Akyazı projesi nasıl gerçekleşir?

KTÜ Jeoloji Bölümü Prof. Dr. Osman Bektaş, “Akyazı projesinin ilham kaynağının Soçi Ada Federasyonu olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Osman Bektaş, “Akyazı projesi nasıl gerçekleşir” konusunda da birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. AKYAZI PROJESİ NASIL

Akyazı projesi nasıl gerçekleşir?

KTÜ Jeoloji Bölümü Prof. Dr. Osman Bektaş, “Akyazı projesinin ilham kaynağının Soçi Ada Federasyonu olduğunu kaydetti.

 

Prof. Dr. Osman Bektaş, “Akyazı projesi nasıl gerçekleşir” konusunda da birbirinden çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

AKYAZI PROJESİ NASIL GERÇEKLEŞMELİDİR?

İşte Prof. Dr. Osman Bektaş'ın açıklaması:

 

"Akyazı Projesinin ilham kaynağı sanırım yanda fotoğrafı görülen Soçi Ada Federasyonudur. 2007 yılında Soçi de yapılan ‘Uluslararası Yatırım Forumunda’ Hollandalı firmalar tarafından gündeme getirilen Ada Federasyonu Soçi sığ denizi üzerinde kurulacak olan 7 büyük ve bir çok küçük yapay adadan oluşmaktadır. 350 hektarlık bir alanda serpiştirilen adaların genel şekli Rusya Federasyonunu yansıttığı için ada topluluğu bu ismi almıştır."

sochi1.jpg

 

"Proje 2014 Kış Olimpiyatlarına yetiştirilecektir. Denizden yer kazanılarak ( reclamation ) yapılacak olan bu yapay ada topluluğu veya yarım ada  amaç ve model olarak  kısmen Akyazı projesinin benzeridir. Akyazı projesi bütünüyle dolgu alanı üzerinde planlanmışken Soçi projesi denize serpiştirilmiş adalar ve bunlar arasında petrol sondajı platformlarına benzer birbirileriyle bağlantıları olan yapılardan oluşmaktadır. Proje bu özelliği ile Dubai  projesine büyük oranda benzerlik gösterir. Gerek Soçi gerekse Akyazı gibi deniz dolgu alanı veya deniz platformları üzerine kurulacak olan tesislerin çağın gereği olan ön koşulları aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür"

 

-Üstün Teknoloji ve Uluslararası İşbirliği:

 

Üstün bir teknoloji gerektiren Soçi projesi Rus teknolojisinin değil Hollanda ve Japon teknolojisin bir ürünüdür. ( Soçi projesi Başkan Putin’e sunulduğunda Başkanın proje ile ilgili ilk sorusu PROJENİN TEKNİK DETAYLARINI AÇIKLAYINIZ! )

sochi2.jpg

 

-Yeterli Deneyim:

Dubai de deniz doldurma ve deniz üzerinde tesis kurma işleminde karşılaştıkları problemleri yalnızca kendilerinin bildiklerini iddia eden Japon firmaları kazandıkları deneyimle Soçi deprem bölgesinde ve balçıklı zeminde güvenli inşaatların ancak kendilerinin yapabileceklerini iddia etmişlerdir. 30m derinliğe kadar ulaşan denizin dolgu yapılan kısımlarında 200km den daha uzaktan getirilen dolgu malzemeleri kullanılmıştır.

 

-Üstün Tasarım:

Soçi projesi bütünüyle deniz tabanın topoğrafik ve jeolojik özelliklerine bağlı olarak deniz dolgu işleminde deneyimli Hollandalı firmalar tarafından hazırlanmıştır. Denizdeki yapay adaların ve platformların yer seçimi ve dizaynında ayrıntılı jeolojik , jeofizik ve sondaj çalışmaları en önemli rolü oynamıştır.

 

-Uluslararası Finans:

Kuşkusuz fizibilite çalışmaları yapıldıktan sonra üstün teknoloji ve güvenli yapılar için gerekli finans kaynağı ayrı bir problem oluşturmaktadır. Soçi Projesinin yaklaşık maliyeti 6.5 milyar dolardır.”

 

Prof.Dr.Osman Bektaş, son olarak şunları kaydetti:

 

Şimdi karar verme zamanı. Rusya’nın kendi olanaklarıyla yapamadığı Soçi Projesine büyük oranda benzerlik gösteren Akyazı’yı Rize de olduğu gibi gelişigüzel biz mi dolduralım? Yoksa bilgi ve teknolojiyi kullanarak uluslararası işbirliği ile gelecek nesile armağan edebileceğimiz güvenli ve çağdaş bir yapımı oluşturalım? Bu bağlamda sayın Belediye Başkanımız Gümrükçüoğlu’nun Japonlarla oluşturmak istediği işbirliği, bu konuda atılan ilk ve doğru adımdır"

 

Haber: Selahattin Aydınlı / haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor