Kulüp başkanlarına büyük şok

Futbol kulüplerinin borca batmasını önleyecek ve başkanların sadece sorumlu oldukları dönem için borçlanabilmelerini sağlayacak kısıtlamalar getiriliyor...Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) halen yazımını sürdürdüğü Kurumsal Yönetim İlkeleri yönetmelikleri

Kulüp başkanlarına büyük şok

Futbol kulüplerinin borca batmasını önleyecek ve başkanların sadece sorumlu oldukları dönem için borçlanabilmelerini sağlayacak kısıtlamalar getiriliyor...

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) halen yazımını sürdürdüğü Kurumsal Yönetim İlkeleri yönetmeliklerinde bir çok sektöre yönelik özel düzenlemeler yaptığı öğrenildi.
 
Bunlardan en ilginç olanı ise futbol kulüplerine ilişkin olanı. Borçlanarak büyüyen ve borçları UEFA nezdinde de sorun olmaya başlayan spor kulüplerinin bu yapısına çeki düzen vermek isteyen SPK sonucu başkanların hoyratça borçlanmalarına set örmek istiyor. Bunun için başkan ve yönetim kurulunun sadece seçildikleri dönem kadar borçlanabilmelerine olanak sağlanması daha uzun vadede borçlanmasının yasaklanması gündemde. Böylece başkanlar sorumlu oldukları dönemde borçlanacak ve gitmeden önce borçlandığı tutarı da ödeyip öyle ayrılabilecek. Veya örneğin döneminde aldığı borçların yüzde 80'ini ödemek zorunda kalacağı yasal düzenlemeyle muhatap olacak.
 
BORCU YIKIP KAÇMASIN
 
Yeni getirilecek sistemin kulüplerin devamlılığı konusunda handikapları olsa da uzmanlar bu sistemin geçmişte ticaret hukuku düzenlemelerinde yer aldığını ve anonim şirketlere ilişkin düzenlemelerde da bulunduğunu belirtiyor. Uzmanlar yönetim kurulunun sınırsızca borçlanıp yükü ise sonradan gelecek yönetimlere yıkma durumunu yok etmek için getirilecek sistemin anonim şirketler için daha iyi sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyorlar.
 
Yöneticilerin kendi dönemleriyle sorumlu olmaları aynı zamanda daha sorumlu davranmalarını da beraberinde getirecek. Bu sistemin futbol dışında bir kaç sektörde daha getirileceği belirtiliyor.
 
GS'Yİ KURTARMAK İÇİN İZİN VERMEDİK
 
Halka açık 4 futbol kulübünden ikisi olan Galatasaray ve Beşiktaş bu sıralar bedelli sermaye artırımları ile şirketlerin eksiye inen yani iflas durumunda olan özkaynaklarını artıya geçirip şirketlerin varlığını sürdürmeye çalışıyor.
 
Sermayesini bedelli artırarak 2.8 milyondan 13.9 milyona çıkaran Galatasaray ilk sermaye artırımının ardından istediği ikinci bir artırım ile 55.7 milyon liraya yükseltilmesi isteği SPK tarafından reddedilmişti. Bu karardan sonra Galatasaray'ın tepkileri olmuş ve kulübün büyümesinin önlenmesinin amaçlandığı belirtilmişti.
 
SPK'nın üst düzey yetkileriyse bu kararın bir taraftan da gelecek Galatasaray başkanları için alındığını belirterek "Sermaye artırımı ile kulüp para toplayıp geleceğe yönelik harcama yapacaktı. Biz biraz da Galatasaray'ın gelecek başkanlarını düşünürek sermaye artırımlarına izin vermedik" diye konuştular.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor