İddianamenin satır başları

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.Mahkeme kararını, 15 gün süresinin dolmasını beklemeden alırken, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıveki

İddianamenin satır başları

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Mahkeme kararını, 15 gün süresinin dolmasını beklemeden alırken, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin futbolda şike iddialarına ilişkin olarak hazırlanan iddianameyi kabul ettiğini bildirdi.

İşte İddianame'nin satırbaşları

Olgun Peker'in bir numaralı sanık olduğu davanın bugüne kadar açıklanan bazı maddeleri şöyle:

- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez de teşvik ile de suçlanıyor. Aziz Yıldırım iddianamede haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlanıyor.

- 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu isimler arasında Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural ve Erman Toroğlu gibi isimler var.

- İddianamede 10 müşteki var, Türkiye Futbol Federasyonu da de müştekiler arasında.

- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ şike anlaşması yapmakla suçlanıyor

- İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.

- İddianamede 8 takım yer alıyor: Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, Giresunspor ve İstanbul BŞB.

- İddianamede daha önce yöneticileri sorgulanan Galatasaray Kulübü ile ilgili herhangi bir suçlamada bulunulmuyor. Galatasaray'ın dosyası ayrıca inceleniyor

- İddianamede 14 futbolcu yer alıyor. Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeyle, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikle suçlanıyor.

- Örgüt içinde bir mekanizme olduğu bunun başında Aziz Yıldırım'ın geldiği örgüt yöneticilerini azarladığı, 4-2 Gençlerbirliği'ne yenildikleri maçta oyuncuların iyi oynadığı nedeniyle aracıya para vermediği.

- Ali Kıratlı'nın Kıbrıs'a tatile gönderildiği, Mini Cooper marka araç alındığı. Aziz Yıldırım'ın şike faaliyetlerinde bulunan ve Sedat Peker'le bağlantısı olan Serdar İşcan ile bağlantıda olduğu belirtiliyor.

- Aziz Yıldırım'ın talimatıyla Fenerbahçe Futbol Kulübü Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan'ın şike parasının dağıtıldığı.

- İlhan Ekşioğlu'nun İnşaatlar için 100 ayarlayabildim dediği...

- Yelkovan'ın Şekip Mosturoğlu'na "Sami bana gelebilir Ayşe tatile çıksın" diyerek şike faaliyetleriyle ilgili operasyonun başladığı... Burada başka bir şifre daha var.

- İlhan Ekşioğlu'nun "Spor çantasıyla gel" dediği ve para alışverişinin yapıldığı...

- Teknik takipler var video görüntüleri var. Şike faaliyetlerinde dağıtılan paraların tek elden dağıtıldığı belirtiliyor iddianame de Aziz Yıldırım'ın talimatıyla Tamer Yelkovan'ın dağıttığı yazılıyor.

İnanılmaz olaylar... Devamı sayfa 2'de...

 

- Mecnun Otyakmaz'ın örgüt üyesine faaliyet gösterdiği TFF seçimlerinde Aziz Yıldırım ile berabere hareket ettiği takımının düşme aşamasındayken Aziz Yıldırım'la birlik olduğu...

- Şekip Mosturoğlu'nun TFF üzerinden yürütülen illegal çalışmaları yürüttüğü yazıyor iddianamede.

- Büyük takımda oynama, tanınma, kazandığından daha fazla para kazanma, milli takımlara gitme, maçlarda iyi oynama yönünde teklifler...

- Emenike, Sezer Öztürk, Sercan Yıldırım, İbrahim Akın ve İskender Alın'a transfer teklifleri yapıldı... Gözde futbolcularla bu tür diyaloglara girildiği...

- Telefon görüşmelerinde şifreli detaylar kullanılıyor, kesinlikle isim kullanılmıyor, İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun örgütün diğer elemanlarıyla yaptığı görüşmelerin Aziz Yıldırım'la yüzyüze gelerek görüştüğü telefondan görüşmekten kaçındıkları...

- Trabzonspor'un Fenerbahçe'li yöneticilerin şike yaptığını araştırması istihbari olarak onların yapıp yapmadığını öğrenmek için girişimde bulunduğu ve bu yönde teşviğe girişimde bulunabileceği yazıyor iddianamede...

- Şike faaliyetinde başarısız olursanız birdahaki şikede görev verilmiyor örgüt üyelerine ifade ediliyor...

- Şike operasyonunda başarılı olan örgüt yöneticileri ödüllendiriliyor ve başarısız olanlar cezalandırılıyor.

- Maçlar öncesinde futbolculara para teklif ediliyor yada o takımın kalecisine veya forvetine maçın 1 hafta öncesinden transfer teklifi getiriliyor.

- Teknik takipten korkan örgüt elemanlarının telefonla konuşmaktan kaçındığı, konuştuklarında ise şifreli konuştukları...

- Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in başı çektiği görülüyor...

- İddianameye göre; Aziz Yıldırım'ın kod adı 1 numara veya Ceo.

ŞİKENİN KODLARI

- Şike parası almanın kodu: Kahve içmek

- Aziz Yıldırım: Şirket CEO'su ya da 'bir numara'

- Futbolcular: İnşaat işçisi veya mağdur.

- Özellikle Blackberry telefonlarıyla mesajlaşıldığı öne sürülüyor.

- İddianamede "Aziz Yıldırım, Sedat Peker grubuyla bağlantılı olarak Bülent İbrahim İşcan aracılığıyla şike ve teşvik faaliyetleri yürütüyor ayrıca bu şahsı da korkutucu bir güç olarak yanında bulunduruyor" ifadesi yer alıyor.

- Bülent Uygun'un sadece takımının oynadığı müsabakalarda değil, diğer takımlardaki faaliyetlerde de ismi geçiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler