Davutoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na destek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun teröre karşı mücadele konusunda yaptığı açıklamaları, doğru bir çağrı olarak değerlenderdiğini söyledi.Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Çankaya Köşkü'n

Davutoğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na destek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun teröre karşı mücadele konusunda yaptığı açıklamaları, doğru bir çağrı olarak değerlenderdiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Muhalefete çağrı yaptınız ama gelen açıklamalar var, Kılıçdaroğlu "Biz size açık çek veriyoruz, terörü bitirmek için destek vereceğiz" dedi. Demirtaş'ın da açıklamaları oldu. Neler söyleyeceksiniz?" sorusuna, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını böyle bir günde yapılan doğru bir çağrı olarak değerlendiriyorum. Bu günler omuz omuza dayanışma içinde olma günleridir ama şunu söylemeyi bir zorunluluk olarak görüyorum, bu hükümet AK Parti hükümeti değildir, 7 haziran sonrasında millet hiçbirimize tam anlamıyla sorumluluk vermedi. Eğer, bir tek parti hükümetine sorumluluk vermiş olsaydı bütünüyle bunu üstlenmiş olur bundan da kaçınmazdık. Ancak, hükümet kurulamadığı için Cumhurbaşkanımızın verdiği görevle ben yine anayasanını öngördüğü şekilde ülke hükümetsiz kalmasın diye bütün partilerimize CHP milletvekillerine de bakanlık teklifinde bulundum. Daha biz Bakanlık teklifinde bulunmadan Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP bu hükümete katılmayacağını beyan etti. Bugünlerde siyasi polemik yapmak istemem ama eğer Sayın Kılıçdaroğlu ve CHP bu hükümete katılmış olsalardı teröre karşı dayanışma konusunda en büyük desteği vermiş olurlardı. Bu yükü omuz omuza kaldırırdık, bu ülkeyi seçime hep birlikte götürürdük ama maalesef bu sorumluluğu ortak olarak alma konusunda imtina ettiler ve kendi milletvekillerinin görev almasını engellediler. Yine de bu çağrıyı olumlu görüyorum. Bu sebeple de Sayın Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile de görüşmeyi birlikte de ayrı ayrı da görüşmeyi düşünüyorum. Arkadaşlarım bu konuda temas edecekler" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Keşke böyle zorlu günlerde, teröre karşı mücadele ettiğimiz bu süreçte, seçime doğru ülkeyi demokratik şartlarda götürme mücadele ettiğimiz bugünlerde AK Parti, MHP, CHP anayasal zorunluluk olarak HDP'nin bulunduğu bir ortak ulusa lbirlik hükümeti anlamında bir hükümetle bu zorlukları göğüsleyebilseydik. Bu konuda olumsuz tavır takınılması, aslında bugün sergilenmesi olabilecek bir dayanışmayı baştan engellemiştir. Buna rağmen, bu çağrıyı olumlu görüyorum kendisiyle görüşmeye hazırım."

"Demirtaş'ın açıklamaları öncesinde bu davete ve bu görüşme talebinde Sayın Demirtaş'la ilgili farklı bir tutum takınmayı düşünmüyordum" diyen Davutoğlu, "Ama yaptığı açıklamayı okuyunca gerçekten zor günlerde herkesin yüzündeki maskelerin nasıl düştüğünü gördük. Ben diyorum ki, "Bu ülkemize, demokrasimize, halkımıza yapılan saldırıdır', o ise "Devletin halka karşı yaptığı saldırıdır" diyor. Bu nasıl bir anlayıştır? Böyle günlerde demokrasi, birlik dili, ortak kader dili kullanmak yerine 3 aydır şehit edilen onca asker ve korucumuz varken, PKK'nın döşediği mayınlarla hayatını kaybeden, PKK'nın bombaladığı çorbacıda hayatını kaybeden siviller varken onları görmezden gelip bugün bu saldırıyı yapanlar daha ortada kesin veri yokken saldırıyı yapanlar konusunda hükme varıp devleti mesul göstermek parlamentoda temsil edilen bir partinin genel başkanına yakışmaz. Bu, açık bir tahriktir. Buradan bütün vatandaşlarımıza bu tahrike kapılmamaları çağrısında bulunuyorum. 6-7 ekim olaylarında nasıl vatandaşları sokağa dökmüşse şimdi de aynı oyunun içindedir. Son 3 aydır süregelen terörle mücadelede halkı sokağa dökemediler, çünkü halkımızı çok iyi biliyor ki şuanda devletin bütün meselesi kamu düzenini korumaktır ve halkımız çok iyi biliyor ki bölücü terör örgütü PKK onların hayatını karartan bir yapıdır. O gün sokağa dökemediği halkı şimdi bu açıklamalarla, günlerdir yapamadığı şeye böylesi uğraşmaya çalışıyorsa şimdi yapmaya kalkıyorsa buradan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, bu tahriklere gelmeyin. Hangi siyasi görüşte olursanız olun bu tahriklere kapılmayın. Her türlü güvenlik tedbirini alacağız ama en büyük güvencemiz halkımızın sağduyusu ve bilincidir" açıklamasında bulundu.

VATANDAŞLARIN, SAĞDUYUSUNA SESLENDİ

Vatandaşların sağduyusuna hitap ettiğini belirten Davutoğlu, "Demirtaş'ın sorumsuz açıklamaları karşısında bu sağduyuya sığının, bu haince cinayeti işleyen, bu katliamı işleyen kimse gereği yapılacak. Demirtaş, "Suruç'ta ve Diyarbakır'da sorumlular yakalanmıyor" diyor. Suruç'ta da Diyarbakır'da da sorumlular yakalandı. Diyarbakır'da olayı gerçekleştiren Orhan Gönder yakalandı ve adalete teslim edildi. Ayrıca, yakalanan şahıs için ev kiralayan Mustafa Kılıç yakalandı, adalete teslim edildi. Urfa Suruç'ta katliamı yapan Abdurrahman Alagöz yakalandı, hukuka teslim edildi. Reyhanlı'da saldırıları yapanlar, Suriye rejimiyle bağlantılı kişiler hukuka teslim edildi. Hiçbir terör olayının üstü örtülmemiştir, her terör olayına karşı da gereken cevap verilmiştir" diye konuştu.

"Terörist teröristtir, terörü kim yaparsa yapsın insanlık suçu işlemiştir" diyen Davutoğlu, "Bu saldırı ile ilgili de araştırmaları sürdüreceğiz. Şu anda böyle bir saldırıyı yapma kapasitesine sahip yapılar belli, DEAŞ, PKK, MLKP, DHKP-C. Bütün olabilecek potansiyel suçlu örgütler nezdinde soruşturma kapsamlı bir şekilde yürütülüyor. Daha önce Kuzey Irak'tan birtakım canlı bombaların Türkiye'ye sokulacağı istihbaratı alınmıştı, buna dönük olarak da son 3 gün içinde kamuoyuna bir kısmı yansıdı ama birçok canlı bomba birtanesi Ankara'da olmak üzere, biri İstanbul'da olmak üzere yakalandı. Çoğu zaman güvenlik birimlerimizin elde ettiği sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmaz, bugünde arkasında hangi örgüt varsa bu örgütlerin ortaya çıkarılmasına kadar da bu mücadelemiz sürecek. Biz, terör olayı karşısında herhangi bir farklı tutum alınmasını doğru görmeyiz" şeklinde konuştu.

GÜVENLİK ZAAFİYETİ OLDUĞU İDDİALARI

Güvenlik zaafiyeti olduğuna ilişkin iddiaların sorulması üzerine Davutoğlu, "Olayın olmasına müteakiben, bütün güvenlikle doğrudan ilgili arkadaşlarımızı Resmi Konut'ta toplantıya çağırdım. Olayın oluş seyriyle ilgili kapsamlı bilgi aldım. Böyle bir olay Cumhuriyet tarihimizin de en acı olaylarıyla karşı karşıyayız. Hepimizin çok derin acı ve üzüntü içinde olduğumuz gerçeğini de gözönünde bulundurmamız lazım. Bugün derin hüznü yaşamamızın yanında olayın aydınlatılması içinde rasyonel, bürokratik ve hukuki çalışmalar yürütülür. Herhangi bir eksiklik, zaaf söz konusuysa ki bu konularda gerekli araştırmaların, incelemelerin talimatını verdim. Herhangi bir ihmal söz konusuysa onun için de gerekli adımları atarız. Olayın oluş seyri itibarıyla bakıldığında, olay, mitingin olacağı alanda cereyan etmiyor. Miting meydanına bütün girenlerin üstünün aranması, çevrenin, alanın aranması, bu arama alanlarına barikatlar konup gelen herkes miting meydanına sokuluyor. Buradaki farklı durum, Ankara Garı'ndan Sıhhiyeye kadar olan daha miting alanı değil. Orada da araştırmalar yapılıyor, orada kişiler tek tek aranmıyor çünkü daha miting meydanına ulaşılmış değil. Bütün detay ortaya çıkarılacak. Bu grup içine sızmış ya da bu grup içinde daha önce de bulunmuş olan birtakım artniyetli iki kişi canlı bomba olarak orada bu patlamayı gerçekleştirebiliyorlar. Bütün detaylar incelenir, gerekli incelemeler, soruşturmalar yapılır, gerekli tedbirler alınır" dedi.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şöyle bir kanaat oluyor, "Sanki bu konularda eksiklik varmış" konusunda bir müddettir bazı PKK ve DEAŞ açıklamalarından da türkiyeye bitakım fedailerin gönderileceği, bu fedailer üzerinden Türkiye'de kaos çıkarılacağı yönünde biratakım bilgiler bize ulaşmıştı. Bütün birimlerimize gerekli talimatlarla canlı bombalara karşı tedbir alınması konusunda ve teyakkuzda olunması hususunda talimatlar verildi. Geçtiğimiz gün valimizden İstanbul'a gittiğimde bilgi aldım. Daha çok DHKP-C bağlantılı bir canlı bomba İstanbul'da yakalandı, bir başka canlı bomba da Ankara'da yargı mensuplarına yapılacak saldırı hazırlıkları içinde yakalandı. Bütün bunlar bize çok kapsamlı bir terör saldırısının Türkiye'yi hedef aldığını gösteriyor. Tek boyutlu, tek eksenli bir gruptan kaynaklanan değil, değişik grupların saldırısıyla Türkiye'de ki istikrar tehdit edilmek isteniyor, bir kaos havası yaratılmak isteniyor ama bu konuda güvenlik tedbirleri almak dışında en büyük güvencemiz halkımızın sağduyusu, demokrasimizin gücüdür. Bu noktadan sonra halkımızla birlikte bu mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."

"DEMİRTAŞ'IN VİCDANI, İZANI KELEPÇELENMİŞTİR"

Demirtaş'ın açıklamalarını değerlendiren Davutoğlu, "Sayın Demirtaş'ın açıklamalarında vahim unsurlar var. Bizim bileğimize ne takılacağına millet karar verir, hukuki olarak da biz her an hesap vermeye hazırız ama hesap veremeyecek olanlar, halkı isyana teşvik edenler, terörist cenazelerine katılmayan milletvekilleri hakkında soruşturma açacağım diyenler, açık olarak terör örgütüne sırtımı dayıyorum diyenler iki polisimiz evinde şehit edilirken iki polis için bunca operasyona gerek var mı deyip insan canının yok sayanlar, barış sözcüğü kullanıp arkasından daha dün bugünkü hayatını kaybeden vatandaşlarımız bizim için kutsal bir emanet ve hüzün kaynağıysa, dün daha Diyarbakır'da hamile eşi ve 3 yaşındaki çocuğunun yanında polisimizi şehit edenlere karşı sesini çıkarmayanlar halk tarafından manen kelepçelenmiştir. Sayın Demirtaş'ın vicdanı kelepçelenmiştir, izanı kelepçelenmiştir. Bugün polemik yapmak istemezdim, ben burdayım, hesap soracak olan varsa buradayım, Ankara'dayım. Diyarbakır'dayım, Konya'dayım, Türkiye'nin her yerindeyim ama Demirtaş bütün bu suçlamalar karşısında PKK terörünü masum gösterip bugünkü terörü ki bugünkü terörün arkasından da PKK, DEAŞ çıkabilir. Kim çıkacağı ortaya konacak. Bugünkü terörde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acıları üzerinde bir iç savaş çağrısında bulunuyorsa, devletin halkına yönelik suçu diyorsa esas bunlar hukuken de millet vicdanında da yargılanacak hükmü verilecek tutumdur. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir siyasi böyle bir terör saldırısı karşısında dönüp de devletini, ait olduğu siyasal yapıyı TBMM üyesi olduğu bağlamında söylüyorum, onu suçlamaz teröristleri suçlar. Ama Demirtaş'ın meselesi terörle mücadele değil, vatandaşların hüznü değil bizim yüreğimiz yanıyor ama onun meselesi bizim yüreğimizdeki yangını ülke yangınına çevirmek. Eminim, HDP samimi bir şekilde oy veren vatandaşlarımız dahi Demirtaş'ın bu ikili dilini, nefret söylemini gerektiği şekilde cezalandıracaktır. Bu derece sorumsuz açıklamalarla bizi terörle mücadeleden caydıracağını düşünüyorsa, kamu düzeni konusunda aldığımız tedbirleri erteleyeceğimizi sanıyorsa yanılıyor" diye konuştu.

"Kim bir yere halkın huzurunu bozmak için canlı bomba gönderirse onlara karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde sürecek" Davutoğlu, "Bu ülke hepimizin ülkesi. CHP, HDP, MHP'li ve Meclis'te grubu olmayan partilere oy veren bütün vatandaşlarımıza sesleniyorum, gün birlik günüdür. Ne olur en aykırı görüşlerde bile olsanız birbirinizle kucaklaşın. Sizin aranıza şiddet tohumu ekmek isteyen siyasilere, tahriklere kapılmayın. Sizin aranızda şiddet tohumunu böyle acılı terör olaylarına döndürerek bir yangına çevirmek isteyen teröristlere karşı da omuz omuza olunuz. Bütün bu karanlık günler geçer ama ülkemiz halkımızın en büyük gücü olan demokrasimiz mutlaka yaşayacaktır" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler