Hay sizin yapacağınız işe! - Taşkın koruma derken doğayı mahvettiler

Galyan Deresinde taşkın koruma çalışmaları sürüyor.

Hay sizin yapacağınız işe! - Taşkın koruma derken doğayı mahvettiler

Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Trabzon’da yine devlet eliyle doğa bozuldu yetmezmiş gibi canlılar telef oldu… 

Trabzon’un Maçka İlçesi Galyan Deresi taşkın koruma inşaatı kapsamında beton bloklar içine alınmaya devam ediliyor. Önceki dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarının aksine doğallıktan ve estetikten uzak bir şekilde devam eden çalışmaların ihalesi Ocak 2017’de yapıldı. 

UZMANLAR UYARDI DİNLEMEDİLER

3 bin 490 metre uzunluğunda olması planlanan inşaat hakkında görüş bildiren İstanbul Teknik Üniversitesi Afet yönetimi uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu: “İki beton/taş duvar arasına dere suyunu almak şeklinde uygulanan dere ıslahı artık dünyada yapılmıyor. Bunun, balıkların yuva yapamaması, dere suyu akışının hızlanması gibi bir çok mahsuru var. Ayrıca bu şekilde kanala dönüştürülen derelere çöp atıldıkça zamanla üzeri de örtülüp dere bir kutu içine hapsediliyor ve üzerine binalar da yapılıyor'' dedi. 

Dere yatağı yakın çevresinde neredeyse hiçbir yerleşim yeri olmamasına rağmen yapılan inşaat, insanların ve diğer canlıların suya erişimini engelliyor. Özellikle yaban hayatı açısından değerlendirildiğinde su kaynağına inemeyecek ve hatta derenin diğer yakasına geçemeyecek olan canlılar söz konusu olacak. 

Konu hakkında ilgili kurumlara yazılan dilekçelerden de tatmin edici bir cevap alınamadı. DSİ 22. Genel Müdürlüğü’nün yanıtına göre taşkın koruma inşaatı çeşitli sebeplerle bu şekilde yapılmak zorunda kalınmış. Fakat inşaatın sürdüğü bölge gezildiğinde derenin kendi yatağında akmakta olduğu ve yakın çevresinde bir yerleşim yeri olmadığı görülmekte.

Ayrıca çalışmalar sebebiyle dere suyunun iki senedir bulanık aktığı görüldü. Galyan köylüleri, “Hem yüzüp hem suyunu içtiğimiz dere ile aramıza çekilen beton bloklar tüm canlıların yaşamını olumsuz etkiliyor. Doğaya ve dere yatağına yapılan bu gibi müdahalelerin bilançosunun ne kadar ağır olduğunu bilmek için bir felaket yaşamamıza gerek olmamalı” dediler.

Hay sizin yapacağınız işe! - Taşkın koruma derken doğayı mahvettiler

Hay sizin yapacağınız işe! - Taşkın koruma derken doğayı mahvettiler

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber