MHK: Hoşgörüye ihtiyacımız var!

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, katıldığı programda ilginç açıklamalarda bulundu.Ligde geçen 10 haftanın değerlendirmesini yapan Namoğlu, hakemlere yapılan eleştirilere de yanıt vererek Cüneyt Çakır hakkında da önemli bir bilgiyi paylaştı.İşte o programın satı

MHK: Hoşgörüye ihtiyacımız var!

MHK Başkanı Yusuf Namoğlu, katıldığı programda ilginç açıklamalarda bulundu.

Ligde geçen 10 haftanın değerlendirmesini yapan Namoğlu, hakemlere yapılan eleştirilere de yanıt vererek Cüneyt Çakır hakkında da önemli bir bilgiyi paylaştı.

İşte o programın satırbaşları:

Geçtiğimiz 10 haftayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlk 10 haftadan ziyade,meseleye yıl olarak bakıyorum. Bu sene olağanüstü bir durum yaşanıyor liglerde, bu nedenle 1 ay gecikmeli olarak başladı. Bu gecikmeden seyirci,futbolcu herkes etkilendi. Futbolun bir parçası olarak bu durumdan hakemlerde etkilendi. 1923 yılında kurulan TFF 2011 yılına dek ilk defa gelişen haftada 3 maçın oynanması Milli Takımı da etkilemiştir. Beşiktaş’ın son maçından sonra maç sonunda bu yorgunluktan bahsedilmişti. Bu durum gösteriyorki; her gün antreman yapan futbolcular yoruluyorsa,hakemlerin de yorulması doğaldır. 27 maç olan haftalara baktığımızda hakem hatalarının fazla olduğunu gözlemledik, hafta hafta giden periyodlarda daha az hatalar yapıldığını gözlemledik. 27 maçlık haftalarda , 27 hakem görevlendirmek gerekiyor. Oysa geçtiğimiz yıl Süper Ligde 19 hakeme görev verildi. Örneğin 4 hakem 4 maç,5 maç,8 maç aldı. Bunları da tecrübe eksikliği olarak görmek gerekirse, 14-15 hakemle lig dönme noktasına geldi. Bazı maçlarda hata yapan hakemleri dinlendirmeye aldığınızda, kadronuzda da daralma oluyor. Sevindirici olan geçen sene 34 hakem Avrupa maçlarına giderken, bu sene 47deyiz. Rakamsal olarak Uefa’dan bu sene aldığımız maçlar rekor seviyede. Geçtiğimiz yıl başlayan Uefa’nın 6lı hakem sistemi bu sene Şampiyonlar Liginde de oynanmaktır. Örneğin iftihar ettiğimiz Cüneyt Çakır bir Avrupa maçına giderken 4 orta hakemi de yanında götürüyor. Tabi hakemlerimizin Avrupa’ya gitmesi bizi memnun ediyor, ama programımızı da ister istemez sıkıştırıyor.

Avrupa’da Ingiltere’de haftalık 27 maç oluyor. Peki Ingiliz Merkez Hakem Kurulu kaç hakemle çalışıyor?

Ingiltere tüm Avrupa’dan farklı olan bir ülke. Avrupa’da bir tek Ingiltere’de profesyonel hakemlik var. Ingiltere’de profesyonel orta hakem adedi 20,yardımcı hakem profesyonel olarak hiç yok. Ingiltere’de 20 takım var ve haftada 10 maç oynanıyor. 10 hakemi maçlara veriliyor, kalan 5 hakem, maçlara 4. hakem olarak atanıyor,diğer 5 hakem ise bir alt ligde kullanılıyor. Ingiltere’de futbolcular gibi, hakemler de çok maça çıkmaya alışmış. Bizde ayda 5 maç verildiğinde, medya dahil herkes eleştirmeye başlar, hakemi yoruyorsun diyerek. Oysa takımlarımız Pazar,Çarşamba,Pazar şeklinde çalışmaya alışmalıdır. Sayın Terim bunu sürekli tekrar etmiştir. Bunu futbol olarak da hakemlik olarak da hazırlamamız lazım.

Bizde Avrupa’da maç yönetip gelen kaç hakem var?

2 ya da 3 hakem var ancak bunu çoğaltmamız lazım.

Geçen sene bütün bir yıl 4 ya da 5 maç alabilen hakemimizle birlikte 19 Süper Lig maçına çıkan hakemimiz vardı geçen sezon dediniz. Bu sezon Super Ligde maç yöneten hakem adedimiz kaç bizim?

24. 19 hakeme, 5 hakem daha dahil oldu. Yakın bir tarihte 2 hakem daha dahil olacak. Her hakemi her maça verebilecek deneyim, tecrübe ve yetenek seviyesine çıkıldığı anda o zaman hiç bir problem kalmaz hakemler için de. Bu tecrübeyi kazanmak için genç hakemlere şans tanımak lazım, bu durumda kamoyununda desteği lazım, ayrıca takımların da hoşgörüsüne ihtiyacımız var. Sayın Abdullah Avcı’ya yeni görevinde başarılar diliyorum. Bir rotasyon ve yeni bir kadroya gidileceğini düşünüyorum Milli Takım olarak. Bu durumda ondan ilk günden başarı beklemek haksızlık olur. Bu durum bizde de aynı şekilde. Bizim de yeni bir rotasyona girmemiz gerekiyor. Bu süreçte hatalar olacaktır. Ancak bu hatalara hoşgörülü olmazsak,Türk futbolunun geleceğine ihanet etmiş oluruz. Bir hakem bir günde yetişmiyor, sürekli tecrübe kazanıyor. O yüzden hakem yetiştirmeye başladık ve buna devam etmek niyetindeyiz. Doğru işler yapıp , bu kadroyu genişletip , gelecek kuşaklara ortamı hazırlamamız lazım.

Başkanım 19’dan 24’e çkan bir rakamdan bahsettiniz ve hoşgörü istediniz. Hoşgörü tabi çok önemli , hakemlerin geleceği ve kariyeri açısından. Siz MHK Başkanı olarak her hakeme aynı ölçüde güveniyor musunuz? Yoksa bazı hakemler daha çok güven veriyor mu size?

Kişilik olarak hepsine güveniyorum ancak tecrübe çok önemli. Bu yüzden tüm hakemlere tecrübe kazandırmalıyız. 4 büyüklerin derbilerini yönetmiş o zaman tecrübeyi kazanmış bir hakemle, 1. ligde yeni görev yapmaya başlamış hakemi bir tutmak yanlış olur. Cüneyt Çakır’ın uluslar finallerine alınacak 12 hakemden biri olma ihtimali çok yüksek.

Derbi mücadelelerini ya da ligden düşme ya da çıkma maçları yönetebilecek nitelikte kaç hakemimiz var şuan?

7 tane Fifa hakemimiz var , buna 3 eklerseniz , 10 adet bu tecrübeye sahip hakemimiz var. Bana göre bunun en az 15 ya da 20 hakem yetiştirmeliyiz. Geçen sezon Bank Asya kadrosu ve Super lig kadrosunu 38 hakem olarak bir çatı altında topladık. Bunun 19’u Bank Asya kadrosu olarak nitelendirildiği için Super ligde görev almadılar. Bank Asya Liginde görev yapan hakemlerin de beklentileri var Super ligde tabi. Ancak her hakemin katagorisi belirli şuan performans durumlarına göre değişebilir tabi. Gelecek sene biz katagorilendireceğiz. Super lig hakemleri,Bank asya hakemleri , 2. Ve 3. lig hakemleri diye. UEFA’da katagorilerini elit ve first olarak belirlemiş durumda. Biz de belirlemeliyiz. Ama bunun yanında bir maddeyle başarılı olanları bir üst katagoriye çıkarabiliriz. Bana göre Super Ligde maksimum 22 hakem olmalı. Tabi bu 22 hakemin her maça verilebilecek seviyede hakemler olmalı. Tabi bunun için hakemlere şans vermek lazım. Başarılı hakemlere sezon içinde de maçlar verilip , bir üst katagoriye çıkartabiliriz.

Avrupa hakemleriyle ,Türk hakemleri arasındaki farklar nelerdir? Gözlemci kimliğinizi de göz önünde bulundurarak siz Türk hakemlerini Avrupa’da ne durumda görüyorsunuz?

Son yıllara baktığımız zaman çok fazla ilerleme var. Son yıllarda en fazla mesafe katettiği noktadayız. Alınan maçlara baktığımızda bunu görebilirsiniz. Performans açısından Ingiltere liginin kalitesini hedefliyoruz. Türkiye yakın tarihte Avrupa uluslar hakemlerini zorladığı bu sene uzun zamandır. Euro 2012’de Cüneyt Çakır’ın olma ihtimali çok yüksek. Yeni hakemlerimizin hepsini yetiştiriyoruz şuan. Lisanslı olmalarına dikkat ediyoruz,Avrupa bazında başarılı olmaları için. Dünyada tüm liglerde hakem hataları var ancak bunlar var diye bizimde yapmamamız lazım. Olan hataları en aza indirmek için çalışıyoruz. Hakemler zor şartlardaki maç yönetmesi de zorlaşıyor. O yüzden hakemleri bir maç içindeki tek hatayla değerlendirmemek lazım. Tüm maçı iyi yönetip, tek bir hata yapıldığında bazen de bunu görmemek lazım. Takımlar gol kaçırıyor, kötü oynayabiliyor maç içinde ama küçük bir hakem hatası hemen görülüyor. O yüzden Avrupa ülkelerinde bunun hata olduğu kabul edilip, bazen doğal görebiliyor. Bizde maalesef maçta bütün hatalar ortadan kalkıyor, küçük bir hakem hatası maçın skorunu değiştirmiş gibi davranılıyor.

6 hakem uygulamasının tahmini başlama süresi nedir sizce?

Blatter ve Platini bu konuda bir uzlaşma içerisinde değil henüz Uefa’da. Blattzer çipli top olması gerektiğini savunuyor, Platini 6lı hakem uygulamasından yana. 6lı hakem sistemi Euro 2012’de uygulanacak ama Milli federasyonlarda da henüz bu uygulamaya geçen bir federasyon yok. benim kişisel görüşüm bu uygulamanın play-offlarda başlaması. Bunun maddi açıdanda çok bir masrafı olmayacaktır. Ama büyük sansasyonları engelleyecektir.

-Ben yanlış olan şeye yanlış derim. Gerektiği zaman kendi hakemlerimizi de eleştiriyoruz ancak haklı oldukları yerde de sonuna kadar savunuruz. Bir hakemin haklı olabilecek pozisyonda ise hakemin hakkını kimseye yedirmeden onu savunurum.

-Bir hakemin profesyonel olması demek tamamen tüm mesleğinin hakemlik olması demek. Bu yüzden ben yarı profesyonel bir hakemlik olması gerektiğini düşünüyorum. Şuan bir tek Ingiltere’de profesyonel hakemlik var. Ingiltere’deki profesyonel hakemlerin maaşları yılda 50 bin pound. Bizde maç başı uygulaması var ve maç başına 2700 lira net rakam.

-Biz hakemlere itirazdan sarı kart uygulamasına başladık ancak buna itirazlar gelmeye başladı. Türkiye liglerinde isim vermeyeceğim. Bu futbolcuların Türkiye liginde yaptıklarını asla Avrupa liginde yapamadıklarını görmüyoruz. Bu oyunculara Türkiye liginde maçlara çıkarken de uyarılmalı kulupler tarafından.

-Benim burada görevlerimden biri de hakemleri bir bütün halinde tutup , hakemliği tek çatı altında tutup bir bütün haline getirmek.

-Ulenberg hakemliğe yıllarını vermiş, tecrübeli ve deneyimli biri. Bize de Avrupa’yla Uefa’nın aldığı bütün teknik bilgileri, kararları Türkiye’ye aktarmada çok yardımcı oluyor. Türkiye 2009’da Avrupa hakem konvasyonuna girdi. Böylece hangi ülkelerde hakemlere ne eğitim veriliyorsa Türkiye’de de aynı eğitimler veriliyor. Bu eğitimlerin Türkiye ayağında da Ulenberg var. Bu yüzden Ulenberg’in Türkiye için çok büyük katkısı var.

-Herkes için hakemlik projesinde her kesimden , her meslekten insan hakemlik yapabiliyor. Bu projeyle 200 genelinde hakemi Türkiye hakem kadrosuna aldık.

-Bir hakemin Avrupa düzeyinde olabilmesi için mutlaka lisanı olmalı. Bu anlamda ben sezon başında lisanı olmayan ancak yetenekli hakemlerle görüştüm lisan eğitimi almaları için. Bu konuları Sayın Başkanla da görüştüm. Bu hakemlerin lisanlarını genişletmek için çalışmalar başlatılmıştır. Hedefimiz 25-26 yaşında genç hakemler bulup , kadro genişletip , bu gençleri yukarılara taşımaktır. Ancak şuanda da kötü değiliz, elit ve first hakemlerimiz vardır.

-Her hakem hata yapabilir. Bir maç içinde bir kaç tane hata olduğu zaman o hakem maçın kontrolünü kaybetmiş demektir. Yoksa hiç bir maçta hakem bir tane bile hata yapmadı diyemeyiz.

-Ben maç izlerken 90 dakika boyunca tamamen hakemin kararlarına bakıyorum. Önemli olan hakemin sıfır hatayla çıkması bir maçtan.

-Yakın zamanda Üniversitelerde hakemlik kursları başlatacağız ve Üniversiteli arkadaşların bu kurslara katılmalarını temenni ediyorum. Tabanı üniversitede oturtmaya çalışıyoruz ve hakemlik yapabilecek kişilerin bu kurslara katılmalarını tavsiye ediyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler