"FB ve BJK yüzde 95 ceza alacak"

Eski Profesyonel Futbol  Disiplin Kurulu (PFDK) üyesi Yusuf Reha Alp, UEFA Disiplin Kurulu’na sevkedilen Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın durumlarını değerlendirdi: “UEFA müfettişlerinin dosyayı Disiplin Kurulu’na sevketmesi aslında beklenen bir süreçti . Zaten

"FB ve BJK yüzde 95 ceza alacak"
Eski Profesyonel Futbol  Disiplin Kurulu (PFDK) üyesi Yusuf Reha Alp, UEFA Disiplin Kurulu’na sevkedilen Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın durumlarını değerlendirdi:
 
“UEFA müfettişlerinin dosyayı Disiplin Kurulu’na sevketmesi aslında beklenen bir süreçti . Zaten TFF Disiplin Kurulu’nda çıkan kararlar ve daha sonra Tahkim Kurulu’nun düzeltmeler yaparak onadığı kararlarda da Türkiye’de futbolun çok temiz olmadığı ortaya koymuştu. PFDK’nın verdiği kararlarda “Türkiye’de şike ve teşvik yoktur veya bunlara girişim yoktur” diye kararlar çıkmamıştır. Türkiye’de şike ve teşvik girişimleri vardır. Bunlar bazı maçlarda tespit edilmiştir. Ve bu tespit edilen maçlarda sorumlulara ceza verilmişti. Ama UEFA’nın böyle bir uygulaması yok. UEFA kulüpler ve kişileri birbirinden ayırmıyor. Tüzel yöneticilerin yaptığı eylemlerden kulüpleri de sorumlu tutuyor. Burada Futbol Federasyon kurumlarının yaptığı eksiklik, kişilerin yaptığı eylemlerden kulüpleri sorumlu tutmamaktı. Hata buydu şimdi bu hata büyük ihtimalle UEFA tarafından düzeltilecek.
 
“Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın, özellikle bu iki kulübün şimdi sevkedilmesinin sebebi  Avrupa Kupaları’na katılacak kulüpler olmasıdır. Yoksa 16. Ağır Ceza’da yargılanıp ceza alan başka kulüp yöneticileri de var. O kulüplerin de daha sonra sevkedileceğini düşünüyorum. Ceza alacaklarını düşünüyorum çünkü, Türkiye’de de uygulama böyledir. Yani, bir dosya PFDK’ya sevkedilmişse  %95 ceza çıkar. Diğer ihtimalde %5’tir. Son derece yoruma dayalı şeylerdir bunlar.
 
Şimdi röportör bu kadar ayrıntılı ve geniş bir rapor yazdı diye biliyoruz. Bu kadar titiz çalışan bir kurumda, ceza çıkacağı çok kesindir. Erteleme olacağını da düşünmüyorum. Biliyorsunuz UEFA, 24 Mayıs’ta toplanıp; bunlar şikede zaman aşımını kaldırmak, şike ve ırkçılıkta ülke federasyonlarına yeterli görünen cezayı vermemesi halinde federasyonun iç işlerine karışıp bizzat ceza vermek ve şike ve ırkçılık gibi uygulamamak gibi bir takım ilke kararları aldı. O yüzden erteleme olacağını zannetmiyorum.
 
“Tahkim Kurulu’nun kararları kesindir doğru ancak yargılananın iadesi denilen bir müessese vardır. Karara bağlanmış davayla ilgili, dosyayla ilgili işin esasını değiştirebilecek yeni bir belge yada bir mahkeme kararı söz konusu olursa, karar verildikten sonra yargılamanın iadesi devreye girer. Ve yargılamanın iadesi, müessesesi  Tahkim Kurulu’nun kararlarının değişmezliğinin bir istisnasıdır. Dolayısıyla, UEFA Disiplin Kurulu’nun karar vermesi, Fenerbahçe veya Beşiktaş aleyhine karar vermesi bu dosyayı yargılamanın iadesi sebebiyle, yeniden PFDK’nın sevk edilmesini zorunlu kılar. Yani PFDK, UEFA kararından sonra şayet ceza verirse, dosyayı yeniden PFDK’ya sevk etmek zorundadır. Eğer TFF buna karşı durursa, UEFA bu sefer Türkiye Futbol Federasyonu’na ceza verir. Gerekirse, Türkiye Milli Takımı ceza alır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler