Türk Futbolunun korkusu

 Kulüp başkanları ve teknik adamlar kararı olumlu buldu. Tek çekinceleri yerli futbolcu fiyatlarının astronomik hale gelmesi. Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Lig’de yabancı futbolcu sayısını 2013- 2014 sezonundan itibaren kademeli olarak azalta

Türk Futbolunun korkusu

 

Kulüp başkanları ve teknik adamlar kararı olumlu buldu. Tek çekinceleri yerli futbolcu fiyatlarının astronomik hale gelmesi.

 

Türkiye Futbol Federasyonu Spor Toto Süper Lig’de yabancı futbolcu sayısını 2013- 2014 sezonundan itibaren kademeli olarak azaltacağını açıkladı.

 

TFF Yönetim Kurulu’nun önceki günkü toplantısının ardından yapılan açıklamada, Süper Lig kulüplerinin 2012-2013 sezonunda müsabaka listesinde 8 yabancı yazabileceğini, ancak sahada aynı anda en fazla 6 yabancıyı oynatabileceklerini, 2013-2014 sezonunda 10 oyuncudan müsabaka listesinde 6 yabancıya, 2014-2015 sezonundan ise 8 yabancı oyuncudan 5’ine yer verebileceğini açıkladı.

 

Bu karara kulüp başkanları ve teknik direktörler tam destek verdi. Sadece Orduspor Başkanı Nedim Türkmen, Türkiye’deki yerli oyuncuların yeterli olmadığını savunarak karara soğuk baktığını belirtti.

 

Kulüp başkanları, yöneticiler ve teknik adamlar yeni uygulamanın uzun vadede Türk futbolunu kalkındıracağından yana.

 

Ancak idareciler ve hocalar, zaten yüksek olan yerli futbolcu piyasasının astronomik rakamlara ulaşmasından da çekinmiyor değil. Bu arada TFF bu kararı alırken hiçbir yönetici ve teknik direktörle fikir alışverişinde bulunmaması dikkat çekti.

 

Avrupa’da durum nasıl?

 

Avrupa ligleri ile Türkiye kıyaslandığında Avrupa Birliği vatandaşı olma kriterini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ülkemizde Türk olmayan her futbolcu yabancı kontenjanına takılırken, Avrupa’da serbest dolaşım ilkesi sayesinde birliğin vatandaşları diğer ülkelerde yabancı statüsünde sayılmıyor. Buna ilaveten bazı ülkelerin özel anlaşmaları var.

 

KİM NE DEDİ?

 

Uzun zamandır Türk futbolunda gözle görülür bir başı bozukluk vardı. Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı kararla bu dağınıklık ortadan kalkabilir. Bunu sağlıklı bir karar olarak görüyorum. Türk futbolunu yöneten kişiler gelecek adına olumlu bir kararın altına imza atmıştır. Bizi tek düşündüren konu zaten pahalı olan yerli futbolcu piyasasının bu uygulamadan sonra ne duruma geleceği. (NEVZAT ŞAKAR-TRABZONSPOR)

 

 

 

FİYATLAR ARTAR

 

Bence yerinde bir karar. Örneğin İngiltere’de yabancı futbolcu sınırlaması yok. Dünyanın en iyi futbolcuları orada ama İngiltere Milli Takımı’nın başarıları da ortada. Türkiye’de altyapıdan oyuncu yetişmiyor. Her maçta 6 veya 8 yabancı futbolcu oynatırsanız, yeni nesil nasıl yetişecek? Futbolumuz Almanya altyapısından besleniyor. Milli Takım’a bakın Almanya’da yetişmiş futbolcular sayesinde iyi bir yerlere geliyor. Tabii her şeyin bir de dezavantajı var. Türk futbolcuların fiyatları tavan yapar. (SEMİH HAZNEDAROĞLU-GS'Lİ YÖNETİCİ)

 

GENÇLERİN ÖNÜ AÇILACAK

 

Federasyon’da görev yaparken bu sisteme benzer bir uygulamayı hayata geçirecektik. Sınırlama bana göre Türk futbolu için hayırlı olacak. Bana göre geç alınmış bir karar. Bu uygulama daha önce hayata geçirilmeliydi. Takımlarında şans bulamayan yetenekli ve genç oyuncuların bir anlamda önleri açıldı. (CÜNEYT TANMAN-BUGÜN YAZARI)

 

İÇ PAZAR KIZIŞIR

 

Uygulamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Ülkemizdeki şu anki yerli oyuncular yeterli değil. Karar rekabeti ortadan kaldıracak. Yerli futbolcuların fiyatı yukarı çekilecek. Mesela 34 yaşındaki yerli bir futbolcu benden 1 milyon euro istiyor. Daha genç bir yabancı futbolcuyu yarı fiyatına Avrupa’dan alabiliyoruz. Bu kadar kısa zamanda çözüm olmaz. Daha uzun vadeli değişim gerekiyor. Altyapılara yatırım yapmadığımızı hepimiz kabul ediyoruz. Bu sınırlamayla ilgili rapor hazırladık ve yakında Futbol Federasyonu’na sunacağız.(NEDİM TÜRKMEN-ORDUSPOR BAŞKANI)

 

ZATEN PAHALILAR

 

Gönül ister ki; Süper Lig’de mücadele eden tüm takımlarda yerli oyuncuların hakimiyeti olsun. Ancak bu karada ufak bir sorun var. Türk futbolcuların bonservis ücretleri en üst seviyelere çıkacaktır. Zaten şu anda yerli pazarı oldukça pahalı. Ama olaya uzun vadeli bakarsak Türk futboluna katkı sağlayacaktı  (METİN DİYADİN-KASIMPAŞASPOR BAŞKANI)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler