UEFA penaltı yok dedi

Cüneyt Çakır'ın 'Elit hakem' kategorisine yükselmesinde pay sahibi olan Uilenberg, o pozisyon hakkında "Elle oynama değil, çarpma" dedi. Hakem Cüneyt Çakır'ın Galatasaray- Trabzonspor derbisinde bordo-mavili takım aleyhine verdiği penaltı günün tartışma k

UEFA penaltı yok dedi

Cüneyt Çakır'ın 'Elit hakem' kategorisine yükselmesinde pay sahibi olan Uilenberg, o pozisyon hakkında "Elle oynama değil, çarpma" dedi.

 

Hakem Cüneyt Çakır'ın Galatasaray- Trabzonspor derbisinde bordo-mavili takım aleyhine verdiği penaltı günün tartışma konusu olurken, o pozisyon mercek altına alındı.

UEFA Hakem Komitesi üyesi ve Merkez Hakem Komitesi Eğitim Danışmanı Jaap Uilenberg, tartışılan pozisyonu tek cümleyle yorumladı ve "Vücudun, başka bir yerine çarpıp anında ele gelen top çarpmadır" dedi.

Bu pozisyona penaltı verilmeyeceğini de dile getiren Uilenberg, "Bu konuyu son seminerde irdelemiştik" dedi.

 

ÇAKIR'DAN TEZAT SÖZLER!

Hakem hocası Uilenberg'in bu açıklamalarının yanı sıra Lig TV'de önceki akşam maçı yorumlayan Şansal Büyüka'nın sözleri de Cüneyt Çakır'ın nasıl bir tezat içinde olduğunu ortaya koydu. Büyüka, derbideki penaltı pozisyonuyla ilgili yorumunda, "Ben bunu bizzat Cüneyt Çakır'a sordum. Yine böyle bir pozisyon vardı. Kendisi soruma 'UEFA Hakem Komitesi'nin kesin talimatı var. Vücudun bir yerinden sekip ele kola çarpan topa penaltı vermeyin' yanıtını vermişti" ifadelerini kullandı.

 

KURAL 12 NE DİYOR?

FIFA'nın Futbol Oyun Kuralları kitabının 113. sayfasında Kural 12'nin "Topu Elle Tutmak" başlıklı bölümüne göre, hakem şunları göz önüne almalıdır: Elin topa doğru hareketi, rakip ve top arasındaki mesafe, elin pozisyonu mutlaka bir ihlalin olduğu anlamına gelmez, elde tutulan bir cisim ile (ayakkabı, tekmelik vb.) topa dokunmak bir ihlal olarak değerlendirilir, atılan bir cisim ile topa vurmak da ihlal sayılır.

 

BUNLARA DİKKAT EDİN!

* El mi topa gitmiş, yoksa top mu ele çarpmıştır? 

* Oyuncunun kolları "doğal" pozisyonda mıdır? 

* Oyuncu kollarını kullanarak "vücudunu uzatmaya veya genişletmeye" çalışmış mıdır? 

* Oyuncu, topun ele çarpmasından kaçınmış mıdır? 

* Top, oyuncunun eline çarpmadan önce, uzun bir mesafe mi yoksa kısa bir mesafeden mi gelmiştir? 

* Oyuncu, elini toptan kaçırabilmiş midir?

 

MARKUS MERK: ELİNİ KAÇIRMA ŞANSI YOK

Penaltı yanlış karar. Alanzinho topa ayağıyla hamle yapıyor. Hiçbir şekilde elini kaçırma şansı yok. Bir kaleci gibi hareket etmiyor. Top ayağına çarpıp eline geliyor. 

 

BÜNYAMİN GEZER: HAVADAN GELSE OLABİLİRDİ

Sabri'nin ortası yerden geliyor. Alanzinho'nun niyeti topa ayağıyla müdahale etmek. Zaten ayağa çarpıp ele geliyor. Top havadan gelse penaltı çalınabilirdi. 

 

SELÇUK DERELİ: YENİ BAŞLAYANLAR BİLE BİLİR

Hakemliğe yeni başlayanlara söylenen şudur; "Bir oyuncunun herhangi bir yerinden sekip top ele gelirse ihlal olmaz." Alanzinho'nun pozisyonunun penaltıyla ilgisi yok. 

 

AHMET ÇAKAR: DOĞAL FİZİKİ YAPISI DEĞİL

Her ne kadar Alanzinho topa kapayar hamle yapsa da top ayağından sekip koluna çarpıyor. Penaltı kararı doğru. Sağ kol yukarıda. Bu oyuncunun doğal fiziki yapısı değil. 

 

BÜLENT YAVUZ: ALANZİNHO ELİNİ ÇEKMEDİ

UEFA, "Vücuttan seken toplar eğer ele geliyorsa penaltı olmaz" diyor. Ama Alanzinho bu pozisyonda elini çekmedi. Topa doğru götürüp, pozisyonu engelledi. 

 

ERMAN TOROĞLU POZİSYON NET BİR PENALTI

Sabri ve Alanzinho'nun içinde bulunduğu ve Galatasaray lehine verilen penaltı, net bir penaltı. Trabzonsporlu oyuncuların itirazlarına anlam vermek mümkün değil. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor