31 Mart Yerel Seçim süreci başladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'ne katılabilecek siyasi partileri belirleyerek yarın ilan edecek.

31 Mart Yerel Seçim süreci başladı

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için harekete geçti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sürecinin işleyişini düzenleyen takvimi ilan etti. Bu takvim, oy verme gününe kadar olan tüm önemli tarihleri ve işlemleri kapsıyor.

Seçim sürecinin ilk aşaması olarak, seçmen kütüklerinin güncellenmesi için MERNİS veri tabanından alınan bilgilerin güncelleme işlemi tamamlandı. Bu adım, seçmen listelerinin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamak amacıyla atıldı.

Önemli bir diğer gelişme ise, muhtarlık bölgesi askı listelerinin hazırlanması sürecinin başlaması. YSK, bu listelerin dökümüne yarın başlayacağını duyurdu. Ayrıca, seçime katılacak siyasi partilerin listesi de yarın YSK tarafından açıklanacak.

Siyasi partilerin aday belirleme süreçleri de hız kazanıyor. Partilerin, hangi seçim çevrelerinde ve hangi yöntemlerle adaylarını belirleyeceklerini 3 Ocak tarihine kadar YSK'ye bildirmeleri gerekiyor. 4 Ocak'ta ise, muhtarlık bölgesi askı listeleri ve taksirli suçlardan hükümlü olanlar ile tutuklulara ilişkin listeler, güncellenmek üzere ilçe seçim kurulları tarafından askıya çıkarılacak.

Seçim sürecinin bir diğer önemli unsuru ise, seyyar sandık uygulaması. Hastalık veya engel nedeniyle yatağa bağımlı seçmenlerin, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için başvurular başladı. Bu uygulama, seçimlerin ulaşılabilir ve kapsayıcı olmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

Bu süreçte, YSK'nin belirlediği takvim ve kurallar çerçevesinde, Türkiye'nin demokratik işleyişinin bir parçası olan yerel seçimlere doğru önemli adımlar atılmış oluyor.

Seçim takviminin diğer aşamaları şöyle:

10 Ocak: Partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.

17 Ocak: Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek. Bu tarih, bina bazında seçmen kayıtlarının, YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının son günü. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin başvurularının son günü.

27 Ocak: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.

31 Ocak: Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.

7 Şubat: Seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 Şubat: Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.

20 Şubat: Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00'ye kadar teslim edecek.

Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00'ye kadar başvuru yapacak.

22 Şubat: Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.

23 Şubat: Geçici aday listeleri ilan edilecek.

29 Şubat: Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart: Kesin aday listeleri ilan edilecek.

4 Mart: Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.

21 Mart: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

24 Mart: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart: Seçim propagandasının sonu.

31 Mart: Oy verme günü.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset