Kamu Kurumları Ombudsman Kararlarına Uymuyor

2018 yılında bir çok kamu kurumu ombudsman kararlarına uymadı.

Kamu Kurumları Ombudsman Kararlarına Uymuyor

2018'de 67 kamu kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarına uymadı. En çok karara uymayan kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı… İşin ilginç tarafı kararlara uymayan kurumlardan biri de adalet bakanlığı.. Şaşırtıcı noktası ise, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Kamu Denetçiliği Kurum Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç’un damadı..

2018’de 67 kamu kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından verilen 120 kararı yanıt vermeyerek ya da uymayacağını bildirerek hayata geçirmedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararlarına uymayan kurumların başında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı geliyor. SGK’yı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı takip ediyor.

12 Eylül 2010 referandumuyla onaylanan ve 2013'te başvuru almaya başlayan Kamu Denetçiliği Kurumu devlet ile birey arasındaki sorunları mahkemeye gitmeden çözmeyi amaçlıyor.

Kurumların karara uyma oranı %65

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan başvurulara ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Cevaba göre, 2013’ten bugüne kadar kuruma toplam 52 bin 486 şikayet başvurusu yapıldı.

Kurum bugüne kadar 919 tavsiye kararı aldı. Kararın iletildiği kurumların, karara uyma oranı 2013’te yüzde 27’yken, 2018’de yüzde 65’e çıktı.

Malkoç’un verdiği bilgilere göre, Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarına uymayan kurumlardan bazıları şöyle:

* Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, kurumun 23 kararına uymadı.

* Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı 13 karara uymadı.

* Milli Eğitim Bakanlığı 10 karara uymadı

* Adalet Bakanlığı, Esenboğa Gümrük Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı beşer karara uymadı.

Özel: Kararlara uyulmaması kabul edilemez

CHP’li Özel, soru önergesine verilen yanıtla ilgili şöyle konuştu:

“Her ne kadar kararlara uyum oranında yıllar geçtikçe artış yaşanmış olsa da, 2018 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından verilen 120 karara toplam 67 kamu kurumu uymamıştır. Kurum kararlarına uyulmamasına yönelik yaptırım bulunmuyor olması, KDK’nın dikkate alınmasının önündeki en büyük engeldir. Uyulmayan kararlara baktığımızda, uyulması büyük önem taşıyan ve emsal teşkil edecek kritik kararların yer aldığı görülmektedir.

“Örneğin, hakim ve savcı adaylığına geçiş sınavını kazanıp mülakata katılan ancak sübjektif nedenlerle elendiğini belirten bir vatandaşın başvurusu üzerine KDK, ‘Sözlü sınavların iyi yönetim ilkelerinden olan nesnellik, tarafsızlık, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kararların gerekçeli olması ilkelerine uygun yapılmasını teminen idarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlar öncesinde bilgi soruları yanında cevap anahtarlarını hazırlaması, sınavlara giren adaylara verilen puanların gerekçelerini ortaya koyacak tedbirler alması’ yönünde Adalet Bakanlığı’na tavsiyede bulunmuş ancak bakanlık bu tavsiyeye uymamıştır.

“Milli Savunma Bakanlığı’nın fazla çalışma karşılığında ücret ödenmesi ya da izin verilmesi yönünde yapılan 4 ayrı başvuruya ilişkin tavsiye kararlarına uymayarak fazla çalışma karşılığı izin hakkı tanımamış olması kabul edilemez. TBMM’ye bağlı olarak kurulan KDK’nın daha işlevli hale gelmesi, milletvekillerinin ve Meclisin sorumluluğundadır.”

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler