşılığında evlerini yapıp verecek. Evleri yapılana kadar arzu eden vatandaşlarımızın kiraları karşılanacak. İnşallah bu dere yataklarında var olan evleri, binaları oralardan uzaklaştırıp yıkarsak bu can kayıpları olmaz. Bu çalışmayı titizlikle yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Bu sorunu çözeceğiz. Kamuoyu bunu yakından takip etmeli ve bizi zorlamalıdır.”

Dün gece şehir merkezinde ve özellikle sahil boyunda da yağışa bağlı su baskınları yaşandığını anımsatan Başkan Zorluoğlu,  “Önceden bilgi sahibi olduğumuz ve uyarılarını yaptığımız bir yağış yaşadık. Biz teyakkuz halindeydik. Tüm gece birimlerimizi teyakkuz haline geçirdim. Araçlarımızı risk bölgelerine önceden yönlendirdik. Gece 04.00’e kadar sahadaydım. Tabii ki; su taşkınları oldu ama çok şükür can kaybı yok, büyük bir mal kaybı da söz konusu değil” dedi.

Kentte ciddi bir altyapı sorunu bulunduğuna da değinen Başkan Zorluoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Ortahisar’da, Akçaabat’ta, Yomra’da ve sahil boyunda bu altyapı sorununu halletmek için gereken çalışmayı başlattık. Bununla ilgili Dünya Bankası dâhil, kaynak teminine çalışıyoruz. Bu konu, bizatihi takip edeceğim konudur. Mutlaka ve mutlaka Trabzon’da yağmur suyu sorununun, kanalizasyon sorununun çözülmesi ve özellikle düşük kotlardaki yapı stokunun tespit edilip oralarda çok özel önlemlerin alınması lazımdır. Ayrıca sahil yolundaki birikmelerin önlenmesi için menfezlerin ve rögarların temizliğinin mutlaka düzenli yapılması, eksikleri varsa yenisi yapılması, sahile oradan da denize mutlaka bağlantı sağlanması lazımdır. Denizi olan bir şehirde bunların sorun olmaması lazım. Çünkü deniz bunları absorbe eder. İşte bu deniz bağlantılarını mutlaka sağlayacağız. Yarından değil, bugünden itibaren bu çalışmaları yapıyoruz. İnşallah makul bir sürede bu şehrin bu tür yağışlardan etkilenmemesi için gerekli çalışmayı yapıp bitirteceğiz. Konuyu yakından takip edeceğim. Bu konuda meclisimizin desteğine ihtiyaç duyuyoruz, kamuoyunun bu konuda detaylıca bilinçlendirilmesini istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber