Zengin kulüp sahiplerine uyarı mesajı

İtalyan gazeteci Gabriele Marcotti, UEFA Başkanı Michel Platini ile Finansal Fair Play konusunda görüşmesini kaleme aldı.UEFA'nın son dönemde Türkiye'de de çok ses getiren Financial Fair Play (FFP) uygulaması, kafalarda soru işaretleri yaratıyor. İngiliz

Zengin kulüp sahiplerine uyarı mesajı

İtalyan gazeteci Gabriele Marcotti, UEFA Başkanı Michel Platini ile Finansal Fair Play konusunda görüşmesini kaleme aldı.

UEFA'nın son dönemde Türkiye'de de çok ses getiren Financial Fair Play (FFP) uygulaması, kafalarda soru işaretleri yaratıyor. İngiliz The Times, İtalyan Corriere dello Sport ve Amerikan ESPN'de köşe yazarı olarak çalışan Gabriele Marcotti, geçen hafta UEFA Başkanı Platini ve UEFA'nın önde gelen yöneticileriyle bu konudaki sohbetlerini bir soru cevap olarak kaleme aldı.

SORU: Kulüplerin zengin sahiplerinin bir şirketini kullanarak para aktarmasını nasıl durduracaksınızMesela bir kulüp patronu şirketlerinden birisine 200 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması yaparak ekstra kaynak yaratabilir.

CEVAP: Buna en iyi örneği Manchester City'nin sahibi Şeyh Mansur'un sahip olduğu havayolu şirketi Etihad'a yaptırdığı sponsorluk anlaşması. UEFA, karşılaştırmalı bir sınırlama koyacak. Mesela Barcelona'nın sponsorluk anlaşması 50 milyon dolarsa, daha küçük bir kulüp kalkıp 200 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması yapamayacak. UEFA, 200 milyonluk anlaşmanın 50 milyonunu kabul edecek, kalanını kulübün sahibinin hediyesiymiş gibi değerlendirecek. Kulüp, patronun şirketine 100 milyon'a kalem satamayacak. O kalemin değeri neyse, o kadarını da UEFA kabul edecek. Bu konuda kararlılığımız da kesin olacak.

 BAYERN VE MANU BASTIRIR

 S: Bu kurallar veya uygulamalar dava edilirse ne olacak?

C: UEFA kuralları uygulamakta kararlı. Kural ve yaptırımlara sadece CAS'ta itiraz edilebilir. UEFA, kulüplerden ve Avrupa Birliği'nden aldığı tam destekle bu konuda kendisini güvende hissediyor.

 SORU :M. City, Chelsea, PSG'ye "Şampiyonlar Ligi'nde yoksun" denilebilir mi?

CEVAP:  FFP kuralları için Avrupa Kulüpleri Birliği ile tam anlaşma sağlandı. Manchester United ve Bayern Münih de, FFP'nin arkasında. Platini, FFP'yi uygulamazsa, finansal düzenini sağlamış büyük kulüplerin desteğini kaybeder. City ya da PSG'nin olmaması, buna yayıncının ya da sponsorun vereceği tepki Bayern ve Manchester United'ın olmaması yanında hiç kalır.

 CEZALAR RAKİBİN KASASINA

ÖNCELİK parasal cezalarda... ABD'deki lüks vergi sistemi gibi... Zarar limitini aştığınız her 1 dolar için 1 dolar ceza var. UEFA da bunu uygulayacak. Bu cezalar diğer kulüplere kaynak olabilecek. Şeyh Mansur ya da Roman Abramovich limiti aşan harcamalarının rakiplerine kazanç olduğunu da görecekler.

 AYRICALIK YOK

 

SORU : Ya ortak sponsorlar?

CEVAP : Gazprom UEFA'nın ve Zenit'in, Unicredit de UEFA ve Roma'nın sponsoru... Hiçbirine ayrıcalık tanınmaz. Platini, "Diğer kulüpler için geçerli olan kurallar PSG için de aynen geçerlidir' sözünü tutar

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor