Süper Ligi bitirecek esas karar

 2013-2014 sezonunda uygulanacak UEFA Finansal Fair-Play kriterleri takımlarımızın canını yakabilir. Yani ‘şikeden’ dolayı kimse küme düşmezse bile bu uygulama nedeniyle kendisini puan silme ve hatta küme düşme cezalarıyla karşı karşıya bulabilir. Peki öz

Süper Ligi bitirecek esas karar

 

2013-2014 sezonunda uygulanacak UEFA Finansal Fair-Play kriterleri takımlarımızın canını yakabilir. Yani ‘şikeden’ dolayı kimse küme düşmezse bile bu uygulama nedeniyle kendisini puan silme ve hatta küme düşme cezalarıyla karşı karşıya bulabilir.

 

Peki özellikle 4 büyük takımımızın mali durumu nedir?

 

BEŞIKTAŞ, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'un borçlarının toplamı 1milyar lirayı buluyor. Beşiktaş, 228 milyon lirası kısa vadeli, 134milyon lirası uzun vadeli olmak üzere 363 milyon liralık borcu söz konusu.

 

YİNE yaklaşık rakamlarlaGalatasaray’ın 264milyon lira borcu var.

 

FENERBAHÇE üçüncü sırada. Borç hanesindeki rakam yaklaşık 235 milyon lira.

 

TRABZONSPOR'UN 90 milyon lira borcu var. Karadeniz kulübü de rakipleri gibi gelirgider dengesini bulmaya çalışıyor. Bu arada borçların büyük kısmı bankalara. Transferlere harcanan milyonlar, bu borcun asıl nedeni. Sadece 4 büyüklerin değil, tüm kulüplerin yeni dönemde transfer harcamalarını minimuma çekmesi, hatta tesislerindeki diğer harcamalara kadar tasarruf politikası izlemesi bekleniyor.

 

Infantino uyarmıştı

 

Finansal Fair Play ile ilgili hassas duruma İstanbul’da düzenlenen UEFA Kongresi’nde Genel Sekreter Infantino da dikkat çekmişti. “İlkmüeyyideler 2013-14 sezonunu kapsayacak. 2010’dan bu yana kulüpler yaptırımları biliyor. Şampiyonlar Ligi'nden ihraç gibi cezalar verebilir” demişti.

 

EKSİ PUAN DA YOK AVRUPA DA...

 

Federasyon cephesinden ilginç haberler geliyor. TFF’nin UEFA’ya önümüzdeki günlerde bir yanıt vereceği ve takımlarla ilgili herhangi bir yaptırımuygulamama kararını bildireceği belirtiliyor. Yani ne küme düşürme ne de eksi puan söz konusu olmayacak gibi görünüyor. 3 yıl süreyle Avrupa kupalarına katılmama fikrinin belirdiği ifade ediliyor. Milli Takımbu olayın dışında tutulmaya çalışılıyor.

 

Demirören olumlu buldu

 

Bu arada Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören, ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gelen TSYDyönetimini kabulünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalara katıldığını belirtti. “Thatcher, holiganlar yüzünden takımlarını 5 yıl Avrupa kupalarına yollamadı. Sonra kazanan İngilizler oldu. Marka değerlerini artırdılar. Ben de Başbakanımız’ın düşüncelerine benzer bir konuşma yapmıştım.Ozaman tepkiyle karşılaşmıştım. Amaişin gerçeği bu” diye konuştu.

 

ÖNCE UYARI SONRA KÜME DÜŞME

 

UEFA’nın bu kriterlere uymayan kulüpler için çeşitli yaptırımları öngördüğü biliniyor. Bunlar sırasıyla; uyarı, para cezası, puan silme, küme düşürme ve tescil iptali olarak gösteriliyor.

 

5 YIL GİTMEZSEK KAYIP NE OLUR?

 

Avrupa'ya 5 yıl gitmemesi halinde Türk takımları, 'şu anki rakamlarla' 35,5 milyon euroluk Şampiyonlar Ligi katılım payı, 6 milyon euro da Avrupa Ligi katılım payından yararlanamayacak. Yaklaşık 35-40 milyon euro tutarında sponsor ve reklam gelirinin yanı sıra performans ve stat gelirleri de eklendiğinde oldukça yüksek bir rakam ortaya çıkıyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler