UEFA düğmeye bastı!

Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş. tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirimde, "UEFA tarafından yapılan bildirim üzerine 01/05/2012 tarihi itibariyle UEFA Kontrol ve Disiplin Komitesi nezdinde Şirketimizin mali konularla ilgili görüşüne ba

UEFA düğmeye bastı!

Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş. tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan bildirimde, "UEFA tarafından yapılan bildirim üzerine 01/05/2012 tarihi itibariyle UEFA Kontrol ve Disiplin Komitesi nezdinde Şirketimizin mali konularla ilgili görüşüne başvurulacaktır" denildi.

 

Bilindiği üzere UEFA, futbol kulüplerinin "Mali Fair Play" kapsamında mali durumunun sürdürülebilirliği konusunda bir dizi kurallar getirmiş ve kulüplerin bu kurallara uyması için de geri sayımı başlatmıştı.

 

Özellikle futbolcu alacakları konusunda hassasiyetin yüksek olduğu bu kurallarda, sermaye yeterliliği gibi unsurlar da başlıca kriterler arasına alınmıştı.

 

Beşiktaş Futbol Yatırımları, geçtiğimiz günlerde UEFA Lisans Kriterleri için oldukça ayrıntılı bir mali tablo hazırlayarak Türkiye Futbol Federasyonu'na iletmişti.

Beşiktaş tarafından iletilen mali tabloda Sermaye Piyasası Kurulu standartlarında hazırlanan standart mali tabloların dışında mali tabloları denetleyen Consulta Danışmanlık, UEFA tarafından istenen 12 kalemdeki bilgiyi de ayrıca incelemişti.

 

Bu bilgiler arasında futbolcu ve personele olan borçların vadesini geçip geçmediği, bilançolardaki bilgilerin birbiriyle tutarlı olup olmadığı ve banka kayıtları da yer alıyordu.

 

31 Aralık 2010 ve 31 Aralık 2011 tarihlerindeki mali bilgilerin karşılaştırmalı olarak verildiği denetim raporlarında Beşiktaş Futbol Yatırımları'nın oyunculara olan önümüzdeki 1 yıl vadedeki borçları yaklaşık 38 milyon lira olarak bildirilmişti. Buna karşılık mali tablolarda mahkemeye intikal etmemiş (yani uzlaşmazlığın mahkemeye taşınmadığı) vadesi geçmiş herhangi bir borç dikkat çekmemişti. Ayrıca denetim raporunda Beşiktaş'ın özsermayesinin, kayıtlarda yer aldığı şekilde negatif olmadığı yeniden değerleme yapılarak kanıtlanmıştı.

 

SIRA DİĞER KULÜPLERDE

UEFA, Mali Fair Play adı altında, lisans yeterlilik kriterlerini kulüplerin lisans yenilemesi için en önemli kriterlerden biri haline getiriyor. Sıkı şekilde uygulanması gereken bu kurallara uyulmaması halinde lisans verilmemesi kadar varan yaptırımların uygulanması beklenirken (UEFA lisansı alamayan kulüpler mali kriterleri tekrar yakalayamadan Avrupa liglerinde yer alamıyor), Türkiye'deki bütün kulüplerin de bu kriterlere uyulup uyulmadığını gösteren lisans kriterleri denetim raporunu UEFA'ya TFF aracılığıyla iletmesi gerekiyor.

Aslında çok daha önce uygulanmaya başlanmış olan Mali Fair Play Kuralları bugüne kadar bazı tavizlerle uygulanıyordu. Fakat son aylarda UEFA bu kuralları tavizsiz uygulamaya başlayacağını bildirerek dünyadaki tüm kulüpleri kurallara uyum konusunda uyardı.

 

UEFA İPİN UCUNU FENA SIKIYOR

UEFA tarafından yakın zamanda yayınlanan UEFA Kulüp Lisanlama Raporu'nda yer alan bilgilere göre

UEFA'ya üye 53 federasyon arasından ulusal anlamda kulüp lisans kriterlerini liglerinde uygulayan 48 federasyon bulunuyor. Ulusal lisans kriterlerini kendi liglerinde uygulamayan 5 ülke ise İngiltere, İspanya, Fransa, Karadağ ve Andorra. Kısacası İngiltere, İspanya ve Fransa'nın liglerine gelecek sermaye akışının kesilmemesi için uygulamaktan kaçındığı bu kriterleri, UEFA'ya üye federasyonların birçoğunun önümüzdeki yıllardaki yaptırımları daha da artacak olan UEFA Finansal Fair Play kararlarına uyum sağlayabilmek ve kulüpleri belirli standartlara kavuşturabilmek amacıyla uyguladığı dikkat çekiyor.

 

İçinde bulunduğumuz sezon için UEFA'dan lisans almak amacıyla başvuruda bulunan kulüp sayısı ise 591. Bu ekiplerden 490'ı UEFA'dan tam olarak lisans aldı. Geriye kalan 101 takıma ise minimum kriterleri karşılayamadığı için UEFA tarafından lisans verilmedi. 2010-2011 sezonu için ise 611 kulüp UEFA lisansı alabilmek başvurmuş, bu ekiplerden 123'üne lisans verilmemişti. Öte yandan önceki dönem UEFA'dan lisans almak için başvuruda bile bulunmayan kulüp sayısı 122 iken, bu rakam bu sezon 139'a yükselmiş.

 

Bu sezon UEFA tarafından lisans verilmeyen 101 kulüp arasından yüzde 42'sinin mali, yüzde yüzde 58'inin ise diğer kriterleri (sportif, altyapısal, idari, hukuki) karşılayamadığı için bu hakkı elde edemediği dikkat çekti. Bu kulüpler arasından Sp. Fingal (İrlanda), FK Zalgiris (Litvanya), FC Lokomotiv (Kazakistan), FC Timisoara (Romanya) Avrupa kupalarına katılma haklarını mali kriterleri karşılayamadığı için kaybetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor