Gül için karar bu hafta verilecek

 TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere bir maddesini geri gönderdiği '' Emekli Sandığı Kanunu ve Bazı Kanunlarda  Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa''nın, milletvekillerinin emekli aylıklarıyla ilgili maddesi g

Gül için karar bu hafta verilecek

 

TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere bir maddesini geri gönderdiği '' Emekli Sandığı Kanunu ve Bazı Kanunlarda  Değişiklik Yapılmasına ilişkin Yasa''nın, milletvekillerinin emekli aylıklarıyla ilgili maddesi görüşülecek.

Komisyonda, Gül'en geri gönderme gerekçeleri dikkate alınarak maddede değişiklik yapılmıştı. Buna göre, milletvekillerinin emekli aylıkları, yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar Cumhurbaşkanı emekli aylığı ödeneğinin yüzde 45'i oranında belirlenecek. Milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların emekli olduktan sonra 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi imkanı, geçmiş dönemleri de kapsayacak şekilde genişletildi.

Bu yasanın görüşmelerinin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısına geçilecek. Tasarı temel kanun olarak 2 bölüm halinde görüşülecek.

Tasarıya göre, Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek ve seçimler 5 yılda bir yapılacak, bir kişi, en fazla iki kez cumhurbaşkanı olabilecek . Tek aday olması halinde, oylama referandum şeklinde yapılacak. Cumhurbaşkanı adayları, yabancı devletlerden, uluslararası kuruluşlardan, tüzel kişilerden ve Türk uyruğunda olmayan gerçek kişilerden maddi yardım alamayacak. Her bir kişinin adaylara yapabileceği nakdi yardım miktarı, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını geçemeyecek.

Cumhurbaşkanı adayı olan başbakan ve bakanlar, propaganda döneminde makam aracı ve uçaklar da dahil kamu kaynaklarını kullanamayacak.

Tasarıya, Anayasa Komisyonunda eklenen geçici maddeyle, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl olarak uygulanacak. Son Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasanın değişiklik öncesi hükümlerine tabi olacak.

Genel Kurul, 17 Ocak Salı günü 15.00-20.00, 18 Ocak Çarşamba ve 19 Ocak Perşembe günü ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

-Komisyonlar-

TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Anayasa Komisyonunda, AK Parti grup başkanvekillerinin TBMM İçtüzüğünün değiştrilmesine ilişkin teklifinin görüşülmesi bekleniyor.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 18 Ocak Çarşamba günü yapacağı toplantıda, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Yasa Tasarını ele alacak.  

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, 18 Ocak Çarşamba günü yapacağı toplantıda, eğitim alanında Türkiye ile bazı ülkeler arasında imzalanan uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarıları görüşülecek.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor