FIFA'dan Trabzonspor'a şike yanıtı

 Şike çalıştayında FIFA ve İnterpol tarafından düzenlenen Futbolda Şike ve Yasadışı Bahse Karşı Eğitim ve Önleme Programı sona erdi. İki günlük çalıştayın son oturumuna Trabzonspor'u avukat Avukatı Erdem Egemen, temsil etti. Basına kapalı olarak yapılan o

FIFA'dan Trabzonspor'a şike yanıtı

 

Şike çalıştayında FIFA ve İnterpol tarafından düzenlenen Futbolda Şike ve Yasadışı Bahse Karşı Eğitim ve Önleme Programı sona erdi. İki günlük çalıştayın son oturumuna Trabzonspor'u avukat Avukatı Erdem Egemen, temsil etti. Basına kapalı olarak yapılan oturumda Trabzon cephesi isim vermeden 3 Temmuz sürecine değinerek, Fenerbahçe’den bahsetti.
 
Türkiye Çalıştayının ilk ayağı açılış konuşmaları ile birlikte, Dünya genelindeki spordaki bahis ve şike olaylarına değinilerek geçti. Oturumun ikinci ayağı ise Trabzon spor temsilci avukatı ile FİFA yetkilisi Anja Berninger arasında soru cevap olarak geçti.
 
'TERCÜMAN BİLE ŞİKE YAPTI'
Trabzonspor cephesi kulüp ismi vermeden “18 aydan beri Türkiye’de üç maymun oynanıyor. Sanki şike dosyası yokmuş gibi davranılıyor. Sanki hiç kötü bir şey olmamış gibi davranılmakta. Takım ve kulüp faaliyetleri ile ilgili ne gibi müeyyideler getirilebilir?” diye sordu. FİFA spor hukuk uzmanı avukat Anja Berninger ise yanıt olarak “Takımın tamamına müeyyideler uygularsanız, tüm lig etkilemiş olursunuz. Oysa suçu tek bir kişi işlemiştir. Tüm takıma yaygınlaştırmak adaletli değildir. Ancak suçu birden fazla kişi işlerse o zaman takımın gücü artacağından tüm takım men edilebilir. Örnek olarak Almanya’da böyle bir dava vardı. Takımın birçok aktörleri şikeye karışmıştı. Yargılama da uzun sürdü. Almanya ise o takımı ligden men etti.” dedi. Trabzon temsilcisi bu kez sorusunu değiştirerek “Şikeye takımın tamamı hatta tercümanı bile dahil olduysa ne yapmak gerekir?” diye ikinci sorusunu sordu. Avukat Berginger ise yanık olarak “Puan silme olabilir. Şunu baştan belirtim maç sonucunu etkilemek ciddi suç kabil edilir. Böyle bir durumda men cezası ve ligden takım atılabilir. Ama bu federasyonun disiplin kurulunun vereceği bir karardır. Böyle bir yaptırım için delillerin tam olması gerekmektedir" diye yanıtladı.
 
DURUMDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL
Şike çalıştayına katılan en önemli isimlerin başında ise 3 Temmuz sürecindeki operasyonların mimarı konumunda bulunan savcı Mehmet Berk’ti. Katılımcı olarak çalıştaya katılan Menmet Berk, FİFA avukatı Bergingere bir soru yöneltti. Berk, “FİFA şikeyi önleyici ve mücadele edilmesi gereken suç olarak mı görüyor. Yoksa ben futbol sektöründen para kazanıyorum. Şikenin bunun önünde engel olduğunu mu düşünüyor. Yani FİFA’ya göre şike ciddi suç mu yoksa engellenmesi gereken idari bur suç mu?” diye sordu. Berginger, Berk’e yanıt olarak “şikenin futbolunun içinde olmasından kimse memnun değil. Herkes bunun üstesinden gelinmesi gereken bir sorun olduğunu görüyor. Son dönemlerde yapılan düzenlemelerle şike cazibesini kaybetmeye başladı. Burada önemli olan herkesin bunu suç olarak kabul edip üzerine gitmesidir. Örneğin İtalya’da başlayan şike soruşturması ilk başlarda herkesin tepkisini çekti. Özellikle siyesilen operasyonu eliştirdi. Fakat polis kararlı bir şekilde soruşturmasını derinleştirince bu kez eleştirilerde bulunan siyasiler durumun ciddiyetini anladı ve ikna oldu. Şikeyle her koldan mücadele edilmesi gereken bur suç türü olduğuna inanıyorum” dedi.
 
Soruların ardından çalıştayda şikenin önlenmesi için öncelikli olarak sert yaptırımların dışında eğitim çalışmalarının üzerine gidilmesi vurgulandı. Bu kapsamda da futbolcuların bilgilendirilmesi gerektiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler