Kürt sorununun çözümü

 Kürt sorununun çözümünde "ortak akıl" arayışı hızlanırken, "silahsız siyaset" için önemli bir adım atılıyor. Partiler üstü yürütülecek stratejinin hareket noktası ise şiddet dışında söylemleri bulunan isimlerin çözüm üretmesi olacak. Başbakan Tayyip Erdo

Kürt sorununun çözümü

 

Kürt sorununun çözümünde "ortak akıl" arayışı hızlanırken, "silahsız siyaset" için önemli bir adım atılıyor. Partiler üstü yürütülecek stratejinin hareket noktası ise şiddet dışında söylemleri bulunan isimlerin çözüm üretmesi olacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da destek verdiği bu açılım için ilk adım Diyarbakır'dan atılıyor. Tüm Türkiye'deki farklı siyasi görüşteki akil adamları bir araya getirecek olan bir heyet, bugün İstanbul'da sessizce yapacağı toplantı ile startı verecek. Hükümetin başlattığı Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi sürecinde de gündeme gelen "akil insanlar" inisiyatifi içinde farklı siyasi görüşteki yazar, aydın, düşünürler yer alacak. Diyarbakır Barosu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (GÜNSİ- AD) başı çektiği sivil toplum örgütleri bazı aydınlarla bugün İstanbul'da bir araya gelinecek. GÜNSİAD Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın yürüttüğü çalışma kapsamında bakanlar, AK Parti yöneticilerinin yanı sıra BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la da görüşüldü. Akil adamlar konusunda Türkiye genelinde çalışma yürüten GÜNSİAD Başkanı Bedirhanoğlu, çalışmaya ilişkin SABAH'a şunları anlattı:

 

"Amacımız siyaset önünde tıkanan süreci açmak. Hemen herkes sıcak bakıyor. Heyetin oluşumu netleşecek. Salt Güneydoğu bölgesinden olmayacak. Bu bölgeden üç dört sivil toplum kuruluşu, batıdan da isimler olacak. Ne yapalım diye tartışacağız. Artık kamuoyuna çağrılar yapmayacağız. Akil insanların önünü açacak bir çalışma başlatıyoruz. 'Anayasa çalışmalarına destek verin, diyalog yolunu açın' diyeceğiz. Çatışmasızlık sürecinin başlaması için herkes çalışmalı. İddialı laflarla değil, makul söylemler ve ileriye yönelik adımlarla soğukkanlı bir şeyler yapmak istiyoruz." 

 

'ÇİÇEK BAŞKAN OLSUN' 

GÜNSİAD'IN başı çektiği "akil insanlar" inisiyatifini destekleyen AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlık yapacağı bir akil adamlar topluluğu oluşmasını önerdi. 12 aydın, her partiden 3 milletvekilinin yer alacağı 12 siyasetçiden oluşacak bir topluluk önerisinde bulunan Ensarioğlu, şöyle konuştu: 

 

"Bir siyasette bir siyaset dışı akil adamlar var. Siyaset içinde akil adamlar tespit edelim derseniz o ayrı bir konsept. Bir de tarafsız olsun derseniz o ayrı bir çalışma. Bana göre BDP'den de MHP'den de isimler olmalı. Çok kalabalık tutulmamalı. Partiler adına anayasa komisyonunda olduğu gibi Cemil Çiçek başında olabilir."

 

ÖNERİLEN İSİMLER 

Diyarbakır'da başlatılan ve İstanbul'a taşınan girişim kapsamında Kürt sorununun çözümüne katkı sunabilecek, terör örgütü ile sade vatandaş arasında ayrım yapabilen, sözü dinlenen akil insanlar listesi de oluşturuluyor. Henüz teyit alınmayan ancak süreçte rol alması arzu edilenler arasında bu aşamada şu isimler üzerinde duruluyor: "Yaşar Kemal, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi, Adalet Ağaoğlu, Kemal Burkay, Güler Sabancı, Sezen Aksu, Fehmi Koru, Yılmaz Ensarioğlu, Emel Kurma, Orhan Miroğlu, İshak Alaton, Rober Koptaş, Şivan Perver, İhsan Arslan, Dengir Mir Mehmet Fırat, Rakel Dink, Ahmet Türk, Leyla Zana, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, İhsan Dağı." 

 

'SİZ BAŞLATIN BİZ DE DESTEK VERELİM'

Kanaltürk'teki canlı yayında SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın, Yaşar Kemal ve Tarık Ziya Ekinci gibi isimlerin akil adam misyonu üstlenmesini nasıl değerlendirdiğiyle ilgili sorusuna Başbakan Tayyip Erdoğan, "Siz başlatın biz de destek verelim" demişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset