Suat Kılıç'tan şike formülü

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir yandan sportif konular üzerine yoğun bir mesai yürütürken, Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde spor medyasıyla buluştu. Burada yaptığı konuşmanın yanı sıra, gelecek yıl devreye girecek olan UEFA kriterleri ve kulüplerimizi

Suat Kılıç'tan şike formülü

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir yandan sportif konular üzerine yoğun bir mesai yürütürken, Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde spor medyasıyla buluştu. Burada yaptığı konuşmanın yanı sıra, gelecek yıl devreye girecek olan UEFA kriterleri ve kulüplerimizin mali tablolarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bilindiği üzere birçok kulüp mali sıkıntı içinde ve UEFA yeni dönemde kriterlere uymayan borçlu kulüplerin puanlarını silmenin yanı sıra, ihraca kadar yaptırım uygulayabilecek.

Kılıç, bu konudaki  sorumuza, kulüplere önerilerde bulunarak yanıt verdi:

“UEFA'nın mali fair play uygulaması yakında uygulamaya girecek. Buna tüm kulüplerimizin riayet etmesi, kendilerini ayarlamaları gerekiyor. Aksi takdirde Türk sporunun en büyük sorunlarından birisi olan, finansal sorunları aşmamız mümkün olmayacak. Kulüplerimiz harcadıkları paraya dikkat etsin. Türk futbolu UEFA'nın uygulamasına tam anlamıyla adapte olursa, kara para-şike gibi unsurlarında önüne geçilmiş olunur. Çünkü şeffaf idare edilmeleri sağlanır. Mali fair play, hangi parayı, nereye, nasıl yaptıklarının rahatlıkla görülmesini sağlayacak. Teşvik edici olacak.î

BİZ, SİVİL ÖRGÜTLERE TFF, KULÜPLERE DANIŞIR

Bakan Kılıç, UEFA'nın Türkiye'daki olaylarıyla ilgili yaptığı son açıklamasına da değindi. UEFA'nın özerlik vurgusu yaptığını belirtti. Kılıç, “^Federasyona saygı duyduklarını belirttiler. Biz de siyaset kanadı olarak özerkliğe dikkat ediyoruz. Yapacağımız veya yaptığımız açıklamalar futbola müdahale anlamı doğurmamalı. TFF'nin yardımcısı, tavsiye makamı Kulüpler Birliği'dir. Son toplantıları gayet yararlı oldu. Biz bile siyasette karar alırken, sivil toplum örgütlerine danışmadan yapamıyoruz. TFF de kulüplerine danışacaktır. Sorun bir ya da birkaç kulübün değil, tüm futbolundurî dedi.

KULÜPLER YASASI TASLAĞI DEĞİŞİYOR

Suat Kılıç, Kulüpler Yasası'nın hazırlık metninin değişeçeğini belirtti. “Kulüpler Yasası için daha önce iki kez metin hazırlanmış. Yasalaşmadan önce modernize edeceğizî ifadesini kullandı. Daha önce de güneme gelen ancak  henüz yasalaşmayan yasa hazırlığının içinde, yöneticilerin, kulüp bütçelerinin ancak belli bir kısmını transfere harcamaları öngörülüyordu. Çıkacak olan yasada bu unsurun olup olmayacağı henüz belli olmazken, yöneticilerin, her zaman eleştiri konusu olan transfer harcamalarına ilişkin hesap verir duruma gelmeleri bekleniyor.

BEŞİKTAŞ'A BAKAN DESTEĞİ

Bakan Suat Kılıç, Beşiktaşlılar'ı sevindirecek bir açıklama yaptı. “Şampiyon olmuş ama yeni stadı olmayan tek kulüp olarak Beşiktaş kaldı. Trabzon'a yapılacak. Bursa da öyle. Galatasaray ve Fenerbahçe'nin var. Beşiktaş'ın, yeni stadını aynı yere yapma isteğini saygıyla karşılıyorum. Hak veriyorum dedi.

TÜRK MÜTEAHİTLERİ DAHA İYİSİNİ YAPAR

Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpiyatların artık ana gündem maddesi olması gerektiğinin altını çizdi. “Adaylık başvurusu bizzat o ülkenin başbakanı tarafından imzalanan ve uluslararası  kamuoyuna bizzat ülkenin başbakanı tarafından adaylığının başvurusu yapılan tek  ülkenin Türkiye olduğunu biliyorumî dedi. Bunun milli bir mesele olduğuna vurgu yaptı. 18 bakanlığın, İstanbul'da 100'ü aşkın kişinin adaylık dosyası için çalıştığını belirtti.

Olimpiyatların alınması durumunda, dünyanın en iyi tesislerinin İstanbul'da yapılacağını savunan Kılıç, “İngilizler, olimpiyat köylerinin fotoğraflarını dünyaya servis etti. Bu fotoğrafları gördük. Türk müteahitlik hizmetleri dünyada Çin'den sonra iki numara. Benim, Türk müteahitlik sektörüne güvenim sonuzdur. Dünyanın hangi ülkesinde olursa olsun, onlardan, İngilizler'den hatta Çin'den daha daha iyi tesisler yapacaklarına inanıyorum. Daha iyisini yaptık, daha iyisini de yapacağızî dedi.

Kılıç, “On yıl sonra Türk sporunu şöyle görmek istiyorum; spor halka tam anlamıyla inmiş olmalı. Herkese spor yaptırabiliyor hale gelmeliyiz. Bunu ne kadar başarırsak, sportif başarımız o kadar artacaktırî dedi.

GURURUM VÜCUT DİLİME YANSIYOR

Bakan Suat Kılıç, Mersin'de yapılacak olan Akdeniz Oyunları ve ülke genelinde inşa edilecek 18 yeni stat için şunları söyledi:

“Avrupa ülkeleri emekli maaşını ödeyemezken, Türk ekonomisinin spor alanına büyük yatırımlar yapabiliyor olması gurur verici bir duygu. Yunanistan, Akdeniz Oyunları'nı kriz nedeniyle geri verirken, üstelik 4 yıl da geçmişken, biz bu organizasyonu talip olduk. Oyunlar Köyü ve stat-salon yapımı için düğmeye bastık. Ataköy'deki atletizm şampiyonası için hazırlanan salon 18 gün içinde büyük bir hız kazandı. İlk gittiğimizde tabanı hafriyatken, şimdi koltukları bile takılı. Spor Müdürlüğümüz'ün yatırım bütçesi bu dönem yüzde 73 arttı."

“İrlanda, İzlanda gibi ülkeler yönetilemezken, komşumuz ,Yunanistan'ın hali ortadayken, Fransa bile Almanya'ya teslim olmuşken, bu ülkenin gücü spor yatırımlarıyla kendisini gösteriyor. 18 ile stat yapıyoruz. (Bu konu açılacak)  1.5 milyar lira para demek. Bu rakam çok büyük. Bunları anlatırken duyduğum gurur, vücut dilime yansıyor. Her ilde her stadın önünde fotoğraf çektirilorum. Niye? Çünkü o statlar yıkılacak, yenileri yapıacak. O fotoğraflar son olacak. Hatıra fotoğrafı olarak kalacak. 18 stadın yanında 4 tane daha var. Bursa, Konya, Çorum ve Kayseri. Oradaki belediyelir protokolleri kendileri yapmak istedi. İzin verdik. Ama statlar yeni devletin.î

Kılıç, ilginç bir konuya da değindi. Spor salonlarındaki 'KAPALI' ifadesinin kalkacağını belirtti. “Salon kelimesi zaten bizim dilimizde 'kapalı alan' anlamı taşır. Salonların önündeki tabelaları bırakın, resmi yazışmalara bile böyle girmiş" diye konuştu.

CEZALAR HAFİFLEMEDİ

Kılıç'ın değindiği konulardan birisi de değiştirilen yasaydı. Bakan Kılıç, “Şike yasası olarak bilinen ancak adı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme  Kanunu olan yasadaki değişiklik yanlış anlaşıldı. Cezalar 1 yıla düşürülmedi. 1 ile 3 yıl arasında bir ceza söz konusu olmakla beraber, başkan ve yöneticiler için ağırlaştırma söz konusu. Cezaların ertelenmesi ve paraya çevrilmesi de mümkün değil. Avrupa normlarındaî dedi.

BENİM BİLE SON DÖNEMİM

Bakan Kılıç Dolmabahçe'deki açıklamalarını şöyle noktaladı: “Sporda 81 ilin müdürlüklerinde değişim yapılması, yeni bir heyecan için de gerekliydi. Belki en çok eleştirildiğim konulardan birisi bu ama bazı arkadaşlarımız 12 yıldır aynı görevdeydi. Benim bile siyasetteki son dönemim. Genç adamım, devam edebilirim diyebilirdim. Ama insan verimliliğinin sürdüğü yere kadar görevde olmalı. Önceki Gençlik ve Spor Gene Müdürümüzle oturduk, kurum içi performans tablolarını inceledik. Böyle karar verdik. Değişen müdür sayısı da 50 oldu. Geri kalanı sadece kendi içinde değişti. Yani bir ilden başka ile geçti.

UEFA Kriterleri Yaptırımları

1) İhtar

2) Para cezası

3) Transfer yasağı

4) Puan indirimi

5) Lisans verilmemesi

6) Küme düşürme

7) Tescil iptali

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor