İşte İbrahim Akın'ın ifadeleri

İbrahim Akın'ın savcılıkta verdiği ifade ile TFF Etik Kurulu'na yaptığı savunma ortaya çıktı.İşte o ifadeler "Halen Gaziantepspor kadrosunda yer alan İbrahim Akın bilindiği gibi avukatıyla birlikte verdiği savcılık ifadesinde itirafta bulunmuş, daha sonra

İşte İbrahim Akın'ın ifadeleri

İbrahim Akın'ın savcılıkta verdiği ifade ile TFF Etik Kurulu'na yaptığı savunma ortaya çıktı.

İşte o ifadeler "Halen Gaziantepspor kadrosunda yer alan İbrahim Akın bilindiği gibi avukatıyla birlikte verdiği savcılık ifadesinde itirafta bulunmuş, daha sonra mahkeme aşamasında ise ifadesini baskı altında verdiğini ileri sürerek, iddiaların hepsini reddetmişti.

İbrahim kendisinden savunma istendiği zaman TFF Etik Kurulu'na da şike yapmadığı beyanında bulunmuştu. Etik Kurulu, hem mahkemede hem kendilerine karşı verdiği savunmada suçlamaların tamamını reddeden İbrahim Akın'ın telefon kayıtlarına ve savcılıkta verdiği ifadeye bakarak, itirafa dayalı bir şüphenin hala mevcut olduğunu oy birliğiyle raporuna yazdı. İşte İbrahim Akın'ın avukatıyla birlikte savcılıkta verdiği ilk ifade:

Yusuf Turanlı benim menacerimdir. Kesinlikle iddia edildiği gibi hiçbir şike olayına karışmadım. Dosya kapsamında bildiklerimi anlatmak, olayların açığa çıkmasını sağlamak istiyorum. Yusuf Turanlı'nın bana ismini okuduğunuz Ahmet Çelebi ile irtibatını bilmiyorum.

Bana okuduğunuz fiziki takipler doğrudur. Ben menajerimle maçtan 3 gün önce kendisinin talebi üzerine restoranda buluştum. Kendisi bana Fenerbahçe'den maçlarında gol atmamam karşılığında 100 bin dolar teklif edildiğini söyledi. Ben ilkin sıcak karşılamadım. Benim dini duygularım kuvvetlidir.

Bana bunun dinen günah olmadığını, bir sakıncasının olmadığını, gerekirse tanıdığım bir hocaya danışmamı ısrarla söyledi. Ardından ayrıldık. Ben daha önce İstanbul'dayken tanıştığım şu an Erzurum'da imamlık yapan Ahmet isimli şahsı aradım. Bana böyle bir teklif olduğunu, karşılığında para vadedildiğini, bu parayı kabul etmenin günah olup olmadığını sordum.

Bana dinen bir sakıncası olmadığını söyledi. Ardından maçımız oynandı. Ben maçta gol atmadım. Fakat oynarken psikolojikman rahatsız oldum ve elimden geldiğince iyi oynamaya çalıştım. 60. dakikada hoca tarafından bu maçtan sonra Türkiye Kupası maçı olduğu için çıkarıldım. Bir hafta kadar sonra aynı restoranda Yusuf Turanlı ile tekrar buluştuk. Bana poşet içerisinde para getirmişti.

Sonra saydığımda daha önce 100 bin dolar getireceğini söylemiş olmasına rağmen 50 bin dolar getirdiğini gördüm. Bu önceden maçta gol atmamam karşılığında Yusuf Turanlı'nın vaat ettiği paraydı.

Takım arkadaşlarımdan kimsenin bu paradan haberi yoktu. Ben Yusuf Turanlı'nın bu parayı hangi Fenerli yöneticiden aldığını bilmiyorum. Aramızda başka bir konudan kaynaklı bir para alışverişi, kendisinin bana borcu yoktur. Ben bu parayı harcamadım. 10 bin dolar civarını Erzurum'daki hocaya kurban kesip, dağıtması için gönderdim.

Bu paraya zaten ihtiyacım yoktu. Yusuf Turanlı'nın zorlamasıyla bu parayı almıştım. Benim İBB'deki mukavelemde attığım gol karşılığında 50 bin TL para alma maddesi vardır. Gol attıkça bu katlanarak artmaktadır.

Ben bu maçta gol atmayınca zaten bu paradan yoksun kalacaktım.

Fizik takip tutanakları hakkında
Belirtilen tarihte menajerim olan Yusuf Turanlı ile buluşmuştum. Kollukta bana bu husus sorulduğunda poşet içerisinde İbrahim Toraman'dan alınan Beşiktaş forması olduğunu söylemiştim. Bu doğru değildir. Doğru olan o gün benim Yusuf Turanlı'dan bana vaadettiği paranın bir kısmını aldığımdır.

27 Nisan 2011 günü Yusuf Turanlı'ya, "100 dolar değil 100 Euro abi, öyle dedi" şeklinde mesaj yazdığı hatırlatıldı, içeriği soruldu. Ben kollukta bu mesajın Yusuf Turanlı ile Okan Buruk arasındaki bir ev satışına ilişkin olduğunu söylemiştim. Bu doğru değildir. Ben bu şike parasıyla ilgili olarak hoca ile yaptığım görüşmede hocanın bana, "Daha fazla iste ona göre yardım yapalım" şeklinde talebi üzerine Yusuf Turanlı'ya mesaj çekerek, talebi karşılığında 100 bin dolar değil 100 bin Euro istediğimi beyan ettim.

28.04.2011 günü daha önce Beşiktaş'ta beraber oynadığım Fahri Tatan ile akşam görüşme yaptım. Bana okuduğunuz görüşme buna ilişkindir. Ben bu görüşmede Fenerbahçe'den bana şike amaçlı maçta iyi oynamamam için para teklifinde bulunduğunu samimi arkadaşım Fahri Tatan'a ima ettim.

29.04.2011 ve 30.04.2011 günü Yusuf Turanlı ile yaptığım görüşmeler şike parasıyla ilgilidir.

Fahri Tatan ile 02.05.2011 ve 05.05.2011 günü yaptığım görüşmelerde cuma günü alacağımı kastettiği para şike parasıyla ilgilidir.

06.05.2011 günü Yusuf Turanlı'ya yazdığı mesajda, "Ne yaptın abi, Erzurum'a gideceğim akşam" derken, kısmen Erzurum'daki hocaya göndereceğim şike parasını kastetmiştim.
Ben bana dosya kapsamında okuduğunuz Ahmet Çelebi ve diğer şahısların Yusuf Turanlı ile birbirleriyle yaptıkları görüşmelerin içeriklerini biliyorum. Bu şike parası teminine yönelik olabilir ancak ben onları tanımıyorum. Ben sadece Yusuf'u tanıyorum, ben sadece Yusuf Turanlı ile muhatap oldum.

06.05.2011 günü Yusuf Turanlı'yla yaptığım görüşme doğrudur. Kendisinin Kıbrıs'ta oynadığı kumardan dolayı borcu vardı. Bunu biliyordum. Onun için 14 bin, 16 bin de ayrıca kendisi için bu şike parasından ayırmasını ve almasını söyledim. Geriye kalan parayı ben dağıtmayı düşünüyordum.

Bu ona dair bir görüşmedir. 
06.05.2011 günü fiziki takip tutanağı doğrudur. O gün Yusuf Turanlı ile buluştuk, bana bu parayı getirdi. Parayı kendi evime gidince saydım. 50 bin dolar olduğunu gördüm.
07.05.2011 günü Fahri Tatan'la yaptığım görüşmede, "Paralar cebimde, balyalar" derken kastettiğim Yusuf'tan aldığım şike parasına ilişkindir.

Ben bu parayı aldığım için rahatsız oldum. 11.05.2011 günü Yusuf Turanlı ile yaptığım görüşmede bunu kastettim.

Bana şimdiye kadarki futbol hayatımda 3 maç için bu yönde teklifte bulunuldu. Bunlardan biri Yusuf Turanlı aracılığıyla Fenerbahçe maçında şike yapmamla ilgiliydi.

Pişmanım, sadece şikeden 50 bin dolar para aldım, bunu da dağıttım.. Demiştir.

İşte İbrahim Akın'ın TFF Etik Kurulu'na verdiği savunma Devamı Sayfa 2'de



"Yusuf Turanlı benim gayri resmim menajerimdir. Ben Kıbrıs'la ilgili olarak, kumarla ilgili konuşuyoruz. Tüm konuşmalarım transfer ile ilgili. Sezon sonunda transfer olmayı planlıyordum. Beni büyük kulüpler istiyordu o sezonki performansım nedeniyle. Fahri Tatan'la görüşmelerim at yarışı ile ilgilidir. Yusuf Turanlı ile konuşmalarımda 100.000 olarak geçen şey bir ev.

Kıbrıs'ta Annem Neşe Öztürk adına bir evdir bu. Ben bu evi ocak ayında aldım. Sonuçta ben bu evi sattım. 11.00 EUR'ya almıştım. Bu evi aldığım şirkete 100.000 USD'ye geri verdim. Bunun 50.000 USD'lik kısmını peşin aldım. Bunu elden aldım. Kala 50.000 USD'lik kısmını da annem elden aldı. Kıbrıs'ta yabancı statüsündeyiz. İnşaaf firması ile sözleşme yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığı'ndan izin alınıyor. Kıbrıs'taki İnşaat Şirketi'nde benim ortaklığım yok. Para konusu konuşulduğunda ben havaalanındaydım. Erzurum'a giriyordum ama uçağı kaçırdım.

Ben sıklıkla bizzat Erzurum;'a gidip, Hoca'yı ziyaret edip türbeleri geçiyordum. Ben burada İbrahim Toraman'ın formasını bir aşçı arkadaşım için istemiştim. Eğer şike yaptıysam ve ordada bir para varsa, neden suçüstü yapmadılar.

Ayrıca madem şike yaptık para neden 10 gün sonra verildi. Bu müsabakada tüm pozisyonlarda imzam var. Bu aslında Beşiktaş müsabakası ile ilgili ama Fenerbahçe müsabakasına yorulmuş bu. Ben atları olan ve kumarı seven ama inançlı bir insanım. Ben at yarışı oynuyorum. Kıbrıs'ta da kumar oynuyorum. At yarışında da tutturuyorum. Burada Hoca'ya da bu konuyu soruyorum ama sanki şike parasıymış gibi soruyorum. Ben Yusuf Turanlı'nın relaks oynayın, çok fazla asılmayın şeklindeki hiçbir önerisini dinlemedim. Bunlar sadece kendisinin telefonda söylediği şeyler. Ben performanslarım nedeniyle büyük kulüpler tarafından istendim.

Savcı kendi istediği şekilde ifade vermemi istedi. Seni salacağım dedi ve eşimle çocuğumu gösterdi. Savcı beni psikolojik baskı altında tuttu. O zamanki avukatım ya savcının dediği gibi söyleyecektin la da tutuklanacaksın dedi. Ben de imzalamak zorunda kaldım. Ben şike yapmadım.

Müsabakayı izleyin böyle bir şey olmadığını göreceksiniz. O sezon 38 müsabakada oynadım, 11 gol attım. 12. golü atsam sözleşme gereği prim alacaktım. Erzurum'daki Ahmet hoca ile konuşmamda, bilgi vermiyorum. Yusuf Turanlı'dan bana gelen bir ima var ve ben bunu dile getiriyorum. Ben bu müsabakadan önce konuştum. 

Müsabaka sonrasında parayı aldığımı dair herhangi bir şey yok. Zaten ben Hoca'dan çekindiğim için kumar olduğunu saklayarak şike parası olduğunu söylüyorum. Ben Abdullah Hoca'ya kendim "beni oynat, Trabzonlular sorun çıkarır" dedim.

Yusuf Turanlı bana hep ima ediyor. Kendini kupa maçına sakla vs. gibi. Ben de durumu anladım. Yusuf Turanlı'nın amacı da tabii ki para kazanmak çünkü beni büyük takımlar istiyordu. Sevdiğim insanları kıramadığım için onlara hayır diyemiyorum.

Bu benim psikolojik bir hastalığım. Rakip takımın kadrosunu öğrenmeye çalışmak her takımda vardır. Kadrolar zaten bellidir. Buradan bir menfaat kazanmak mümkün değil. Yusuf Turanlı'ya bunu söylerken kiminle konuştuğunu bilmiyordum.

Cezaevinde Aziz Yıldırım bana bu durumu sordu. Ben de size anlattığımı ona anlattım. O da bana kızdı. At yarışındaki ikramiyenin belgesini sorduk ancak bulamadık. Kazancın vergiye tabi olmaması için küçük miktarlarda misli oynuyordum.

Toplam kazancım o gün altılıdan 70-80.000 TL civarındaydı. Ben kazandığım paraları kendim almadım. Burada tapelerden de anlaşılacağı üzere misli kazandım. Bu para Erzurum'lu Hoca ile konuşmadan birkaç gün önceydi. O sırada Kıbrıs'a da gittim ve Kıbrıs'ta da para kazandım.

Bu seyahatim ile ilgili olarak gerekli belgelerim var. Ben Kıbrıs'a Abdullah Hoca ile anlaşmam gereği 3-4 günlük bir tatilim vardı. Alacağım vardı kulüpten. Gençlerbirliği kupa müsabakasını kazanınca hem alacağımı hem de tatil hakkımı bu şekilde elde ettim.

Açıklamasında bulunmuştur" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler