Trabzon'un efsane başkanı açıkladı! 74 ruhu...

Trabzonspor'da başarısız geçen her futbol sezonun ardından yönetimler bir sonraki sezona hep aynı parolayla başlar: 1974 ruhunu yeniden yakalayacağız. Peki nedir bu 74 ruhu? En yalın ifadesiyle bu ruh, Türk futbolunda gerçek manadaki bir devrimin ifadesid

Trabzon'un efsane başkanı açıkladı! 74 ruhu...

Trabzonspor'da başarısız geçen her futbol sezonun ardından yönetimler bir sonraki sezona hep aynı parolayla başlar: 1974 ruhunu yeniden yakalayacağız. Peki nedir bu 74 ruhu? En yalın ifadesiyle bu ruh, Türk futbolunda gerçek manadaki bir devrimin ifadesidir. Bu ruh sayesinde ilk kez bir Anadolu kulübü Türkiye'nin en üst liginde art arda şampiyonluklara uzanmış, büyük taraftar kitlelerine ulaşmış, ülkenin 4. büyük kulübü olarak adını tescil ettirmiştir.

Bu müthiş başarı öyküsünün mimarı da kuşkusuz Trabzonspor'un o dönemdeki başkanı Şamil Ekinci'dir. Trabzonspor'un eski futbolcusu Lemi Çelik, Ekinci ile röportaj yaptı.

"Trabzonspor'da futbol oynamış biri olarak ben sizi yakinen tanıyorum. Ancak yeni nesil için bir daha soralım Şamil Ekinci kimdir?"

-1942 doğumluyum ve kuruluşundan yani 1961'den beri Trabzonsporluyum. 1969-70 sezonunda Trabzonspor'da yöneticiliğe başladım. 1974-1975'te başkan oldum. Benim dönemimde 4 Lig Şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası, 2 Başbakanlık Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası kazandık. Bu 13 kupanın haricinde de özel turnuvalardan da 6 kupa kazandık. Yani toplam 19 kupa kazandık.

"Trabzon şimdi o günlerin hasretiyle yanıp tutuşuyor. Neydi o başarıların sırrı?"

-En önemli katkı birlik, beraberlik ve dayanışmanın mükemmel olmasıdır. Trabzon'da 4 büyük amatör kulüp birleşip 2 büyük kulüp oluşturdu: İdman ocağı ve İdman gücü... Daha sonra bunlar da birleşip Trabzonspor'u oluşturdu. İlk yılları inişli çıkışlı geçen bir sürecin sonunda 1973-74 sezonunda yılında birinci lige terfi ettik. İlk yıl 9. olduk. İkinci yıl lig şampiyonu olduk. Bu Türk Futbol tarihinde ilk defa Anadolu kulübünün şampiyonluğu elde etmesiydi.

"O zamanki şartları düşününce bu çok büyük bir başarı. Takımı nasıl kurdunuz?"

-İkinci ligdeki son yıllarımızda öze dönüş projesiyle çoğunluğu Trabzon'dan olan genç, yetenekti Şenol, Turgay, Necati, Kadir, Cemil, Ali Kemal ve Sertan katıldı. Birinci lige o çocuklarla çıktık. Onların gayretleri ve büyük mücadeleleriyle oldu başarımız. İlk şampiyonluğu elde etmemiz bu sporcuların büyük performanslarıyla gerçekleşmiştir. Ahmet Suat (Özyazıcı) hocamız da takımın birinci lige çıkmasında önemli rol oynamıştır. Bu başarının mimarıdır... Daha sonra ilk şampiyonlukta yine onun büyük katkıları olmuştur. Fakat bu arada Şükrü Ersoy da zihinsel ve fiziksel açıdan takımı hazırlayarak Trabzonspor'a iyi hizmet vermiştir.

"Şampiyonluk Trabzon'da neleri değiştirdi?"

-Bu şampiyonluk Trabzon şehrine her bakımdan büyük katkılar sağlanmıştır. Şehre gelen takımlar ekonomik anlamda kazanım olmuştur. Maçları izlemeye gelen Trabzonlular da şehre para harcayarak katkı yapmıştır. Kültürel ve sosyal gelişim olarak da şehrin gelişimine olanak sağlamıştır.

"Bir nevi Trabzon'un prestiji arttı, öyle mi?"

-Sadece Trabzon'un değil, Trabzonlunun da... İlk şampiyonluk geldikten sonra İstanbul'daki Trabzonluların kendilerine olan özgüveni yerine geldi. İstanbul'daki hemşehrilerimiz her alanda daha atılımcı, girişimci, üretken olmaya başladılar. Birçok alanda Trabzonluluk ve Trabzonsporluluğun popülerliği arttı. Ve artık İstanbul'a göçmen gelen Trabzonlular şampiyonluklarıyla altın yılları başlattılar. Bugünkü işadamları o fırtınayla çıkışa başladılar. Mehmet Ali Yılmaz, Ali Ağaoğlu, Süleyman Varlıbaş; pek çok müteahhit, tekstilci, sanayici...

"Yine o döneme dönelim. Nasıl zorluklar yaşadınız?"

-Maçlara büyük çoğunlukla otobüsle gidip dönüyorduk. Uçak seferleri kısıtlıydı. Karayoluyla seyahatler çok uzun sürerdi. İzmir'e ve Adana'ya otobüsle giderdik. Şimdiki gibi yayın ve reklam gelirleri yoktu. Tribün hasılatından yeterli gelir gelmiyordu. O zor şartlarda kendi olanaklarımızı kullanarak kulübü hiçbir geliri olmadan taşıdık. Ama şampiyonlukların üst üste gelmesi başta İstanbul olmak üzere Trabzon dışındaki hemşehrilerimizi onurlandırdı, gururlandırdı. Ondan sonra Trabzon dışındaki Trabzonsporlular takıma maddi manevi katkılar sağladılar. Trabzonspor 1973-1984 arası Trabzon performansını en üst düzeyde ve başarılı olduğu yıllardır. Ondan sonra Trabzon hem ligde hem de Avrupa Kupaları'nda başarılı olmuştur.

"Gelecek için temennileriniz nedir?"

-Trabzonspor tüm Anadolu kulüplerine cesaret verip Anadolu'da futbolun gelişmesine katkı sağlamıştır. Bundan sonra da Trabzonspor'un tüm iç ve dış dinamiklerinin birleşip daha büyük başarılar, şampiyonluklar yaşamasını arzu ve temenni ediyorum. .

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor