Olaylı maç ne olacak? İŞTE TALİMAT!

Spor Toto Süper Lig'in 5'inci haftasında Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçında skor 2-1 Galatasaray lehineyken, seyircilerin sahaya girmesi sonucu uzatma dakikalarında maç hakem Fırat Aydınus tarafından tatil edildi. Türkiye Futbol Feder

Olaylı maç ne olacak?  İŞTE TALİMAT!

Spor Toto Süper Lig'in 5'inci haftasında Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçında skor 2-1 Galatasaray lehineyken, seyircilerin sahaya girmesi sonucu uzatma dakikalarında maç hakem Fırat Aydınus tarafından tatil edildi.
 
Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Müsabaka Talimatnamesi'nin 19/B'de konuyla ilgili olarak şu madde yer alıyor;
 
" Seyircilerin taşkın ve edebe aykırı hareketleri ile birlikte müsabakaya müdahaleleri sonucunda müsabakaya devam edilmesi olanağının kalmaması, hallerinde müsabakayı tatil ettiğini ilan eder. Bu hallerde TFF Yönetim Kurulu, ihlali gerçekleştiren takımlardan birinin veya her ikisinin hükmen yenik sayılmasına karar verebilir. Ayrıca disiplin kurulları eylemlerin ağırlığına göre galibiyet halinde verilen puan kadar puan tenziline karar verebilirler."
 
Verilecek cezaya ilişkin ise Madde 19'un 3 ve 4'üncü fıkralarında şöyle diyor;
 
"(3) TFF Yönetim Kurulu, 1. fıkrada öngörülen tüm durumlarla ilgili olarak karar verirken, müsabakanın hakemlerinin, gözlemcilerinin, temsilcilerinin, Merkez Hakem Kurulu ve Temsilciler Kurulu Üyelerinin, Disiplin Müfettişlerinin ve ilgililerin raporlarını ve her türlü delili göz önünde bulundurur.
 
(4) TFF Yönetim Kurulu, yaptığı değerlendirmede, müsabakanın tatil kararlarını uygun görmediği takdirde, maçın tekrarlanmasına veya yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil olunmasına karar verebilir."
 
Bu durumda hakemin raporunda yazdığı durumlara ve delillere göre maçtaki ekiplere, kişilere ceza değerlendirmesinde bulunulacak.
 
TFF Futbol Müsabaka Talimatnamesi'nin 20'inci maddesinde ise maçın sonucunun nasıl olacağına dair açıklama yer alıyor;
 
"(1) TFF, 19. maddede belirtilen hallerin dışında ortaya çıkan zorlayıcı sebepler dolayısıyla müsabakanın yarıda kalması halinde ise yarıda kalan müsabakanın başka bir günde yarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına, yeniden oynanmasına veya müsabakanın yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil edilmesine karar verir.
 
(2) Müsabakanın başka bir gün yarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına veya yeniden oynanmasına karar verildiği takdirde, kişilerin müsabakada yer alma uygunluğu açısından bu talimatın 18. maddesinde yer alan hükümler kıyasen uygulanır."
 
Beşiktaş Jimnasik Kulübü'ne müsabakanın güvenlik nedeniyle tatil edilmesi durumunda, tıpkı Türkiye'ye İsviçre ile oynnan 2006 Dünya Kupası Elemeleri ikinci maçında verildiği gibi, başka bir ilde seyircisiz oynama cezası verilebilir. Bununla ilgili TFF Müsabaka Talimatnamesi'nin 21/1 maddesinde ise şöyle deniyor;
 
"TFF Yönetim Kurulu, bu talimatın 19. maddesinde öngörülen hallerde, olaylara ve fiillere sebebiyet veren kulüplerin, kendi ili dahilinde yapacakları müsabakaların başka bir ilde oynatılmasına ve olayların meydana geldiği futbol sahalarının geçici bir süreyle müsabakalara kapatılmasına veya müsabakaların seyircisiz oynatılmasına tedbiren karar verebilir"
 
TFF Müsabaka Talimatnamesi Madde 23/2'de ise Beşiktaş aleyhinde hükmen mağlubiyet kararı verilebileceği ifade ediliyor. İşte o madde;
 
"Bu talimatın 19. maddesi kapsamında verilecek hükmen mağlubiyet kararlarını vermeye münhasıran TFF Yönetim Kurulu yetkilidir."
 
Madde 23/4'te ise hükmen mağlubiyet durumunda sonucun ne olacağına vurgu yapılıyor;
 
"Hükmen yenik sayılma halinde galip gelen takım lehine 3 gol verilir. Hükmen yenik sayılan takım, gol atmış olsa dahi hiçbir golü geçerli kabul edilmez. Hükmen galip gelen takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir."
 
Beşiktaş Jimnastik Kulübü ise TFF'nin vereceği cezaya 7 gün içerisinde harç yatırarak itiraz edebilme hakkına sahip.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor