TS avukatı duruşmaları anlattı

  Deneyimli hukukçu Özşahin PFDK kulüpleri aklamış olsa bile yöneticileri ceza alan kulüpler şike suçu işlemişlerdir” dediİşte Özşahin’in Çağlayan adliyesinde görülen duruşmanın ilk 2 gününün değerlendirmesi Sanık müdafilerinin yaptıkları savunmalara bakt

TS avukatı duruşmaları anlattı

 

 

Deneyimli hukukçu Özşahin PFDK kulüpleri aklamış olsa bile yöneticileri ceza alan kulüpler şike suçu işlemişlerdir” dedi

İşte Özşahin’in Çağlayan adliyesinde görülen duruşmanın ilk 2 gününün değerlendirmesi

 

Sanık müdafilerinin yaptıkları savunmalara baktığımda, mevcut tape içerikleri inkar edilmiyor, tapelerin delil olma niteliklerine itiraz ediliyor. Bu halde Mahkeme Başkanı ve Heyeti’nin tapelerin içeriği ile ilgili sorunları yok demektir. Tapeler, gerekli izinler alınmak suretiyle elde edilmişse, delil sıfatına haizdir.

 

Sanıkların yargılandığı suçlar, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, şike –teşvik ve dolandırıcılık. Şike ve teşvik yargılandıkları suçlardan biri, ama tamamı değildir. Yani burada Sn. Mahkeme, hem TCK hem 6222 sayılı yasa hem de CMK hükümlerini yargılamada tatbik edecektir. Yargılama sırasındaki CMK 231 yani hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına muvaffakatin olmadığı talebi hatalıdır, çünkü; 6222 sayılı yasanın 11’nci maddesinin 9 no’lu Ek Fıkrasında; açıkça verilecek ceza olursa hükmün açıklanması geriye bırakılamaz veya ceza ertelenemez, CMK. 231. madde uygulanamaz hükmü mevcuttur.

 

Dolayısıyla, bu talebin hiçbir anlamı bulunmamaktadır. Savunmalara baktığımda bir hukukçu olarak doyurucu bulmadığım gibi savunmalar tatminkar da değildir. TFF Tahkim kararları ve PFDK kararlarını örnek göstermek ve Disiplin yargılaması yapılmıştır artık ikinci kez yargılama yapılamaz demek, hukuken hatadır.

 

Disiplin yargılaması hukukidir ve ceza yargılaması ile asla ve asla bağlantılı değildir. Bunu örnek vermek suretiyle açıklarsak; bir memurun çalıştığı kurumda mesai saatlerinde alkol alması disiplin suçudur ancak memurun alkol alması ceza yasalarında düzenlenmiş bir suç değildir.

 

Hamasi konuşmaların ise; savunma ve verilecek karara etkisi asla ve asla yoktur. Bir kısım sanıkların dinlenmesinin yasadan 10 ay öncesine dayandığı, bunun da hukuken geçersiz olduğu savunmalarına da itibar edilemez. Neden itibar edilemez, çünkü; bir kısım sanık, sadece 6222 sayılı yasaya göre yargılanmamaktadır.

 

 Sadece 6222 sayılı yasaya göre yargılanma olsa idi, yasa çıkmadan önceki fiiller suç sayılmadığından yasadan önceki bu fiillerden dolayı sanıklar suçlanamaz, cezalandırılamaz hatta ve hatta dinlenemezlerdi. Ancak, çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve dolandırıcılık suçlarından da yargılandıkları için onay ve/veya izin alınmış olması kaydıyla Nisan 2011’den önce dinlenmelerinde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

 

 Bu yargılamadan çıkacak sonucu bir hukukçu olarak söylemek, yargılamaya müdahale olur kanaatindeyim. Amma velakin kesin olmamakla birlikte öngörüm, bütün sanıkların çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek suçundan beraat edebilecekleri, bir kısım sanığın dolandırıcılık, şike ve teşvik suçlarından ceza alabilecekleri şeklindedir. Sportif anlamda ise; her ne kadar Tahkim ve PFDK kulüpleri aklamışlarsa da, yöneticileri ceza alan kulüplerin şike ve teşvik suçunu işlemişlerdir

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor