Olimpiyat Şampiyonu Busenaz Sürmeneli: Kitabımda pes etmek yok

2020 Tokyo Olimpiyatlarında altın madalya kazanan Busenaz Sürmeneli ve antrenörü Cahit Süme Trabzon’da basınla buluştu.

Olimpiyat Şampiyonu Busenaz Sürmeneli: Kitabımda pes etmek yok

Tokyo Olimpiyatlarında boksta altın madalya kazanarak Trabzonspor ve Trabzon’un gururu olmayı başaran Busenaz Sürmeneli ve Cahit Süme açıklamalarda bulunurken basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

ÇOCUKLUK HAYALİMDİ
Busenaz Sürmeneli olimpiyat madalyasının çocukluk hayali olduğunu belirterek “ Çok zorlandım, çok acılar çektim antrenmanlarda. Siz sadece madalyayı görüyorsunuz ama ben bakınca fedakarlık ve emek görüyorum. Bu madalyayı ekibimle birlikte kazandım. Bu madalya tek başına kazanılmadı onlara teşekkür ediyorum. Trabzon’da çok büyük bir coşkuyla karşılandım. Trabzon ve Trabzonspor’un ilk altın madalyası. Şehir turu atarken insanların bana gururla bakması mutluluk verici. Kimi gördüysem hepsi ağlamış. Keşke hep böyle mutluluktan ağlasak. Bizim ülkemiz çok güzel bir ülke. Hangi kulüpten olursanız olun, herhangi bir spor yapabilirsiniz, başarılar aldıkça veya yangınlar seller oldukça kenetleniyor. İyi kİ Türk’üm ve bu bayrağı taşıdım. Ne mutlu bana.” Dedi.

İŞİME ÇOK SAYGI DUYUYORUM
Antrenörü Cahit Süme ile 13 yıl önce bu yola çıktıklarını aktaran Busenaz “Ben küçükken çok iyi bir sporcu olmak istiyordum. Sporu çok seviyordum. Her sporu denedim ama kendi karakterimi sergileyebildiğim spor boks oldu. Cahit hocamla 13 yıl önce bir yola çıktık. Frekanslarımız çok iyi uydu. 5 aydır 5 ya da 6 kez kendi yatağımda uyuyabildim. Ailemden çok hocamla birlikteyim. Birlikte başardık, ikimizin başarısı bu.  Genelde benim çok samimi arkadaşım yok. Onlar da hep sporun içinde olan insanlar. İşime çok saygı duyuyorum. Ailemle arkadaşlarımla çok zaman geçiremedim. Ben bir hayal, amaç uğruna 13 yılımı verdim. “

KİTABIMDA PES ETMEK YOK
Busenaz, zor günler yaşadığını ve pes etmediğini dile getirerek “ 2016’da elimden operasyon geçirdim. Psikolojik olarak da çok sıkıntı yaşadık. İnsanlar bunları bilmiyor. Elimi kullanmadan dövüştüm. Herşeyi yaptım. Önemli olan işine saygı duymak. Mesela covid olduk ve o şekilde bile çalıştık. Çok ağladım antrenmanlarda. Çok emek var. Antrenmanda 5-6 kez tişört değişiyorum. Kitabımda pes etmek yok. Hep devam ettim. Gelecek hayali kuranlara bu madalya umut ışığı olsun”

Son olarak olimpiyat finalindeki maçı anlatan Busenaz Sürmeneli  “Ben bir işe her zaman iyi başlayamıyorum. Stres, kaygı ve beklenti bizi kasabiliyor. Şuana kadar hiçbir finali kaybetmedim. Sonuna kadar savaştım. Ondan önceki maçlarda da ilk raundda yenildim. Hep kendimi motive ettim, pes etmedim. Bizim kondisyonumuz çok iyiydi. Rakip bizi dövüştürmedi, hep sarıldı. Ama amaçlarına ulaşamadılar. “

3-4 OLİMPİYAT MADALYASI DAHA...

Busenaz Sürmeneli’nin antrenörü Cahit Süme ise çok mutlu olduklarını belirterek  “Çok büyük bir sevinç yaşıyoruz ve gururluyuz. Busenaz daha önce 5 kez Avrupa’da 3 kez dünyada şampiyonluk kazandı. Ben de sporculuk geçmişimde madalyalar kazanan bir sporcuydum ama onun kadar büyük başarılar yaşayamadım. Ama daha büyük başarılar yaşayacak, olimpiyat altın madalyası kazanacak sporcular yetiştireceğim dedim. Allah bunu bize nasip etti. Olimpiyat duygusu bambaşka.  Türkiye olarak ilk kez fazla sayıda madalya kazandık. Bu nedenle gururlu ve sevinçliyiz. Bunu herkesle birlikte yaşadık. Ülkemiz şehrimiz kulübümüz bunları hak ediyor. Biz durmayacağız. Neden 3-4 defa olimpiyat madalyası kazanmayalım. İlk önce dinlenmemiz gerekiyor. Çok yoğun bir süreç geçirdik. İnşallah tatil dönemi geçirdikten sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz.” Dedi.

Süme şartların oluşması halinde olimpiyat hedefiyle çalışacaklarını aksi takdirde profesyonlelliği düşündüklerini belirterek  “Mental olarak çok yoruldum. Alt yapıdan çok alıp gideceğimi düşünmüyorum. 3-4 sporcum var onlarla devam edeceğim gidebildiği yere kadar. 3-4 sporcuyla devam edip her şeyini onlara vermek daha etkili. Busenaz ile birlikte belki şartlar uygun olursa yeniden olimpiyatlara hazırlanabiliriz. Ama olmazsa ikimiz de profesyonel olarak devam etmeyi düşünüyoruz. Gönlümüzde yatan ülkemiz adına yarışmak.” İfadelerini kullandı.

YAŞAM BİÇİMİ BOKS
Busenaz’ın boksa başlama hikayesinden bahseden Cahit Süme “ Busenaz 10 yaşında boksa başladı. Ben 13 yıl önce Mudanya’da evinin önünde bisiklet sürerken izledim. Sonra futbol oynarken gördüm. Ailesiyle konuştum ve o şekilde başladık.  Farklı farklı branşlarda başarılı olabilmeniz çok zor. Zor bir karakter, idare edilebilmesi zor bir yapı. Boks onun için biçilmiş kaftan gibi. Yaşam biçimi boks. Çocukken başka sporlar yapmış olabilir ama şuan doğru yerde.” Dedi.

Busenaz’ın madalyayı kendisine takması nedeniyle sosyal medyada gelen eleştirilerle ilgili konuşan Süme “Busenaz’ın 50’ye yakın madalyası var. Hepsi de onun evinde benim evimde yok. Bireysel bir spor bu. Busenaz madalyayı benim takmamı istedi. Belli bir kesim hıncını başka yerden alamayınca buradan bize burmaya çalıştı. Başlatan kişiyi de tanımıyorum ismini de hatırlamıyorum çok da önemsiz. Biz neyi başardık kimler için başardık önemli olan bu. İnsan maddiyatı kazandığı zaman maneviyatı kazanamaz. Maneviyatı ile birlikte giderse Allah nasip eder. Mesela, ülkemiz, bayrağımız İstiklal marşımız. Mesela cumhurbaşkanına madalyayı hediye ediyor, “neden ediyorsun” diyorlar. Olamaz mı? Sultanbeyli mitinginde 2013’te bizi çağırdı. O zaman küçüktü Busenaz. Busenaz orada olimpiyat madalyası sözü verdi. Olamaz mı? “ şeklinde konuştu.

EFSANELEŞMESİNİ İSTİYORUZ
Son olarak amaçlarının Busenaz’ı efsanelerin arasına eklemek olduğunu kaydeden Süme şu ifadeleri kullandı; 
 Ben şahsım olarak her sporcuma olimpiyat hedefi koyarım. Daha 13 yaşında Busenaz’a bu hedefi koymuştum. Olimpiyat ruhunu her sporcumuza aşılıyoruz. Yine bazı sporcularımız var. 2024’te olabilecek kapasiteleri var. Çalışmalarımızı daha da arttıracağız. Bundan sonraki asıl hedefimiz 2024 olimpiyatları. Efsaneleşmesini istiyoruz. Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu gibi 3-4 defa olimpiyat madalyası kazansın.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor