F.Bahçe CAS'ta hiç kazanamadı!

 UEFA Disiplin Kurulu, 2010-11 sezonunun bitimiyle 3 Temmuz 2011’de patlak veren şike soruşturmasında, F. Bahçe ve İstanbul BŞB’yi yenerek Türkiye Kupası şampiyonu olan Beşiktaş’ı Avrupa kupalarından men etme kararı vermişti.TFF kararıyla 2011-12 sezonund

F.Bahçe CAS'ta hiç kazanamadı!

 

UEFA Disiplin Kurulu, 2010-11 sezonunun bitimiyle 3 Temmuz 2011’de patlak veren şike soruşturmasında, F. Bahçe ve İstanbul BŞB’yi yenerek Türkiye Kupası şampiyonu olan Beşiktaş’ı Avrupa kupalarından men etme kararı vermişti.

TFF kararıyla 2011-12 sezonunda da Avrupa kupalarına katılamayan Sarı-Lacivertlilere 2+1 yıl, mali nedenlerden ötürü geçtiğimiz sezon Avrupa’ya gidemeyen Beşiktaş’a ise 1 yıl men cezası verilmişti. İki ekip de kararı itiraz etmişti. UEFA Tahkim Kurulu, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın itirazları hakkında kararını verdi. Karar şöyle duyuruldu:

Beşiktaş’a ret, Fener’e ‘kısmi’ kabul

“Beşiktaş’ın 1 yıllık men cezasına yaptığı itiraz, reddedilmiştir. Buna bağlı olarak, 2013-14 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’ne katılamayacaklar. Fenerbahçe’nin 2+1 yıl men cezasına yaptığı itiraz kısmen kabul edildi. Önümüzdeki 2 sezon Avrupa kupalarında yer alamayacaklar. Ceza 2013-14 sezonu Şampiyonlar Ligi’nden itibaren geçerlidir.” Yani Beşiktaş’ın cezası onanırken, Fenerbahçe’nin 2 yıla ek olarak verilen olası bir disiplin suçu durumunda devreye girecek 1 yıl cezası kaldırıldı.

Davada adı geçen birçok ismi Nyon’a getirerek savunma yapan Fenerbahçe ve TFF Etik Kurulu üyeleriyle birlikte savunma yapan Beşiktaş’ın çabaları boşa çıktı. İki taraf da savunmalarının ardından, başarılı bir savunma olduğunu ve umutlu olduklarını dile getirmişti. Peki bundan sonra ne olacak?

 İşte bu soruların cevapları:

1) Tedbir kalkmalı

Her iki kulüp de hızlı bir şekilde Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) başvuracaklar. Amaç, tedbir kararı aldırmak ve bu sezon Avrupa kupalarına katılmak. CAS’a baş vursalar bile sonuç değişmeyecek.

2) Telafi maddesi

Ancak bu hiç kolay değil; CAS’ın Lozan’da yaptığı son seminerde bu gündeme geldi. Tedbir kararı alınabilmesi için 2 maddede uzlaşıldı. Buna göre öncelikle söz konusu dava sonucunun telafi edilemez boyutlarda olması gerekiyor. Fakat CAS’ın elinde davacının lehine çok kuvvetli deliller olmalı. Kaldı ki F. Bahçe’nin Devler Ligi ön eleme kurası 19 Temmuz’da. Bu tarihe kadar tedbir çıkması zor.

3) Tazminat ihtimali

CAS süreci yaklaşık 8-10 ay sürüyor. Eğer Fenerbahçe lehte karar çıkartabilirse, cezasının kalan 1 yılını iptal ettirip seneye Avrupa’ya gidebilecek. Çektiği 1 yıllık cezanın karşılığını tazminat olarak geri alabilecek. Beşiktaş 1 yıl ceza aldığından ve bu sene Avrupa’ya gidemeyeceğinden, davasını kazanırsa sadece tazminat alabilecek.

CAS gerçeği

Disiplin Kurulu’nun Tahkim Kurulu’nun son yıllardaki kararlarını daima onadı. CAS ise birçok dosya içinden sadece şike yaptığı iddia edilen Milan ve usülsüzlük yaptığı öne sürülen Porto’nun men cezasını kaldırdı. Öte yandan UEFA Tahkim Kurulu, geçtiğimiz sezon Fenerbahçe’nin BATE maçının seyircisiz oynanması ve Meireles’e 3 maç men cezasına yaptığı itirazları da reddetmişti

En karli G. Saray oldu 

Fenerbahçe Devler Ligi’ne katılsaydı kasasına en az 35 milyon euro koyacaktı.Beşiktaş ise Avrupa Ligi’ne katılması durumunda 15 milyon euro kazanacaktı. Men kararıyla iki kulübün gelir kaybı 50 milyon euro’yu bulacak. Eğer Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Türkiye’yi temsil eden tek takım olursa kasasına en az 25 milyon euro ek gelir gelecek. Böylece kazancı 50 milyon euro’ya çıkacak.

TFF’yi bekleyen tehlike

TFF’yi bekleyen tehlike TFF Tahkim Kurulu, 3 Temmuz süreci için “şike yoktur” demiş ve dosyayı kapatmıştı. UEFA Tahkim Kurulu ise iki ekibi de Avrupa’dan menetti. Şimdi UEFA’nın, TFF’ye “Kendi Tahkim Kurulu’nun kararını gözden geçir. Yeni karar çıkmazsa her sonuca katlanırsınız” şeklinde yazması bekleniyor. UEFA, milli takıma ve kulüplere Avrupa kupalarına katılma hakkı kazansalar bile men cezası verebilecek.

Fenerbahçe cephesi anlayın artık

CAS’a başvuracağını resmi sitesinden duyuran kulüpte CEO Hasan Yılmaz haksız olduklarını bir türlü kabul etmiyor ve açıklamalar da bulunuyor. Yılmaz “Suçsuzluğumuza inanıyoruz. Yargılamanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Cezayı kabul etmiyoruz” dedi.

Beşiktaş cephesi yakışmadı

YönetimKurulu Üyesi Melih Sami Esen, CAS’a UEFA Avrupa Ligi kura çekiminden önce (19 Temmuz) başvuracaklarını açıkladı. “Bu karar çok ağır bir karardır” şeklinde konuştu.

UZMAN GÖRÜŞ

Alpay Köse: Kupalar iade edilebilir

Çıkan sonuçlar itibariyle şu ana kadar yürütülen stratejinin hasarlı olduğu aşikar. Bu nedenle ülke futbolunun zarar görmemesi için stratejilerde köklü bir değişikliğe gidilmesi şart.

Bu kupaların (Fenerbahçe’nin 2010-11 şampiyonluğu, Beşiktaş’ın aynı sezonki Türkiye Kupası) iade edilmesi gibi radikal bir adım şeklinde olabilir. Bu şekilde strateji değiştirerek UEFA’nın Türk futbolu üzerine gitmesi mutlak suretle engellenmelidir. Takımlara ceza geldiği için kişilere de gelir. Ancak bunun yakın zamanda olacağını düşünmüyorum.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler