Trabzon'u TFF yakabilir

Trabzon’un ünlü ceza avukatlarından Nusret Yılmaz’dan önemli açıklamalar…Avukat Nusret Yılmaz Trabzonspor’un adının iddianamede belgelenmeden geçirildiğini ve Trabzonspor’un ceza alma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.Haber61net’in sorularını yanıtla

Trabzon'u TFF yakabilir

Trabzon’un ünlü ceza avukatlarından Nusret Yılmaz’dan önemli açıklamalar…

Avukat Nusret Yılmaz Trabzonspor’un adının iddianamede belgelenmeden geçirildiğini ve Trabzonspor’un ceza alma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.

Haber61net’in sorularını yanıtlayan Avukat Nusret Yılmaz Trabzonspor’un iddianamede adının geçtiği bölümlerde suç unsuru var mı şeklideki soruya “Suç unsuru var ya da yok diyemeyiz. Çünkü hukuki bir yorum. İki kere iki her zaman 4 etmiyor. Ceza yargılaması açısından Trabzonsporlu yöneticilere isnat edilen iddialara yönelik olarak göründüğü kadarıyla konuşmalardan başka bir delil yok. Konuşma kayıtlarının da maddi vakalarla desteklenmesi içeriğinin doldurulması gerekir. Böyle bir delil olmadığı sürece bunlar delil olarak değerlendirmez.

 

 MADDİ DELİL YOK

İçerik itibariyle kuvvetli suç şüphesi doğuracak hatta ondan öte isnat edilen eylemin gerçekleştiğine yetecek açıklıkta konuşmalar da yok. Yanı dinlemelerdeki tapeler şahısların konuşma tarzları jest, vurgulama, tonlama, mimiklerini yansıtmaz. Siz beni ararsınız” ben bakırız derim, bu farklı anlaşılır. Bunu ayırt edecek bir kriter de yok. Onun için Trabzonspor’a isnat edilen suçların maddi vakalarla desteklenmesi gerekirdi. Böyle bir şeyde yok Bu kadar titiz araştırmaların yapıldığı dosyada aylarca da dinleme yapıldı. Trabzonspor’un bu şekilde delillendirilmeden işin içine dahil edilmesi operasyonun ciddi manada suçlanan bazı kurum ve kişiler tarafından biraz sulandırıldığı anlamına gelir.

 

NEVZAT BEY’E ÖDÜL VERİLMELİ

Mesela Nevzat beyin iki tape kaydında iki konuşması var. Birisi Ankaragücü maçıyla ilgili menajer Mithat Halis ile yaptığı konuşma. Orda Nevzat Bey Mithat Halis’e diyor ki” Ankaragücü’nde senin futbolcuların var. Sen onlara bir şey demiyor musun?  Onurları, haysiyetleri ve formaları için oynasınlar diyor. Böyle bir talepte bulunan bir insanın kulübün, kişinin spor ahlakına hukukuna karşı başka bir eylemde bulunması düşünülebilir mi?

TCK’DAN DEĞİL TFF BOYUTUNDAN ENDİŞELİYİM

Bakın olayın iki ayrı boyutu var. Biri TCK boyutu diğeri TFF. Cezai yargılama boyutu Şimdi iddianamede kabul edildi. Soruşturma safhası bitti kovuşturma safhası başladı. Mahkeme isnat edilen eylemlerle ilgili yargılama safhasına başladı. Burada suç işlenmiş mi işlenmemiş mi bir taktire varacak.

Disiplin yargılaması boyutu da TFF yönetimi ve onun yetkili kurumlarının yapacağı disiplin boyutudur.

Konuşma kayıtlarına göre ben TCK boyutunda Trabzon açısından bir endişe duymuyorum. TFF boyutundaki basit şüpheye dayalı olarak kanıt oluşturmasından Trabzonspor açısından endişe duyuyorum.

Bugüne kadar yapılan uygulamaları UEFA’nın TFF yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamalar nedeniyle endişeliyim.

 

DAVALAR AYRI YÜRÜYECEK

İkisi de birbirinden bağımsız olarak yürüyor. 6222 sayılı yasa kulüpleri değil kişileri cezalandırıyor.  TFF boyutunda yani disiplin yargılaması boyutunda ise kulüp idarecilerinin eylemlerinin kulüpleri bağlar maddesinden dolayı, bir bağ var. Yöneticilerin, kulüp yetkilerinin TFF disiplin talimatında şikeye bulaştığı tespit edilirse hem şahıslar hem de kulüp ceza alır.

Teşvik’e teşebbüs de ceza oranı yarı yarıya azalır denilen bir madde var. O madde şikeyi ceza yönünden tarif etmiş. Şikede ya da teşvikte anlaşma sağlanması halinde suç tamamlanmış sayılır, eğer görüşme var ve anlaşma olmazsa teşebbüs halinde kalır. Dolayısıyla teşebbüs de yarı oranda ceza veriliyor.

 

TRABZON KENETLENMELİ

Trabzonspor bu aşamadan sonra ne yapmalı şeklindeki soruya da avukat Nusret Yılmaz “Bakın o dosyada yansıtılanlardan anlaşılacağı üzere başka spor kulüpleri ve kişiler hakkında Trabzonspor’dan çok çok daha vahim iddialar var. Peki onların camiası ne yapıyor. Tek vücutlar ve çatlak sese mahal vermiyorlar. Fenerbahçe’ye bakın. Sanki Türkiye’deki tüm camialar suçlu bir tek onlar masummuş gibi hava yaratıyorlar. Öyle bir intiba ile hareket ediyorlar. Trabzonspor ‘da suçsuz olduğu halde yine de tek vücut halinde hareket etmeli.

YÖNETİM ÇIKIP KONUŞMALI

Sokaktaki vatandaşından vekiline kadar böyle yapmalı. Kim taşın altına elini koyması gerekiyorsa koymalı.

Trabzonspor yönetimi daha şeffaf ve kamuoyunu bilgilendirecek şekilde hareket etmeli. İddianamede yayın yasağı kalktı. Şimdi Trabzon yönetimi konuşmalı. Bizim bir sıkıntımız yok demeli. Başkan TV kanalında “Akşam haram yemedim ki sabah karnım ağırsın” dedi.

Çok doğru konuştu. Artık Trabzonspor kimseden çekinmemeli, konuşmalı. Çünkü iddianamede Trabzon ile ilgili çok korkulacak bir isnat yok. Temennim mahiyetindeki sözlerde dahil, ben suçlanıyorsam neden korkacağım.

Siz basın mensuplarına da burada önemli görevler düşüyor. Kamuoyunu bu konuda aydınlatmalısınız. Sağduyu çağrısında bulunmanız gerek.

Bazı camialar da vardır. Aykırı sesler olabilir ama bugünkü ortamda bunlarında konuşması ne kadar doğru olabilir onu da bilmiyorum” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor