‘Pis zenci’ tartışması Anayasa’da

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaptığı toplantıda ‘pis zenci’ tartışması yaşandı. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaptığı toplantıda da “eşitlik” maddesinin alt başlıklarında tıkandı. Komisyon dün Başkan Cemil Çiçek başkanlığındaki çalışmasında eşitlik mad

‘Pis zenci’ tartışması Anayasa’da

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaptığı toplantıda ‘pis zenci’ tartışması yaşandı.

 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu yaptığı toplantıda da “eşitlik” maddesinin alt başlıklarında tıkandı. Komisyon dün Başkan Cemil Çiçek başkanlığındaki çalışmasında eşitlik maddesinin, “Herkes hukuk önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ve sınıfa ayrıcalık tanınamaz” şeklinde düzenlenmesi konusunda anlaştı. 

 

Ancak eşitlik kapsamını genişletecek alt başlıklarda anlaşma sağlanamadı. “Cinsel yönelim, etnik köken, sosyal dışlanma, kadın erkek eşitliğinde devletin pozitif yükümlülüğü” gibi konu başlıkları aşılamadı. 

 

ETNİK KÖKEN

BDP ve CHP bütün bu başlıklar altında ayrımcılık yapılamayacağı konusunun Anayasa’ya açık şekilde yazılması gerektiğini anlattı.

 

CHP’li Atilla Kart etnik köken nedeniyle ayrımcılık yapılamayacağı hükmünün uluslararası anlaşmalarda da bulunduğunu anımsattı ve Fenerbahçeli Emre’nin Trabzonsporlu Zokora’ya ‘pis zenci’ dediği olayı anımsattı.

 

Kart bunun toplumda büyük tepki çektiğini vurgularken, “Etnik köken bir dışlanma nedenidir. Ayrımcılıktır. Buna karşı Anayasa’da önlem alınmalıdır. Ne sakıncası olabilir Anayasa’da bu ayrımcılığa karşı bir ifade koymanın” dedi.

 

Ancak AK Parti ve MHP’liler hem cinsel yönelimin hem de etnik kökenin eşitlik maddesine yazılmasına karşı çıktı. 

 

‘REFERANDUM’ KORKUSU

Komisyon’da CHP ve BDP’lilerin “cinsel yönelim” tanımı altında lezbiyen, gay ve transseksüellere ayrımcılık yasağı getirilmesi talebine karşı çıkan AK Parti ve MHP’liler toplumda maddenin cinsel sapkınlara Anayasal koruma gibi algılanabileceğini ve paket referanduma sunulursa bu maddenin halk tarafından tepki çekeceğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Spor