Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!

Maçka Acısu deresi üzerinde yapımı Büyükşehir Belediye Meclisi'nce reddedilen HES projesi için iş makineleri çalışıyor.

Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!

Haber61 / Özel Haber / Tuncay Lakot

Geçtiğimiz Kasım ayında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla yapımı reddedilen Maçka Acısu deresi üzerindeki Larhan HES projesinin inşaatının devam ettiği ortaya çıktı.


Trabzon’un Maçka ilçesinde Acısu deresi üzerindeki Larhan Regülatörü HES projesinin yapımı Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nce reddedilmesine rağmen regülatör alanında inşaat çalışmaları yapılıyor. Konuyu öğrenen vatandaşlar yetkilileri göreve çağırdı.

Karadeniz'in doğal zenginliği ve güzelliği olan akarsular, taşıdığı enerji potansiyeli nedeniyle enerji şirketlerinin gözbebeği. Bölgenin enerji ihtiyacının önemli kısmını karşılayan ancak doğal yapısını da geri dönülemeyecek biçimde tahrip eden Hidro Elektrik Santralleri (HES) bu kez nereden izin alındığı bilinmeyen HES inşaatı nedeniyle tartışılıyor. 

İZİN NEREDEN ALINDI?

24 Kasım 2017 tarihli Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının 13. birleşiminde, Maçka ilçesi Acısu deresi üzerinde Gün-Taş Enerji ve Elektrik Üretim Ltd. Şti tarafından yapımı üstlenilen Larhan HES projesi görüşülmüş, dere yatağı üzerinde birden çok HES bulunduğu gerekçesiyle bu proje reddedilmişti.  1 ay önce Meclis’ten ret alan HES projesinin inşaat çalışmalarının yapıldığı ortaya çıktı. Daha önce Yapı-Tek İnşaat sorumluluğundaki HES projesi, Gün-Taş Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılıyor. Ayrıca, Acısu Deresi üzerindeki Dereiçi HES projesi de Gün-Taş Enerji Elektrik Üretim A.Ş’ye ait. 

Meclisçe reddedilmesine rağmen inşası yapılan proje, vatandaşlardan tepki çekerken konuyla ilgili yetkililerden açıklama bekleniyor.

Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!

RET GEREKÇESİ: BİRDEN ÇOK HES ZARAR VERİYOR

24 Kasım’da Meclis gündemine gelen HES’in ret gerekçesi olarak, Trabzon’da dere yataklarında çok sayıda HES bulunduğu, HES’lerin suyun debisi ve akım hızını değiştirdiği, hayvan habitatına zarar verdiği, inşaat alanındaki tahribatın doğaya zarar verdiği ve erozyona neden olabileceği, tarımsal üretimde düşüş yaşanacağı, taban suyu ve yeraltı su seviyelerinde değişim yaratarak beraberinde iklim değişimi yaratacağı gibi konular belirtilmişti.

Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!

ACELE KAMULAŞTIRMA YAPILDI

28 Kasım 2016 tarihli Bakanlar Kurulu kararınca, Trabzon'un Maçka ilçesi Akarsu ve Bakımlı mahalleleri sınırları içinde kalan bazı belirli alanlarda bulunan bazı belirli taşınmazların, Larhan Regülatörü ve HES yapımında kullanılması amacıyla tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştı.

MAÇKA'DAKİ HES'LER GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Haber61.net'in gündeme taşıdığı dönemde de tepki çeken HES projelerinin çok sayıda olması kamuoyunda rahatsızlık yaratıyor. Aynı dereyatağı üzerinde çok sayıda HES'in bulunması, çevreye vereceği büyük zarar yüzünden bilirkişiler tarafından da tavsiye edilmiyor. 

Haber61'in gündeme getirdiği Maçka'daki HES'ler ve buna yönelik tepkileri okumak için: MAÇKA HES'LERDEN DERTLİ

Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!
Maçka'da yapımı reddedilen HES'te gizemli inşaat!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber