Emlak sektöründe yetki belgesi dönemi başlıyor
Taşınmaz ticareti yapanların yetki belgesi alması için son tarih açıklandı.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak faaliyetleri artık Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek. Yetki Belgesini almamış kişiler ve işletmeler Emlak faaliyetlerinde bulunamayacaktır.
Yeni açıklanan yönetmelikle emlakçılık yapma faaliyetleri düzenleniyor. Yönetmeliğe göre; yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak.
Konu hakkında açıklama yapan Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Taflan “Taşınmaz ticareti yönetmeliği kapsamında müteahhitler ve yetki belgesi olmayan emlakçılar kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemeyecekler. Düzenleme ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının da önüne geçecek” dedi.
Taflan “Düzenleme ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının da önüne geçecek. Özellikle sanal ofislerde vergi kaydı oluşturan, bağımsız bölüm olarak ayrı bir yeri olmayan işletmelere de yetki belgesi verilmeyecek” açıklamasını yaptı.
Yetki belgesi alımında son tarih 05 Aralık 2019
Yetki belgesi alınması hususunda son tarihin 5 Aralık olduğunu belirten Taflan, “Taşınmaz ticaretine konu hizmetleri iştigal eden işletmeler adına da yetki belgesi verilecek. Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” ifadelerini kullandı.
Yetki her işletme için ayrı ayrı düzenlendiğini ve beş yıl geçerli olduğunu belirten Taflan " Yetki belgesinin işletmede herkes tarafından kolaylıkla görülebileb bir yere asması gerekmektedir. Belge, geçerlilik süresinin sona ermesi veya içeriğindeki bilgilerden herhangi birinde değişiklik olması durumunda tekrar yenilenecek.Belediyeler emlak işletmelerinin yetki belgesine sahip olup olmadığını, işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeden önce kontrol edecek ve yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat vermeyecektir" dedi.
Sadece yetki belgeli kişiler emlakçılık yapabilecek
Taşınmaz ticaretine konu olan hizmetlerin kapsamı hakkında da bilgi veren Taflan,şunları söyledi: “Taşınmazların alım, satım ve kiralanması, tapu işlemlerine aracılık işlemleri, kira toplama gibi mülk yönetim hizmetleri, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmetleri, rayiç satış ve kira bedelleri hakkında mal sahiplerini bilgilendirme ancak yetkili emlakçılar tarafından yapılabilecek. Bunlar tamamen taşınmaz satış ve kiralama esasları çerçevesinde geçerli olacak."
Başvuru sırasında işletmeye ilişkin belgeler yüklenmeli
Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden alınan başvurularda yüklenecek belgelerin doğru ve eksikisiz yüklenmesi gerektiğini dile getiren Taflan "Sistemde şirket seçimi yapıldıktan sonra diploma,taşınmaz ticareti sertifikası ve meslek odası kayıt belgelerinin yüklenmesi gerekiyor"
Ticaret İl Müdürlükleri yetkilileri yerinde tespit sırasında bu belgelerinin örneklerini kaşeli olarak da ayrıca talep ediyorlar.Yetki belgesine başvuru yapan kişinin en az 18 yaşını doldurmuş olması, iflas etmemiş, ve konkordato ilan etmemiş olması ve yönetmeliğin ilgili fıkrasındaki suçlardan hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması ve açılacak işyerinin en az 30 m2 olması gerekmektedir.
Yetki belgesi almamış esnaflarımızın zaman geçirmeden son güne bırakmadan özellikle ceza ile karşı karşıya kalmamaları için bir an önce müracatlarını yapmaları gerekmektedir" dedi.