Dopinge en ağır ceza

 Spor tarihini değiştirecek şok karar...  Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), ABD Anti-Doping Ajansı'nın (USADA) ABD'li bisikletçi Lance Armstrong'a verdiği 7 Fransa Bisiklet Turu zaferini ve kariyeri boyunca elde ettiği başarıları silme ve ömür boyu spo

Dopinge en ağır ceza

 

Spor tarihini değiştirecek şok karar...

  Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI), ABD Anti-Doping Ajansı'nın (USADA) ABD'li bisikletçi Lance Armstrong'a verdiği 7 Fransa Bisiklet Turu zaferini ve kariyeri boyunca elde ettiği başarıları silme ve ömür boyu spordan men etme cezalarını onayladı.

UCI Başkanı Pat McQuaid, USADA'nın ABD'li bisikletçi Lance Armstrong'a verdiği 7 Fransa Bisiklet Turu zaferini ve kariyeri boyunca elde ettiği başarıları silme ve ömür boyu spordan men etme cezalarını onayladığını ve Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) temyiz başvurusu yapmayacaklarını açıkladı.

 

11 Ekim tarihinde USADA, Lance Armstrong'un, doping yaptığı gerekçesiyle 7 Fransız Bisiklet Turu şampiyonluğunun elinden alınmasına, tüm başarılarının silinmesine ve ömür boyu pistlerden men edilmesine neden olan soruşturmanın gerekçeli kararını duyurmuştu. Yaklaşık 200 sayfadan oluşan kararda, 11'i Armstrong'un eski takım arkadaşı olmak üzere 15 bisikletçinin, toplam 26 kişinin tanıklığına başvurulmuştu.

USADA Yönetim Kurulu Başkanı Travis Tygart, USADA'nın resmi internet sayfasından yayımladığı açıklamasında, ''Kanıtlar, (Armstrong'un 6 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu aldığı) US Postal Service Pro Cycling takımının, herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde spor tarihinin 'en sofistike, en profesyonel ve en başarılı' doping programını uyguladığını göstermektedir'' ifadesini kullanmıştı.

Gerekçeli kararın ardından Armstrong, testis kanserini yenmesi sonrası 15 yıl önce kurduğu kansere karşı mücadele veren hayır kurumu ''Livestrong''un yönetim kurulu başkanlığından çekilmiş ve sponsorları, Nike, Trek ve Anheuser-Busch, Armstrong ile olan anlaşmalarını feshetmişti.

Dünyanın en iyi yol bisikletçisi kabul edilen Lance Armstrong, US Postal Service Pro Cycling takımı (1999-2004) ve Discovery Channel Pro Cycling takımıyla (2005) yarıştığı dönemde, yol bisikletinin en önemli yarışı kabul edilen Fransa Bisiklet Turu'nu, üst üste 7 kez kazanmıştı. 41 yaşındaki Armstrong, kariyerini geçen sezon noktalamıştı.

 

ŞİMDİ NE OLACAK

UCI'ın kararından sonra Armstrong'dan alınacak unvanların kime verileceği merak konusu. Doping gerekçesiyle 2010 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu elinden alınan İspanyol bisikletçi Alberto Contador'un unvanı Lüksemburglu Andy Schleck'e, 2006'da Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan ABD'li Floyd Landis'in unvanı da İspanyol Oscar Pereiro'ya verilmişti.

Aynı uygulamaya devam edilip şampiyonluk, turu 2. bitirene verilmesi küçük olasılık olarak görünüyor. Çünkü USADA, 1999 ile 2005 yılları arasında Fransa Bisiklet Turu'nda podyuma çıkan 21 bisikletçiden 20'sinin isminin, doping cezalarına ve suçlamalarına karıştığını söylüyor. USADA, 1996-2010 arasında podyuma çıkan 45 bisikletçiden 36'sının adının doping ile kirlendiğini ekliyor.

 

Armstrong'un, ayrıca 2000 Sidney Olimpiyatları'nda yol bisikleti zamana karşıda kazandığı bronz madalyanın da akıbeti belirsizliğini koruyor. USADA tarafından ömür boyu men cezası alan, Armstrong'un doping planının akıl hocası olduğu ileri sürülen Dr. Michele Ferrari'nin ve Dr. Luis Garcia del Moral'ın durumları da netleşmiş değil. USADA tarafından suçlanan 2010 sezonunda RadioShack-Nissan Trek takımında yarışan Armstrong'un, takım patronu olan Belçikalı eski bisikletçi Johan Bruyneel, takım doktoru Pedro Celaya ve antrenör Jose Marti ise kararı temyize götürdü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler