Ahmet Kaya: Karadeniz’den geldiniz Karadeniz’den gideceksiniz

Daha önce meclis gündemine gelen ve reddedilen fındık önergesi yeniden gündeme geldi.

Ahmet Kaya: Karadeniz’den geldiniz Karadeniz’den gideceksiniz

Haber61 - HaberServisi

Geçtiğimzi günlerde MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta tarafından verilen fındık üreticilerinin sorununun araştırılarak sorunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi yapılan oylama sonucunda TBMM’den geçmemişti.

Bugün İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs ve bazı diğer milletvekilleri tarafından Fındık Meclis Araştırma Önergesi tekrardan TBMM gündemine geldi.

Konu ile ilgili olarak TBMM Genel Kurul’unda konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Fındık sadece bir kuruyemiş değildir çok daha fazla anlamlar içerir diyerek iktidar sıralarına seslendi “Karadeniz de özellikle çok büyük bir desteğiniz vardı ama bunu kaybettiniz. Karadeniz’den geldiniz Karadeniz’den gideceksiniz.”

Ahmet Kaya “Bugün fındığı konuşacağız. Fındık bazılarımız bildiği gibi sadece bir kuruyemiş değildir. Fındık, fındıktan çok daha fazla anlamlar içeren altın değerinde bir ürünümüzdür. Karadeniz bölgemizde 500 bin üreticiyi ve ülkemizde 8 milyon insanı doğrudan etkileyen yerli ve milli bir ürünümüzdür. Bugün fındığın maliyet hesabı yapıldığında 13 Tl 90 krş gibi bir rakamla karşılaşıyoruz. Ama fındığın satış rakamlarına baktığımız zaman 11 Lira ile 12 Lira arasında bir rakama üreticinin fındığını satmak zorunda kaldığını görüyoruz. Yani her bir kilo fındıkta üreticimiz 2 lira zarar etmektedir. Bunma bizim yüreğimiz dayanmıyor. Meclis olarak bu soruna ivedilikle çözüm bulma zorunluğumuz var. Üreticimizin zarar etmesine üreticimizin alın terini yok pahasına satmasına bu meclisin seytirci kalmaması lazım. 2005 yılı8nda bu ülkede fındık üreticisinin dostu üretici adına üreticinin haklarını koruyan üretici adına hareket eden bir Fiskobirlik kurumu vardı. Fisko Birlik’in aktif olduğu o dönem de 1 kg fındık sattığınızda 7 lira 45 krş para alıyordu. Yani 5.5 Dolar alıyordu. Bugün fındık 11 lira yaklaşık 2 dolar ediyor. 2005 de yılında fındık üreticisi 1 kilo fındık satarak 23 tane ekmek alabiliyordu, bugün 1 kg fındık satan üretici 8 tane ekmek alabiliyor. Yani fındık üreticimizin sofrasından 15 tane ekmek çalındı. 2005 yılında 2 kilo fındık sattığında 1 kilo et alabilen fındık üreticisi bu şimdi 4,5 kg fındık sattığı zaman 1 kg et alabiliyor. Yine 1 kg fındık sattığı zaman 3,76 lt mazot alabilen fındık üreticisi 2.88 lit mazot alabilmektedir ve son bir tablo olarak 2005 yılında 4.7 kg fındık sattığımızda 1 çeyrek altın alabilirken bugün 30 kg fındık sattığınızda 1 çeyrek altın alabiliyorsunuz. Bu gerçeği dsizlerin dikkatine sunuyorum. Bugün fındıkta büyük bir kavga var. Bu kavganın bir yanında yabancı fındık tekelleri var diğer yanında gariban fındık üreticisi var. Emeğine , ekmeğine, alın terine sahip çıkmaya çalışan fındık üreticisi var. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak gariban fındık üreticisinin yanındayız siz kimin yanındasınız. Bunu lütfen kendinize bir sorun. Milli ürün fındıkta gayri milli bir yapı oluşuyor. Buna asla müsaade etmememiz lazım. Bunu özellikle iktidar partisindeki arkadaşlara söylüyorum. Karadeniz de özellikle çok büyük bir desteğiniz vardı ama bunu kaybettiniz. Karadeniz’den geldiniz Karadeniz’den gideceksiniz.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler